Τσακώνικες συνταγές: Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί

Τσακώνικες συνταγές: Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί

Ιούνιος 19, 2021 - 18:55
0 σχόλια

Καλοκαιράκι, η μελιτζάνα στα καλύτερά της. Ντοματούλες ζάχαρη και τι πιο εύκολο από το να φτιάξουμε μια νόστιμη παραδοσιακή συνταγή με υλικά από τον κήπο μας ή από την λαϊκή αγορά.

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας  Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Μπατάτσε με μελιτζάνε γιαχνί

6 μπατάτσε, 6 μελιτζάνε τσακώνιχοι, 2 κρέμμα τσερά, 2 μύσ̌ε πελτέ ντουμάτα, 3-4 ντουμάτε, ηδυάσμο νή μαντανέ, άτσι, πιπέζι

Έμε λέφουντε του μπατάτσε, τα κρέμμα, έμε κ̔σ̌ύζουντε του μελιτζάνε τσαί του ντουμάτε. Έμε βάντε το άι με του μπατάτσε τσαί του μελιτζάνε να τσιγαζιστούν̇ι κά.

Έμε τσ̌ίφουντε τα ντουμάτα τ̔α τσούτ̔α τσαί έμε ξεζίχουντέ νι με τον πελντέ, το άτσι, το πιπέζι, όσ̌ου έν̇ι αρεσκούμενε ο καθερένα. Έμε πουμάσουντε τσαί έμε χαμαιλίζουντε ταν ικ̔άρα να βράσει το σ̌ομό τσαί να αραμάει με το αούλι σι.

Το ηδυάσμο νή το μαντανέ σ’ έμε ξεζίχουντε 5΄μπρου να ναϊθεί ο σ̌ομό, τ̔ο τέλ̣ι του βρασιμάτου.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί

1 κιλό πατάτες , 6 μελιτζάνες, 2 κρεμμύδια ξερά 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτα, 2 ντομάτες δυόσμο ή μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Βάζουμε το λάδι με τις πατάτες και τις μελιτζάνες να τσιγαριστούν καλά.

Τρίβουμε τη ντομάτα στον τρίφτη και τη ρίχνουμε με τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, όσο αρέσει στον καθένα. Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει το φαγητό και να μείνει με το λαδάκι του.

Το δυόσμο ή το μαϊντανό τα ρίχνουμε 5΄πριν να γίνει το φαγητό, στο τέλος του βρασμού.

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο "Τσακώνικες συνταγές" της Ελένης Μάνου επικοινωνήστε μαζί της στο tsakonopoula@gmail.com


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.