Τσακώνικες συνταγές: Μπομπότα, Γαστένιτσα

Τσακώνικες συνταγές: Μπομπότα, Γαστένιτσα

Φεβρουάριος 27, 2021 - 11:00
0 σχόλια

Η Συνταγή μας για αυτό το Σάββατο

Η θρεπτική πίτα  είναι ιδανική για το πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά και ως προσφάι, για το σχολείο και το γραφείο.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

 

Μπομπότα, Γαστένιτσα

Της κυρίας Χαρίκλειας Σωτ. Αντωνίου, 69 ετών

4 φετζάνε άλητε αραποσικίου,

1 φετζάνι γά,

1 φετζάνι ζάχαζη,

1φετζάνι άι νή βούκιουρε (όγοιερ έκι έχου)
1 μυσ̌ί σόδα,

1 μυσ̌ί άτσι , 2 μύσ̌ε γλυκάιδι

Έμε αναδέγγουντε όα μαζί σε ένα λεγένι, έμε βάντε σε ταβούτσι τσαί έμε φταίντε τ̔ο φούρνε για 50΄ τ̔ουρ 200 βαθιμού.

Όπ̔ου θα νι μπάλομε από το φούρνε έμε ξεζίχουντε αποτάνου πετιμέζι νή χαρουπόμελε νή βυσσινάδα.

 

4 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο,

1 φλιτζάνι γάλα,

1 φλιτζάνι ζάχαρη,

1 φλιτζάνι λάδι ή βούτυρο (όποιος είχε),

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα,

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ,

2 κουτάλια της σούπας ξύδι

Ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη, βάζουμε σε ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 50΄ στους 200 βαθμούς.

Όπως θα το βγάλομε από το φούρνο ρίχνουμε από πάνω πετιμέζι ή χαρουπόμελο ή βυσσινάδα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.