Τρόποι πιστοποίησης - απόδειξης σπουδών

Τρόποι πιστοποίησης - απόδειξης σπουδών

Μάιος 30, 2020 - 14:02
0 σχόλια

Στο πλαίσιο λειτουργίας των εξ αποστάσεως δράσεων πληροφόρησης του «Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων», επισυνάπτεται κείμενο πληροφόρησης της ενότητας «Απασχόληση», με τίτλο «Τρόποι πιστοποίησης/ απόδειξης σπουδών», στο οποίο δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο που θα μπορέσουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να αποδείξουν/ πιστοποιήσουν τα προσόντα τους σε μία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Συντάκτριες
Θωμαή Ε. Δημητριάδου, Μαρία Μάστορα
Σύμβουλοι Απασχόλησης ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Εισαγωγή

Οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας έχουν επηρεάσει τη σταθερότητα τόσο των εργαζομένων, λόγω των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, όσο και των νέων ηλικιακά ανέργων, οι οποίοι έχουν παρατείνει τη μεταβατική τους περίοδο από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ποσοστά των ανέργων και κατ’ επέκταση των ατόμων που διεκδικούν μια νέα θέση απασχόλησης. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η ένταξη στην αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Πολλοί στρέφονται στην απόκτηση επιπλέον ακαδημαϊκών προσόντων ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εύρεση εργασίας. Το θέμα που ανακύπτει όμως είναι πώς θα μπορέσουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να αποδείξουν/πιστοποιήσουν τα προσόντα τους σε μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Κρίνεται αναγκαία λοιπόν η ορθή οργάνωση ενός ατομικού φακέλου (portfolio), προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάποια θέση απασχόλησης το συντομότερο δυνατό. Στο παρόν πληροφοριακό κείμενο θα παρουσιαστούν περιπτώσεις ακαδημαϊκών προσόντων αλλά και τρόποι τεκμηρίωσης/απόδειξης της εγκυρότητάς τους.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τους διδακτορικούς ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών;

Η τεκμηρίωση διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, πραγματοποιείται με την προσκόμιση ευκρινούς φωτοτυπίας του ή βεβαίωσης από το πανεπιστήμιο στην οποία καθορίζεται το γνωστικό αντικείμενο αυτού ή η απαιτούμενη εξειδίκευση, εάν δεν προκύπτει σαφώς από τον προσκομιζόμενο τίτλο. Εναλλακτικά είναι δυνατόν να προσκομίσει ο κάτοχος του τίτλου και το κατά περίπτωση παράρτημα διπλώματος ή κάποιο άλλο ισοδύναμο στοιχείο. Για τη βεβαίωση χρονολογίας κτήσης του διδακτορικού τίτλου σπουδών, είναι δυνατή η προσκόμιση βεβαίωσης της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ, από την οποία ωστόσο είναι υποχρεωτικό να προκύπτουν η ημερομηνία και το έτος υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής με επιτυχία. Επίσης, θα πρέπει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά να προκύπτει το θέμα αυτής. Ως χρόνος κτήσης του μεταπτυχιακού τίτλου θεωρείται η ημερομηνία ολοκλήρωσης των σπουδών, δηλαδή επιτυχίας στα μαθήματα που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη διπλωματικής / μεταπτυχιακής εργασίας - εάν αυτή απαιτείται. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική βεβαίωση της γραμματείας του οικείου ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ.

Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, η τεκμηρίωση προκύπτει με την προσκόμιση των παρακάτω:
• πράξη αναγνώρισης του τίτλου από το ΔΟΙΚΑΤΣΑ ή
• πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) για ισοτιμία. Εάν δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο ή η απαιτούμενη εξειδίκευση, απαιτείται επιπροσθέτως βεβαίωση του πανεπιστημίου που χορήγησε τον τίτλο, με ακριβή περιγραφή της, συνοδευόμενη από επίσημη μετάφρασή.

Κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης μπορούν να εξαιρεθούν από την προσκόμιση των παραπάνω βεβαιώσεων, εφόσον οι αποφάσεις αυτές έχουν χορηγηθεί:
• από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) (ΠΔ 38/2010 [άρθρο 55]) ή
• από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) (ΠΔ 165/2000 [άρθρο 10]) ή
• από το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΑΤΕΚ) (ΠΔ 231/1998 [άρθρο 14]) ή
• είναι κάτοχοι διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί -βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων- άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές (ΠΔ 40/1986 [Α΄ 14], 84/1986 [Α΄ 31], 97/1986 [Α΄ 35], 98/1986, [Α΄ 35], 53/2004 [Α΄ 43], 40/2006 [Α΄ 43] και ΥΑ Α4/5226/1987 [Β΄ 613]).

Ωστόσο, απαραίτητη είναι η προσκόμιση βαθμολογικής αντιστοιχίας του τίτλου από τον αρμόδιο κατά νόμο φορέα. Επίσης, εάν η ισοτιμία ή συγχρόνως και η αντιστοιχία του πτυχίου που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή αναγνωρίζονται με την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος του πτυχίου είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η ισοτιμία του μεταπτυχιακού τίτλου και δεν λογίζεται ως τέτοιος. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που ο τελευταίος συμπληρώνει τον βασικό τίτλο ενσωματώνεται σε αυτόν (Ν. 3328/2005, άρθρο 4, παρ. 2 & ΠΔ 50/2001, άρθρο 2 , παρ. 1, με την επιφύλαξη του Ν. 4485/2017, άρθρο 46).

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τους τίτλους σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης;

Ο υποψήφιος είναι αναγκαίο να προσκομίσει τίτλο σπουδών στον οποίο να αποτυπώνονται ο ακριβής βαθμός, η ημερομηνία και το έτος κτήσης του πτυχίου του. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται ο ακριβής βαθμός αλλά ο αξιολογικός χαρακτηρισμός ή ακέραιος αριθμός, θα πρέπει να υποβάλει βεβαίωση από τη γραμματεία του τμήματος σπουδών του με τον ακριβή αριθμητικό βαθμό με δύο δεκαδικά ψηφία.

Εφόσον στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ζητείται κατεύθυνση σπουδών και αυτή δεν αναγράφεται στον τίτλο σπουδών του, πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από το εκπαιδευτικό του ίδρυμα στο οποίο να προκύπτει η κατεύθυνση ή ειδίκευση που ζητείται.

Για τους κατόχους τίτλων ΚΑΤΕΕ οι οποίοι είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ΤΕΙ αντίστοιχων ειδικοτήτων απαιτείται βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου ΤΕΙ από την οποία να προκύπτει η αντιστοιχία του τίτλου σπουδών του με το ζητούμενο από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με τη γνησιότητα των τίτλων σπουδών, αναφέρεται ότι όσοι έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες, φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτοί σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής;

Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, ο υποψήφιος είναι αναγκαίο να προσκομίσει πράξη αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΔΙΚΑΤΣΑ ή το ΙΤΕ για την ισοτιμία και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας με αυτή των ημεδαπών τίτλων. Αν από την πράξη αναγνώρισης δεν προκύπτει η κατεύθυνση σπουδών ή το γνωστικό αντικείμενο, τότε απαιτείται βεβαίωση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο η οποία να καθορίζει την κατεύθυνση ή το γνωστικό αντικείμενο καθώς και επίσημη μετάφρασή της.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχης κατηγορίας εκπαίδευσης οι οποίες χορηγήθηκαν από ΣΑΕΠ, ΣΑΕΙΤΤΕ, ΣΕΑΤΕΚ, όπως ισχύει για μεταπτυχιακά και διδακτορικά παραπάνω.

Σχετικά με τα πτυχία που αποκτήθηκαν από εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (01/05/2004), δεν απαιτείται αντιστοιχία σύμφωνα με το Π.Δ. 299/1997. Μετά
την ένταξη απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία.

Τέλος, όσον αφορά την ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, σε περίπτωση που το ΔΙΚΑΤΣΑ και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ισοτιμία πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχης σχολής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής, καθορίζουν με βεβαίωσή τους τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου με πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής (Ν. 1735/1987, άρθρο 2, παρ. 6). Σε εκείνους που έχει χορηγηθεί ισοτιμία από τον ΔΟΑΤΑΠ η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου τους πιστοποιείται με βεβαίωση από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τους τίτλους σπουδών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ);

Ο υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει:
• δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βεβαίωση του ΟΕΕΚ ή του ΕΟΠΠ ή του ΕΟΠΠΕΠ, που αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα του διπλώματος, από την οποία να προκύπτει ο μέσος όρος της βαθμολογίας του στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης ή
• βεβαίωση του ΟΕΕΚ ή του ΕΟΠΠ ή του ΕΟΠΠΕΠ από την οποία να προκύπτουν ο μέσος όρος της βαθμολογίας του στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης και η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος κατέστη διπλωματούχος. Ως βαθμός διπλώματος νοείται ο μέσος όρος βαθμολογίας στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης, ο αναφερόμενος σε βεβαίωση που εκδίδεται από τον ΟΕΕΚ ή τον ΕΟΠΠ ή τον ΕΟΠΠΕΠ και η οποία δεν ισχύει αυτοτελώς αλλά αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα του διπλώματος.

Εάν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, απαιτείται πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής ισοτιμιών του ΟΕΕΚ ή του ΕΟΠΠ ή του ΕΟΠΠΕΠ και βεβαίωση αντιστοιχίας βαθμού από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε εικοσάβαθμη κλίμακα.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης;

Ο υποψήφιος είναι αναγκαίο να προσκομίσει και για τις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης τον τίτλο σπουδών στον οποίο να αναγράφονται ο ακριβής βαθμός, η ημερομηνία και το έτος κτήσης του. Σε περίπτωση που ο βαθμός εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό, πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό, με δύο δεκαδικά ψηφία.

Για τους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του
Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και βεβαίωση αντιστοιχίας βαθμού από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε εικοσάβαθμη κλίμακα.

Για την υποχρεωτική μη τεχνική και μη επαγγελματική εκπαίδευση βεβαίωση ισοτιμίας ή αντιστοιχίας και βεβαίωση για την αντιστοιχία του βαθμού στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) της ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω βεβαιώσεις επιμόρφωσης και πιστοποιητικά;

Όταν έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΕΟΠΠΕΠ, ΙΕΠ κ.ά.) υποβάλλονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

Όταν έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από ιδιωτικούς φορείς υποβάλλονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Να σημειωθεί ότι η επίσημη μετάφρασή τους
γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή από την πρεσβεία ή το προξενείο ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή;

Η γνώση χειρισμού Η/Υ αφορά τα αντικείμενα:
• επεξεργασία κειμένων
• υπολογιστικά φύλλα
• υπηρεσίες Διαδικτύου
και μπορεί να αποδειχθεί α) με πιστοποιητικό πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ, β) με τίτλους σπουδών ειδικότητας πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ και γ) με τίτλους σπουδών από αναλυτική βαθμολογία.

Τα πιστοποιητικά πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ εκδίδονται από φορείς οι οποίοι πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ή τον ΕΟΠΠ, από τον πρώην Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) ή πρέπει να έχουν εκδοθεί από τον ίδιο τον ΟΕΕΚ. Εάν, μολονότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις των τριών γνωστικών αντικειμένων, δεν έχει εκδοθεί το σχετικό πιστοποιητικό, η γνώση είναι δυνατόν να αποδειχθεί με σχετική περί τούτου βεβαίωση του πιστοποιημένου φορέα που είναι υπεύθυνος για την έκδοση. Βεβαίωση δεν θεωρείται αυτή των εξεταστικών κέντρων, οι κάρτες δεξιοτήτων κ.λπ.

Πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού Η/Υ που έχουν εκδοθεί από τον ΟΕΕΚ ή από φορείς που πιστοποιήθηκαν από τον καταργηθέντα ΟΕΕΚ έως και την ημερομηνία πιστοποίησής τους ή από φορείς πιστοποιημένους από τον ΟΕΕΚ, τον ΕΟΠΠ, τον ΕΟΠΠΕΠ μετά την ημερομηνία πιστοποίησής τους είναι αόριστης διάρκειας.

Οι τίτλοι σπουδών ειδικότητας πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ θα πρέπει να προέρχονται από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής, σχετικού αντικειμένου, μεταδευτεροβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικής ειδικότητας, όπως επίσης και από τίτλους σπουδών από αναλυτική βαθμολογία, όπου είναι απαραίτητο να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τέσσερα μαθήματα, είτε υποχρεωτικά είτε κατ’ επιλογή, με αντικείμενο πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ. Η παρακολούθηση των μαθημάτων αυτών είναι δυνατόν να ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο απόκτησης του βασικού τίτλου σπουδών ή στο πλαίσιο απόκτησης διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου, υπολογιζόμενα αθροιστικά. Επίσης, είναι δυνατή η απόδειξη της γνώσης χειρισμού Η/Υ και με βεβαίωση τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ στην οποία πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση των τεσσάρων μαθημάτων, τα οποία κατ’ εκτίμηση του τμήματος εμπίπτουν στο χώρο
της πληροφορικής ή του χειρισμού Η/Υ.

Πιστοποιητικά που προέρχονται από φορείς της αλλοδαπής σχετικά με γνώση πληροφορικής ή με το χειρισμό Η/Υ είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ για την αντιστοίχισή τους.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τη γνώση χειρισμού  ηλεκτρονικού υπολογιστή;

Η γνώση της ξένης γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1 και καλή Β2) αποδεικνύεται (ΠΔ 146/2007, άρθρο 1) ως εξής:
• με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας αντίστοιχου επιπέδου (Ν. 2740/1999, όπως  αντικαταστάθηκε με το Ν. 3149/2003 άρθρο 13 παρ. 19, όπως ισχύει),
• με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου των πανεπιστημίων που ορίζει ο φορέας, ανάλογα με την ξένη γλώσσα,
• για την αγγλική γλώσσα και με πιστοποιητικά επιπέδου που εκδίδονται από φορείς (πανεπιστημιακούς ή μη) αντίστοιχου με τα προηγούμενα, με την προϋπόθεση ότι είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από τις αρμόδιες αρχές της εκάστοτε χώρας, ώστε να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο. Στις περιπτώσεις μη ύπαρξης φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης είναι απαραίτητη η βεβαίωση του αρμόδιου υπουργείου ή της πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα παραπάνω πιστοποιητικά -τα οποία χορηγούνται σε άτομα που δεν έχουν ως μητρική τη συγκεκριμένη γλώσσα- είναι αποδεκτά στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας στην οποία μητρική ή επίσημη είναι η συγκεκριμένη γλώσσα ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο.

Ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας είναι δυνατή η απόδειξή του και με πτυχίο ξένης γλώσσας και φιλολογίας ή πτυχίο ξένων γλωσσών μετάφρασης και διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής. Επίσης, με απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον αυτός έχει αποκτηθεί έπειτα από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή και συνοδεύεται από βεβαίωση της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν και χορηγείται από τον ΕΟΠΠΕΠ ή το Υπουργείο Παιδείας. Προαπαιτούμενο της βεβαίωσης αυτής είναι η έκδοση της αντίστοιχης ατομικής διοικητικής πράξης ισοτιμίας. Όλοι οι τίτλοι σπουδών για την απόδειξη γνώσης ξένης γλώσσας είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.

Η απόδειξη γνώσης της ξένης γλώσσας δεν είναι απαραίτητη εάν τίτλοι σπουδών που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή, όπου τα μαθήματα διδάσκονται στη συγκεκριμένη γλώσσα. επίσης, η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποτελεί αποδεικτικό γνώσης ξένης γλώσσας και είναι απαραίτητη η προσκόμιση και του αντίστοιχου πιστοποιητικού.

Πηγές

Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 114/Α/04.08.2017).
Ν. 4283/2014 «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 189/Α/10.09.2014).
Ν. 4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα - Τροποποίηση διατάξεων του ΠΔ 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» άρθρο 1 ΦΕΚ 74/26.3.2014/τ. Α΄.
Ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 193/Α/17.09.2013).
Ν. 3328/2005 «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 80/Α/01.04.2005).
Ν. 3149/2003 «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 141/Α/10.06.2003).
Ν. 2740/1999 «Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 186/Α/16.09.1999).
Ν. 1865/89 «Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού- εξωτερικού και κατατάξεις πτυχιούχων στα ανώτατα και στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλες διατάξεις», άρθρο 5, παρ. 1 (ΦΕΚ 210/Α/28-11-1989)
Ν. 1735/1987 «Προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, κοινωνικός έλεγχος στη δημόσια διοίκηση, πολιτικά δικαιώματα και άλλες διατάξεις», άρθρο 2, παρ. 6 και άρθρο 5 παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄195/11.11.1987).
ΠΔ 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των
επαγγελματικών προσόντων, και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 78/Α/25.05.2010).

ΠΔ 146/2007 «Τροποποίηση διατάξεων του ΠΔ 50/2001 “Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα όπως αυτό ισχύει”» (ΦΕΚ 185/Α/03.08.2007).
ΠΔ 116/2006 «Τροποποίηση του άρθρου 28 του ΠΔ 50/2001 “Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα”» (ΦΕΚ 115/Α/09.06.2006).
ΠΔ 347/2003 ««Τροποποίηση διατάξεων του ΠΔ 50/2001 “Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα όπως αυτό ισχύει”» (ΦΕΚ 315/Α/31.12.2003).
ΠΔ 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα» (ΦΕΚ 39/Α/05.03.2001).

Π.Δ. 165/2000 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, σύμφωνα με την Οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 149/Α/28.06.2000).
ΠΔ 31/1998 «Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει την Οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις Οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 178/Α/29.07.1998).
ΠΔ 299/1997 «Αντιστοιχία τίτλων σπουδών που απονέμονται από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου προς τίτλους σπουδών που απονέμονται από τμήματα ελληνικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ)» (Α΄ 214) (ΦΕΚ 245/Α/22.10.2001).

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.