Βόρεια Κυνουρία: Καθορισμός των φορέων που θα συμμετέχουν στην υπό συγκρότηση Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Βόρεια Κυνουρία: Καθορισμός των φορέων που θα συμμετέχουν στην υπό συγκρότηση Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

Φεβρουάριος 27, 2021 - 16:27
0 σχόλια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία και:

1. Εγκρίνει τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70Α του Ν.3852/2010.

2. Καθορίζει τους φορείς που θα εκπροσωπούνται στην εν λόγω επιτροπή, ως ακολούθως:

  •  Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της μεγαλύτερης σε αριθμό μαθητών Σχολικής Μονάδας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
  •  Σωματείο Επαγγελματιών Άστρους «Ο ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ».
  •  Τσακώνικος Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Λεωνιδίου.

3. Εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής, όπως αυτός παρουσιάστηκε αναλυτικά στο εισηγητικό της παρούσας.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Άρθρο 1: Συγκρότηση - Σύνθεση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας
1. Στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας συγκροτείται Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, ως συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ως συνδετικός κρίκος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλλων, με την Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας.
2. Η διάρκεια της θητείας της επιτροπής ταυτίζεται με τη διάρκεια της Δημοτικής περιόδου.
3. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελείται από τα παρακάτω μέλη που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους κατ’ αντιστοιχία :
 Έναν (1) Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο ή Δημοτικό Σύμβουλο ως Πρόεδρο.
 Έναν (1) Δημοτικό Σύμβουλο των λοιπών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
 Έναν (1) υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
 Έναν (1) εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της μεγαλύτερης σε αριθμό μαθητών Σχολικής Μονάδας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, δεδομένου ότι στον Δήμο μας δεν υπάρχει Ένωση Συλλόγου Γονέων.
 Έναν (1) εκπρόσωπο του Σωματείου Επαγγελματιών Άστρους «Ο ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ».
 Έναν (1) εκπρόσωπο του Τσακώνικου Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών Λεωνιδίου, δεδομένου ότι στην περιοχή μας δεν δραστηριοποιείται γυναικείος/φεμινιστικός σύλλογος/φεμινιστική οργάνωση ή μη κυβερνητική οργάνωση με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων και υπάρχει η δυνατότητα ορισμού εκπροσώπων τέτοιου είδους συλλόγων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου.

Σε περίπτωση που μελλοντικά δημιουργηθεί αντίστοιχος σύλλογος στην γεωγραφική περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, θα γίνει τροποποίηση του παρόντος κανονισμού προκειμένου εκπρόσωπός του να συμπεριληφθεί στη σύνθεση της επιτροπής.
 Δύο (2) εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

4. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του Ν.4623/2019, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 177 του Ν. 4635/2019, ισχύουν και για τον ορισμό μελών της παρούσας επιτροπής.

5. Τα μέλη της επιτροπής δεν λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτή κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση.

Άρθρο 2 : Ορισμός μελών - Δικαιώματα και υποχρεώσεις
1. Τα ex–oficcio μέλη της επιτροπής, προτείνονται μαζί με τους αναπληρωματικούς τους από τους ανωτέρω καθοριζόμενους φορείς, ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του αρμοδίου τμήματος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Σε περίπτωση που κάποιος φορέας δεν υποδείξει εκπροσώπους στην επιτροπή ενώ έχει εγκαίρως ζητηθεί η υπόδειξή τους, τότε η επιτροπή συγκροτείται νομίμως εφόσον τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία.

2. Τα μέλη οφείλουν να συμβάλλουν στην επιτυχία του σκοπού της επιτροπής και να μετέχουν τόσο στις συνεδριάσεις της, όσο και στις διαδικασίες που προηγούνται αυτής.

3. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να γίνει αντικατάσταση των μελών της επιτροπής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τόσο για λόγους σχετικούς με τη λειτουργία της και την εκτέλεση του έργου που τους έχει ανατεθεί, αλλά και για λόγους που άπτονται της λειτουργίας του φορέα που τους πρότεινε (π.χ. αλλαγή Δ.Σ., απώλεια ιδιότητας στον φορέα προέλευσης κλπ).

4. Τα μέλη διατηρούν το δικαίωμα περί παραίτησης από την ιδιότητα τους ως μέλη της επιτροπής, η οποία υποβάλλεται εγγράφως στο πρωτόκολλο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και γίνεται αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του.

5. Με την ίδια διαδικασία ορίζεται νέο μέλος στη θέση του παραιτηθέντος για το υπόλοιπο της θητείας του.

Άρθρο 3: Αρμοδιότητες

Η επιτροπή έχει τις εξής αρμοδιότητες :
1. Σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο,
2. Διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
3. Συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο,
4. Συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
5. Η επιτροπή μπορεί αναλαμβάνει την συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων/συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, κλπ.

Άρθρο 4 : Σύγκληση - Τόπος συνεδρίασης - Απαρτία
1. Η επιτροπή συνεδριάζει δημόσια, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου, στην οποία αναγράφονται ο τόπος, ο χρόνος της συνεδρίασης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Συνεδρίαση πραγματοποιείται όποτε το απαιτούν οι τοπικές υποθέσεις αρμοδιότητάς της.
2. Η πρόσκληση κοινοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου.
3. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση η επιτροπή αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.
4. Αν υφίστανται λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο χρόνο που έχει ορισθεί με την πρόσκληση, τότε ο Πρόεδρος γνωστοποιεί στα μέλη εγγράφως ή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο έγκαιρα την αναβολή της συνεδρίασης αναφέροντας και τους λόγους της αναβολής. Στην περίπτωση αυτή η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα ίδια θέματα της ημερήσιας διάταξης, άμεσα, μετά την άρση των λόγων αναβολής της, σε χρόνο που προσδιορίζει ο Πρόεδρος, χωρίς να είναι απαραίτητο να τηρηθεί η προθεσμία των τριών τουλάχιστον ημερών για την γνωστοποίηση της.
5. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας. Είναι όμως δυνατό, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της, η επιτροπή να αποφασίσει με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών της, τη διεξαγωγή κάποιων συνεδριάσεων της σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου ή σε άλλο, κατάλληλο για την εκάστοτε περίσταση, οίκημα εντός των ορίων του Δήμου.
6. Η επιτροπή συνεδριάζει νόμιμα εφόσον έχει απαρτία όταν δηλαδή τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα την ίδια ώρα χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας πρόσκλησης και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική πρόσκληση, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα είναι τουλάχιστον τρία (3).
7. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος τακτικού μέλους για τη συμμετοχή του σε προγραμματισμένη συνεδρίαση, οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα τον Πρόεδρο της Επιτροπής, προκειμένου να προσκληθεί και να συμμετάσχει το αναπληρωματικό μέλος.
8. Προϋπόθεση της απαρτίας είναι να έχουν κληθεί νόμιμα, έγκαιρα και κανονικά όλα τα μέλη του οργάνου για να μετάσχουν στη συνεδρίαση. Η έλλειψη ή η μη έγκαιρη κλήση θεραπεύονται μόνον με την προσέλευση και τη συμμετοχή στη συνεδρίαση του μη κληθέντος.
9. Τα μέλη, που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους διαπιστώθηκε απαρτία, και αν ακόμα αποχωρήσουν στη συνέχεια, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ως προς την ύπαρξη της απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Άρθρο 5 : Διαδικασία λειτουργίας - Λήψη αποφάσεων - Δημοσιότητα
1. Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη και την λήξη των εργασιών της, τις οποίες και διευθύνει, φροντίζοντας να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της. Έχει, επίσης, την ευθύνη τήρησης των πρακτικών των συνεδριάσεων.
2. Αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τις αρμοδιότητές του ασκεί ο αναπληρωτής του.
3. Στην διάθεση της επιτροπής τίθενται σύντομες εισηγήσεις και άλλα υλικά τεκμηρίωσης.
Οι σύντομες εισηγήσεις, τις οποίες κάνουν μέλη της επιτροπής που ορίζονται από τον/την Πρόεδρο της ή μέλη του διαβιβάζοντας οργάνου, αναφέρονται στο σκεπτικό του εισαγόμενου ζητήματος, στη διαδικασία ισότητας που ακολουθήθηκε και στις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν.
4. Η επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση μεταξύ των μελών της, τα οποία τάσσονται υπέρ μίας ή άλλης διαμορφωθείσας εισήγησης συνολικά και τοποθετούνται υπέρ ή κατά των προταθεισών τροποποιήσεων ή προσθηκών.
5. Τα μέλη της επιτροπής έχουν το δικαίωμα να θέσουν ζήτημα διαδικασίας, εάν πιστεύουν ότι υπάρχει ζήτημα πληρότητας ή ακρίβειας των στοιχείων που παρουσιάζονται στην επιτροπή ή εάν, κατά την γνώμη τους, παραβιάζεται ο κανονισμός λειτουργίας από τον/την Πρόεδρο ή άλλο μέλος της επιτροπής. Επ' αυτού καλείται να αποφανθεί η ίδια η επιτροπή, αμελλητί και χωρίς εκτεταμένες αγορεύσεις.
6. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του/της Προέδρου.
7. Η λειτουργία της επιτροπής έχει δημόσιο χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να δίνει τον λόγο σε παριστάμενους, ιδίως εάν πρόκειται για εκπροσώπους φορέων και δημότες που έχουν συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας της ισότητας. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται με δική τους φροντίδα από την ανάρτηση της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της ισότητας και του Δήμου.
8. Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής, οι παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο δεν επιτρέπεται να δυσχεραίνουν ή να παρακωλύουν τις εργασίες της. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο/η Πρόεδρος μπορεί, κατόπιν συστάσεως, να αποβάλλει οποιονδήποτε διαταράσσει ή παρακωλύει την συνεδρίαση ή ακόμη και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο ή την διακοπή της συνεδρίασης.

Άρθρο 6: Πρακτικά συνεδριάσεων- Δημοσιότητα αποφάσεων
1. Στη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως και στην περίπτωση ματαίωσης της, τηρούνται πρακτικά. Στα πρακτικά καταχωρίζονται οι συζητήσεις, οι γνώμες που διατυπώνονται, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις και οι μειοψηφούσες θέσεις για κάθε θέμα.
2. Τα πρακτικά τηρούνται συνοπτικά από υπάλληλο του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα, που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησή της.
3. Στο τέλος της συνεδρίασης, τα συνοπτικά πρακτικά υπογράφονται από όλα τα μέλη που μετέχουν στη συνεδρίαση. Η άρνηση υπογραφής από μέλος της επιτροπής και η αιτία αυτής αναφέρονται στα πρακτικά, αφού προηγουμένως το αρνηθέν, να υπογράψει, μέλος καταθέσει εγγράφως τους λόγους της άρνησης του. Η μη υπογραφή των πρακτικών δεν επηρεάζει το κύρος της απόφασης.
4. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων καταχωρούνται με τη φροντίδα του/της Προέδρου της επιτροπής στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Άρθρο 7: Ισχύς-Τροποποίηση Κανονισμού
1. Η ισχύς του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας αρχίζει από την ψήφιση του από το Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Η τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας γίνεται κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.