Υγειονομική βόμβα στο Άστρος Β. Κυνουρίας: Φυτοφάρμακα απειλούν ζωές και περιβάλλον (pics)

Υγειονομική βόμβα στο Άστρος Β. Κυνουρίας: Φυτοφάρμακα απειλούν ζωές και περιβάλλον (pics)

Μάιος 25, 2022 - 11:53
0 σχόλια

Μια υγειονομική βόμβα απειλεί το Άστρος στη Βόρεια Κυνουρία. Απειλεί ανθρώπους, ζώα και υδροφόρο ορίζοντα.

Ο λόγος, για τα φυτοφάρμακα, τα γεωργικά φάρμακα και τα κάθε είδους χημικά σκευάσματα που βρίσκονται εκτεθειμένα σε οικόπεδο στην Επαρχιακή Οδό Άστρους - Αγίου Ιωάννη στα σιλό, πρώην ιδιοκτησίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας.

Βαρέλια με φάρμακα και λιπάσματα, ληγμένα, συσκευασίες εκτεθειμένες στον ήλιο και στη βροχή, σκευάσματα που θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί και καταστραφεί σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του αρμόδιου ελληνικού υπουργείου κείνται καταγής.

Η ύπαρξή τους έγινε αντιληπτή τους πρώτους μήνες του 2022.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη αυτοψία που έγινε στην περιοχή, η μυρωδιά ήταν τόσο έντονη και το «κάψιμο» από τις αναθυμιάσεις των φαρμάκων  τόσο ισχυρό που οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν εκεί παραπονέθηκαν για απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και για αίσθημα ξηρότητας στο πρόσωπο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας έκλεισε και σφραγίστηκε. Τότε, τα φυτοφάρμακα ήταν αποθηκευμένα σε ασφαλή χώρο, σε υπόστεγο, μέσα σε πλαστικά βαρέλια. Το συγκεκριμένο οικόπεδο πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς και πωλήθηκε.

Την 1η Μαρτίου 2022 μια γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, η οποία ζει με την οικογένειά της σε οικία πενήντα μέτρων από το συγκεκριμένο οικόπεδο, προχώρησε σε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Παραλίου Άστρους, η οποία κοινοποιήθηκε στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αρκαδίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Τοπική Κοινότητα Άστρους. Μία εβδομάδα αργότερα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης διενήργησε αυτοψία ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άστρος Κώστας Μπάρλας, ενώ, φυσικά, ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης.

Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται τα φυτοφάρμακα είναι μεν περιφραγμένο, ωστόσο σε πολλά σημεία υπάρχουν τρύπες, από τις οποίες μπορεί εύκολα να περάσει ένα παιδί και να εκτεθεί σε κίνδυνο.

Ακόμα, τα φυτοφάρμακα αυτά και τα λοιπά χημικά σκευάσματα είναι επικίνδυνα για τα αιγοπρόβατα που βόσκουν στην περιοχή αλλά και για τον υδροφόρο ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 50 μέτρα από το οικόπεδο υπάρχει γεώτρηση.

Όπως ενημερωθήκαμε, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η Τοπική Κοινότητα πιέζει να απομακρυνθούν γρήγορα τα φυτοφάρμακα από το σημείο και να καταστραφούν σύμφωνα με όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι ιδιοκτησία της προαναφερθείσας τράπεζας και έτσι δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα ο Δήμος ή η Περιφέρεια.

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Σημειωτέον ότι, αν είχαν γίνει τα αυτονόητα όταν έκλεισε η Ένωση των Συνεταιρισμών, δεν θα ήταν ανάγκη τώρα να αναζητηθούν τρόποι διευθέτησης του προβλήματος και μάλιστα κατόπιν καταγγελίας.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, το κουβάρι των ευθυνών, που λέμε, δύσκολα ξετυλίγεται.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.