Τσίντζινα: Ανακαλύπτοντας το «σταυροδρόμι» του Πάρνωνα

Τσίντζινα: Ανακαλύπτοντας το «σταυροδρόμι» του Πάρνωνα

Ιανουάριος 06, 2012 - 15:00

του Νικόλα Γεωργιακώδη για το in2life.gr

Η «βουνίσια» ομορφιά του Πάρνωνα δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Μπορεί το βουνό να μην έχει τον… celebrity χαρακτήρα του γειτονικού Μαίναλου, να μην φιλοξενεί στις πλαγιές του χωριά – star όπως η Αράχωβα, ούτε φαντεζί χιονοδρομικά όπως τα Καλάβρυτα ή ο Παρνασσός, όμως από την στιγμή που θα έρθεις σε επαφή με την απαράμιλλης ομορφιάς φύση του, θα περπατήσεις στις πλαγιές του και θα περιηγηθείς στα απομονωμένα χωριουδάκια του, δεν παίζει να μείνεις ασυγκίνητος. Κάπως έτσι την «πάθαμε» και με τα Τσίντζινα.

Μετά από μιάμιση ώρα άνετης διαδρομής στο (άριστο) οδικό δίκτυο Κορίνθου – Τριπόλεως- Σπάρτης, κάπου στο 23ο χιλιόμετρο με κατεύθυνση προς Σπάρτη βλέπεις τις ταμπέλες που σε κατευθύνουν προς τα χωριά της Λακωνικής πλευράς του Πάρνωνα: Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού, Καστάνιτσα, Βασαρά, Βέροια και Τσίντζινα (στις πινακίδες αναφέρονται και ως Πολύδροσο). Από την στιγμή που θα στρίψεις στην ταμπέλα, το χωριό ζήτημα να απέχει μία ώρα. Όμως είναι τέτοια η άγρια ομορφιά του βουνίσιου τοπίου (αρκετές φορές βάζεις στοίχημα ότι θα πεταχτεί ένα ελάφι ή μια αλεπού στον δρόμο), που επιβάλλεται να πας με το πάσο σου και να απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς την διαδρομή, κυριολεκτικά στην καρδιά ενός πανέμορφου ελατοδάσους.

Ακριβώς μετά το χωριό Βέροια, χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά του βουνού – σαν σε κρατήρα – δεσπόζουν τα Τσίντζινα. «Πνιγμένος» μέσα σε πυκνά δάση ελάτων και με το επιβλητικό βουνό να δεσπόζει από πάνω του, ο οικισμός σε γοητεύει εξαρχής με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα γήινα χρώματα (το σκούρο πράσινο από τα έλατα συνυπάρχει αρμονικά με τα χρώματα της πέτρας και των κεραμιδοσκεπών) και φυσικά την απόλυτη ηρεμία του τοπίου.

Για την ιστορία του οικισμού κανείς δεν είναι σίγουρος. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η περιοχή κατοικούταν τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, η πρώτη γραπτή αναφορά στον οικισμό προκύπτει από ένα βυζαντινό Χρυσόβουλο του 1292 ή κατ΄άλλους του 1295 μ.Χ., σύμφωνα με το οποίο τα Τσίντζινα είναι ένα από τα νεότερα χωριά της περιοχής αυτής του Πάρνωνα, η οποία αποτελούσε μέρος της ιστορικής Κυνουρίας στις παρυφές της Τσακωνιάς και συνόρευε άμεσα με τα προάστια της ιστορικής Λακεδαίμονος.

Ένα χωριό, εννιά μονοπάτια

Τα δαιδαλώδη δρομάκια του χωριού ενδείκνυνται για πρωινή ή μεσημεριανή βόλτα (καιρού επιτρέποντος), ενώ μέσα και γύρω από αυτό σώζονται αρκετά εκκλησάκια, όπως ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου και το άριστα διατηρημένο ξωκκλήσι της Ιεράς Μονής Κελλίου. Η Μονή διαλύθηκε λίγο μετά το 1830, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο της σώζονται μέχρι σήμερα τα ίχνη κρυφού σχολειού. Ακόμα όμως και αν δεν σε συγκινήσουν τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι κάποιο από τα εννιά (!) μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, τα οποία ξεκινούν από την πλατεία θα το καταφέρει.

Όλα τους είναι χαρτογραφημένα και άριστα σηματοδοτημένα (θέλει… προσπάθεια για να χαθείτε)και καταλήγουν μέσα από πλούσια ορεινή βλάστηση (κέδρους, έλατα, θάμνους) σε πηγές ή σε εκκλησίες. Ένα από τα ομορφότερα είναι αυτό που καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό, ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος –η συνολική απόσταση ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείς περί τις 2,5 ώρες για να τη διασχίσεις. Επίσης βατό και όμορφο αυτό που καταλήγει στον υποβλητικό, χτισμένο στις απόκρημνες πλαγιές ναό του Αϊ Γιάννη. Είναι αρκετά ανηφορικό, αλλά και σύντομο (περί τα σαράντα λεπτά). Οποιοδήποτε και αν επιλέξεις για τις… βουνίσιες διαδρομές σου η πλούσια φύση του Πάρνωνα θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

 

«Πρυτανική» διαμονή…

Το 2004 δημιούργησε τον ξενώνα «Σχολαρχείο» στην πλατεία του χωριού, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο πετρόκτιστο κτήριο του 1891. Πριν μερικούς μήνες, ο Αντώνης Παπανικολάου αποφάσισε να μεταπηδήσει στην… τριτοβάθμια εκπαίδευση και έτσι δημιούργησε τον ξενώνα «Πρυτανείο», λίγο έξω από το χωριό. Πετρόκτιστος και αυτός, «ζεστός» και πλήρως εναρμονισμένος με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού, το Πρυτανείο άνοιξε τις πόρτες του μόλις τον περασμένο Ιούνιο. (δείτε περισσότερες φωτό από τον ξενώνα στην Photo Gallery του άρθρου)

«Στην αρχή ήταν το Σχολαρχείο, τώρα πλέον αποφοιτήσαμε», μας λέει αστειευόμενος ενώ πίνουμε καφέ στην cosy σάλα του νεόδμητου ξενώνα. «Εναλλακτικοί χειμερινοί προορισμοί όπως τα Τσίντζινα φαίνεται να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις του κόσμου τον τελευταίο καιρό και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλαμε να στηρίξουμε την περιοχή αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες μας. Μέχρι στιγμής ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά», συνεχίζει.

Το «Πρυτανείο» διαθέτει συνολικά έντεκα δωμάτια (δύο τετράκλινα, δύο τρίκλινα, και επτά δίκλινα), το καθένα από τα οποία δανείζεται το όνομά του από μια αίθουσα… διδασκαλίας. Έτσι υπάρχουν δωμάτια Χημείας, Μαθηματικών, Φιλοσοφίας και Γεωγραφίας, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στον… μαυροπίνακα της πόρτας του με κιμωλία. Παράλληλα με την διαμονή στον ξενώνα, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε δραστηριότητες στην φύση όπως trekking, εξορμήσεις με τα 4x4 του ξενώνα, τοξοβολία, paintball και πολλά ακόμα events - έκπληξη τα οποία θα πραγματοποιηθούν μέσα στο νέο έτος.

Οι τιμές του Πρυτανείου είναι εξίσου ελκυστικές. Η τιμή για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινάει από 55€ την χειμερινή περίοδο και φτάνει μέχρι τα 65€, ενώ τα εορταστικά τριήμερα και τις αργίες οι τιμές διαμορφώνονται στα 70€ και 80€. Σημειώστε ότι ο ξενώνας λειτουργεί προς το παρόν μόνο τα Σαββατοκύριακα.

… και «Λακωνική» κουζίνα

Σπιτικά μαγειρευτά, τοπική κουζίνα –μην χάσετε τις πίττες και το λεμονάτο κατσικάκι– αλλά και ντόπια κρέατα στη σχάρα, θα απολαύσετε στην ταβέρνα της Μάντως, με λιγότερα από 20€ το άτομο, ενώ στην κουζίνα του Πρυτανείου ο Μιχάλης Γιακουμάκης (φωτό), ομιλητικότατος και πάντα χαμογελαστός δημιουργεί γεύσεις με τοπικές συνταγές που σε ικανοποιούν και με το παραπάνω. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την εκπληκτική σαλάτα «Λακωνία», το ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης, αλλά και τα λαχταριστά πιάτα ημέρας με κρέατα από κτήμα της περιοχής και φρέσκια ντόπια υλικά. Και εδώ θα ευχαριστηθείτε το γεύμα σας με λιγότερα από 20€ το άτομο.

Πώς θα πάτε: Παίρνοντας την ΕΟ Αθήνας Τριπόλεως στρίβετε στην ανισόπεδη προς Σπάρτη και περίπου σε 35 χλμ από την Τρίπολη αφήνετε την εθνική οδό προς Καρυές, Βαρβίτου Βαμβακιού, Τσίντζινα (Πολύδροσο). Τα Τσίντζινα απέχουν 230χλμ από Αθήνα (περίπου δυόμισι ώρες).

Πηγή: in2life.gr