Βόλτα στην όμορφη Ελάτη (pics,vid)

Βόλτα στην όμορφη Ελάτη (pics,vid)

Δεκέμβριος 18, 2019 - 12:00
0 σχόλια

Μέσα στην καρδιά του καταπράσινου Μαινάλου

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα μια βόλτα στη Γορτυνία επιβάλλεται. Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βυτίνα και Λαγκάδια, συνήθως έρχονται πρώτα στη σκέψη μας, όταν αναφερόμαστε σε χωριά με μεγάλη επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο..

Υπάρχουν όμως και άλλα μικρότερα χωριά, χωρίς τη γνωστή πολυκοσμία, τα οποία μας ανταμείβουν με μια βόλτα.

Ένα από αυτά τα χωριουδάκια είναι η Ελάτη. Μόλις 7 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα ένας παραδοσιακός οικισμός στα 1.200 μέτρα ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα.

Τα γάργαρα και φουσκωμένα νερά του ποταμού Μυλάοντα κελαρύζουν στα αφτιά μας καλύπτοντας τις στάλες τις βροχές που φαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν. Ο Μυλάοντας είναι το ποτάμι που φτάνει μέχρι τη Νυμφασία και εν συνεχεία χύνεται στον Τράγο ποταµό, όπου μαζί µε άλλα µικρά ποταµάκια σχηµατίζουν τον Λάδωνα ποταμό.

Αν και η βόλτα μας έγινε και το αυτοκίνητο, οι εικόνες των πεσμένων φύλλων, τα κιτρινοπορτοκαλί χρώματα και το «δυνατό» πράσινο του ελάτου μας χάρισαν εικόνες μαγιάς και χαλάρωσης. Πάντως στο χωριό υπάρχει κατάλυμα για να διανυκτερεύσετε και φυσικά ταβερνάκι για να δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.

Στην είσοδο της μαγευτικής Ελάτης, δίπλα στα έλατα και τη μοναδική ομορφιά του δάσους, ο Χρήστος Σιμόπουλος αναπαλαίωσε και αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το παλιό συνεταιριστικό εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου, δημιουργώντας μια ζεστή καλλιτεχνική γωνιά στην καρδιά του Μαινάλου (θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ και συνέντευξη από τον κ. Σιμόπουλο).

 Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχουν και δύο διαδρομές του Menalon Trail που θα σας οδηγήσουν σε όμορφα, αρκαδικά μονοπάτια αν τις ακολουθήσετε. (δείτε ΕΔΩ)

Τμήμα 3: Ζυγοβίστι-Ελάτη

Το τμήμα Ζυγοβίστι-Ελάτη δρασκελίζει το Δυτικό Μαίναλο. (δείτε ΕΔΩ φωτορεπορτάζ με τις ομορφιές του πιστοποιημένου μονοπατιού Menalon Trail)

Αφήνουμε το Ζυγοβίστι περνώντας από την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την Πίσω Βρύση, από όπου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο Χωράφι του Παπά, όπου δεσπόζει ο Άγιος Γεώργιος, ξωκλήσι-φύλακας της ομώνυμης πηγής.

Συνεχίζουμε σε χαλασμένο δρομάκι μέχρι τις Ασοβές, από όπου ένα τεχνητά στερεωμένο μονοπάτι οδηγεί στην Πηγή Μπουρνιάδες.

Ακολουθεί ομαλή ανηφόρα μέχρι το τετράστρατο στου Μπιλάλη, όπου συναντάμε τα παλιά μονοπάτια που πήγαιναν προς Ράδου Στεμνίτσα.

Από του Μπιλάλη κατηφορίζουμε στη Λάκκα Κοσκίτσα, όπου μεγάλη πηγή με ποτίστρα, για να ξανανεβούμε ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι (σύντομη παράκαμψη για την κορφή του Πλειοβουνίου, 1643 m, ψηλότερο σημείο της όλης διάσχισης).

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε μια απότομη σύρτα για να χάσουμε 150μ. ύψος και να μπούμε στο τεράστιο οροπέδιο Βλάχικα, που το περιτρέχουμε από τη νότια άκρη του.

Με ένα συνδυασμό από δρομάκια και μονοπάτια θα περάσουμε από τη σπηλιά του Λύγκου και την πηγή Μπουρμπουλίστρα και θα φτάσουμε στην Βρύση Παλιοχώρι.

Περνάμε δίπλα στην ωραία εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και συνεχίζουμε σε πολύ καλό μονοπάτι μέχρι την Ελάτη.

Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

Τμήμα 4: Ελάτη-Βυτίνα

Η διαδρομή κατεβαίνει από την Ελάτη στην κοίτη του Μυλαίοντα (στο πρώτο αυτό τμήμα η σήμανση είναι ), όπου συναντά το παρόχθιο μονοπάτι (από εδώ και πέρα σήμανση με ).

Ακολουθώντας το καλά σημαδεμένο ίχνος (άλλοτε καλντερίμι και άλλοτε απλό μονοπάτι) περνάμε δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρινού.

Μπαίνουμε για 970 μ σε χωματόδρομο μέχρι τη θέση Ελληνικά, κάτω από το λόφο όπου η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου.

Ένα σύντομο μονοπάτι μας φέρνει σε άσφαλτο που τον αφήνουμε για να περάσουμε κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας-Δημητσάνας (δρασκελίζουμε το ποταμάκι και περνάμε κάτω από τη μικρή γέφυρα) και να πιάσουμε τον ωραίο, παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας.

Αυτό το τμήμα είναι το πιο πλούσιο της διαδρομής: κινούμαστε ανάντη του Μυλαίοντα μέσα σε ψηλή παρόχθια βλάστηση πλάτανων και θα συναντήσουμε διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων.

Μετά το ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα Μπαρμπά, ανηφορίζουμε σε ωραίο λαξευμένο μονοπάτι που μας φέρνει στη βρύση Αρτότση.

Από εδώ με διάφορα δρομάκια μπαίνουμε στη Βυτίνα και καταλήγουμε στην κεντρική πλατείας της. Η Βυτίνα είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και προσφέρει όλες τις υποδομές και εξυπηρετήσεις.

Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με και , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Στην Ελάτη υπό βροχή


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.