Τριπολιτσά, 1823: Προληπτικά μέτρα εναντίον της εξάπλωσης επιδημίας με υπογραφή Κολοκοτρώνη

Τριπολιτσά, 1823: Προληπτικά μέτρα εναντίον της εξάπλωσης επιδημίας με υπογραφή Κολοκοτρώνη

Απρίλιος 04, 2020 - 09:02
0 σχόλια

Μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που βιώνουμε σήμερα αντιμετώπισαν οι Έλληνες το 1823. Ένας λοιμός εξαπλωνόταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην επαναστατημένη Ελλάδα ελήφθησαν τα μέτρα για να μην φτάσει από τα παράλια στην ενδοχώρα.

Οι λοιμοί τους προηγούμενους αιώνες «ταξίδευαν» συνήθως με με πλοίο. Έτσι, το Εκτελεστικό έλαβε αποφάσεις για να ληφθούν προληπτικά μέτρα, ώστε να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Η Βουλή των Ελλήνων έδωσε χθες στη δημοσιότητα μιαν απόφαση του Εκτελεστικού, με ημερομηνία 2 Ιουνίου 1823, από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Σε αυτό το έγγραφο, που συντάχθηκε στην Τρίπολη, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Σωτήριος Χαραλάμπης και ο Ανδρέας Ζαΐμης δηλώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως τον έλεγχο οποιουδήποτε πλοίου προσέγγιζε την «ελεύθερη Ελλάδα» και τη μη αποβίβαση των επιβαινόντων σε αυτό στη στεριά, εάν πρώτα δεν έμεναν στα καθαρτήρια για ένα χρονικό διάστημα.

Εξερευνήστε τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ΕΔΩ.

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.