Τρίπολη: Ξεκινά το έργο ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου – Πότε ολοκληρώνεται (vid)

Τρίπολη: Ξεκινά το έργο ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου – Πότε ολοκληρώνεται (vid)

Νοέμβριος 15, 2021 - 14:31
35 σχόλια

Υπογράφηκε σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου η σύμβαση για το εμβληματικό έργο «Ανάπλασης της πλατείας Γεωργίου Β'», στο δημαρχείο Τρίπολης, από τον Δήμαρχο κ. Κώστα Τζιούμη και από τον ανάδοχο του έργου κ. Χρονόπουλο.

Το έργο είναι  προϋπολογισμού 3.400.000 ευρώ και σύμφωνα με την σύμβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών. Με την ολοκλήρωση του έργου η Τρίπολη θα αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο, συγκεκριμένα  αλλάζει το σιντριβάνι, η πλακόστρωση, θα αυξηθεί το πράσινο, θα πολλαπλασιάσουν τα δέντρα και φυσικά θα αναδειχθεί ο μεγαλοπρεπής, μητροπολιτικός ιερός ναός του Αγίου Βασιλείου

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην κεντρική πλατεία,  για να καθοριστεί ο τρόπος εκτέλεσης του έργου έτσι ώστε να υπάρχει η μικρότερη όχληση.

Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, ενώ το έργο μόνιμο

Eνιαιοποιείται το σύνολον του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, ο δημότης ή ο επισκέπτης θα χαίρεται την βόλτα και την παραμονή του στην καινούργια πλατεία.

Δείτε την παρουσίαση του έργου σε εικόνες

Δείτε το δελτίο τύπου 

Το εργολαβικό συμφωνητικό για την ανάπλαση της Πλατείας Αγίου Βασιλείου υπέγραψε, το μεσημέρι της Δευτέρας (15/11/2021), ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης με την ανάδοχο εταιρεία «ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΚΕΕ».

Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 3.320.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 15 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Τρίπολης τόνισε ότι «η σημερινή εικόνα της πλατείας δεν περιποιεί τιμή για κανέναν» και υπογράμμισε ότι «εξ αρχής ήταν κύριος στόχος της δημοτικής αρχής να αναπλάσει την πλατεία και για το λόγο αυτό συντάχθηκε μελέτη αποκλειστικά για την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει ο Δήμος ούτε ένα ευρώ, υποβλήθηκε η πρόταση στο ΕΣΠΑ, έγινε η ένταξη του έργου στις αρχές Απριλίου, ακολούθησε διεθνής διαγωνισμός για τη δημοπράτησή του και σήμερα μετά από 6,5 μήνες, που αποτελεί ρεκόρ ταχύτητας, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ξεκινάμε το έργο».

Αυτό που θα ακολουθήσει – σύμφωνα με τον κ. Τζιούμη- είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία συνάντηση με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πλατείας, σε συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου και τους μηχανικούς του δήμου, «για να καθοριστεί ο τρόπος που θα γίνει η εκτέλεση του έργου για να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση για τους επαγγελματίες και για όλους τους δημότες και επισκέπτες μας.

Όχληση θα υπάρξει, όμως η όχληση είναι προσωρινή, το έργο είναι μόνιμο.

Το έργο θα αλλάξει τη μορφή και την εικόνα της πόλης, ενοποιεί και τους άλλους πεζοδρόμους, ώστε το κέντρο να έχει μία εικόνα που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ένα εμβληματικό έργο ξεκινάει, είμαι πολύ χαρούμενος και ζητώ την κατανόηση όλων για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία που θα προκύψει από τις εργασίες.»

Ο ανάδοχος κ. Χρονόπουλος είπε ότι θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες για να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Με το έργο προβλέπεται να γίνουν εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, που περιλαμβάνει την διαμόρφωση χώρου, συνολικής έκτασης 6.300,00 μ2 περίπου. Αναλυτικότερα, οι εργασίες, που θα υλοποιηθούν, είναι:

Α. Καθαιρέσεις - Αποξηλώσεις - Εκσκαφές (αποξήλωση δαπεδοστρώσεων παντός είδους, αποξήλωση πεζοδρομίων, φρεατίων, καθιστικών κλπ., καθαίρεση σιντριβανιού, καθαιρέσεις επενδύσεων πεσσών και τόξων των στοών κλπ., γενική εκσκαφή 50 εκ κλπ.)

Β. Οικοδομικές εργασίες (εργασίες υπόβασης, σκυροδέτησης, κατασκευή νέων πεζοδρομίων διαστάσεων προδιαγραφών ΑΜΕΑ, κατασκευή μαρμάρινων κρασπέδων με απότμιση, νέες δαπεδοστρώσεις με αρμούς, κατασκευή μαρμάρινου σιντριβανιού, ανακατασκευή των ξύλινων οροφών στις στοές, όπου υπάρχουν, και κατασκευή νέων ιδίου ακριβώς τύπου με τις υπάρχουσες, επένδυση των πεσσών των στοών με ορθομαρμάρωση, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, δημιουργία χώρων πρασίνου -παρτέρια με θαμνοειδή βλάστηση, κατασκευή νέων μαρμάρινων καθιστικών, δύο τύπων, αδιαβροχοποίηση όλων των υλικών επιστρώσεων και επενδύσεων, εφαρμογή φωτοκαταλυτικών υλικών σε όλες τις επιφάνειες δαπεδόστρωσης κλπ.

Γ. Η/Μ Εργασίες Στις η/μ εργασίες περιλαμβάνονται οι μετρητές της ΔΕΗ, ο ηλεκτρικός πίνακας-Pillar φωτισμού, οι σωληνώσεις και καλωδιώσεις, τα φωτιστικά σώματα και οι ιστοί και ο πλήρης εξοπλισμός του σιντριβανιού.

Δ. Υδραυλικές Εργασίες Τα διαμήκη υδραυλικά έργα στοχεύουν στη συλλογή των ομβρίων από τις υδρορροές των περιμετρικών κτισμάτων της πλατείας και του οδοστρώματος, καθώς και τη γειτονική περιοχή του περιβάλλοντος χώρου.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr «Έπεσαν» οι υπογραφές για το εμβληματικό έργο της πλατείας Aγίου Βασιλείου


35 Σχόλια

Αν καταργούσατε και την κίνηση οχημάτων στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου θα ήταν ότι καλύτερο για την πόλη. Πεζόδρομος από Πλ.Κολοκοτρώνη μέχρι Πλ.Αγ.Βασιλείου. Πεζόδρομος Από Πλ.Βαλτετσίου μέχρι Αγ.Βασιλείου. Πεζόδρομος Από Νικηταρά μέχρι Πλ. Αγ.Βασιλείου. Σκεφτείτε το, δεν είναι αργά.

@16:31 Οι κ. ταξιτζήδες καλό θα είναι να κοιτάξουν τη δουλίτσα τους, γιατί ούτε κι αυτή κάνουν σωστά. Βοά όλη η πόλη. Κι ας αφήσουν αυτά που ήξεραν, γιατί η πόλη δεν ανήκει στους κ. ταξιτζήδες (συμπαθέστατοι κατά τα άλλα, δεν λέω) αλλά σε όλους εμάς τους πολίτες. Οι πολίτες - δημότες είναι αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο για το έργο, όχι οι κ. ταξιτζήδες. Τι είναι δηλαδή οι κύριοι; Η ...μαφία ή οι γκάνγκστερ της Τρίπολης; Έλεος και κάπου

Ουτε η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, ούτε το έργο μόνιμο. Εγώ διαφωνώ με την νέα γεωμετρία που δίνουν στην πλατεία και χαλούν την αρχική ,σοφή της συμμετρία που δίνει πρόσθετες επιλογές για κυκλοφοριακές σύνδεσεις. Αδυνατούν να διαχειριστούν την κυκλοφορία και θα μονοδρομήσουν πάλι κεντρικούς δρόμους ως άσχετοι, χωρίς διαβούλευση αλλά με ωραία βιτρίνα. Συμφωνώ όμως ότι αυτή η εικόνα της πλατείας πρέπει να αναβαθμιστεί με νέα υλικά στον αρχικό της σχεδιασμό όπως προανέφερα. Βέβαια περί ορέξεως θα μου πείτε...

Δεν βλέπω πουθενά κάτι για την προσβασιμότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας,επίσης συμφωνώ με 16.31 !

Κυκλοφοριακή προηγήθηκε; Γιατί συνεχίζεις την έτσι κι αλλιώς ανώφελη και προβληματική διέλευση κίνησης από την 28ης στην πλατεία; H 28ης πρέπει να σταματάει στη Νικηταρά και το βόρειο μέρος της πλατείας να παραμείνει εκτός οχημάτων εντελώς. Μυαλό έχετε καθόλου; Επιστήμονας υπάρχει εκεί κανείς;

@18.50 δήμαρχος (με όλον τον σεβασμό) που πειράζει την κεντρική πλατεία συνήθως δεν επανεκλέγεται......

20:28 Εσύ τώρα που απειλείς ή ταρίφας είσαι ή μακάκας. Ή και τα δύο. Παίζει κι αυτό. Και δεν κατάλαβα. Καλά κάνει και την "πειράζει". Όχι τότε επειδή την έχουν κάνει τσιφλίκι τους οι ταρίφες, θα μείνει μια ζωή η κεντρική πλατεία σαν πλατεία υπανάπτυκτης αλβανικής πόλης. Κι αν δηλαδή οι ταρίφες δεν γούσταραν να πεζοδρομηθεί το ιστορικό κέντρο, θα είχε μείνει η Τρίπολη με το νυφοπάζαρο και τους κλαρινογαμπρούς που γύρναγαν γύρω-γύρω με τα καγκουράμαξά τους με τη μουσική στη διαπασών. Ρε ουστ από δω

20.28 σοβαρευθείτε επιτέλους τότε να μην κάνει τίποτε ο δήμαρχος για να επανεκλεγεί. Θα αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία

Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΥΜΠΟΝΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΕΩΣ. ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΑΦΗΣΕ ΣΚΑΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΕΩΣ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΛΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΤΣΙΑΝΗ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΛΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΖΙΟΥΜΗ, ΑΦΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ.

21:47 Ανήκω σε αυτούς που επικροτούν την ανάπλαση και όλα όσα γράφεις είναι σωστά. Στον κ. δήμαρχο αξίζει έπαινος και να προχωρήσει άμεσα. Θα έχει κάτι να καμαρώνει στη θητεία του. Αλλά... α) Να το κάνει σωστά. Αυτός που λέει για κυκλοφοριακή έχει δίκιο. Η 28ης δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να μπαίνει στην πλατεία. β) Να υποστηρίξει το έργο στη λειτουργία του. Διότι το πεζοδρομηθέν κέντρο δεν περιφρουρείται από κανέναν. Δεν είναι πια νυφοπάζαρο, αλλά τα καλοκαιρινά ΣΚ, περνάνε ανενόχλητα κορνάροντας κομβόι ολόκληρα για γάμους. Τα πάρκα είναι πάρκιν. Η Άρεως χειμερίνη έκθεση θερινών ομπρελών

Σύγχρονη πλατεία με φυτεμένα πάνω της τα σύμβολα του 50 και του 60 τα περίπτερα! Σήμερα που αφθονούν τα ανοίκιαστα καταστήματα κάθε εμβαδού παντού ακόμη και περιμετρικά της πλατείας! Και φυσικά ουδεμία σκέψη στα πλαίσια της νέας εικόνας να απαγορευτούν οι θηριώδεις επιγραφές διαφημίσεις στα μπαλκόνια. Απλά ΠΑΣΟΚ !

Από γιατροί δασολόγοι γίνατε και αρχιτέκτονες πολεοδόμοι κλπ. Έτσι είναι όλα τα ξέρει εκτός από το ....... επάγγελμά του. Καληνύχτα σας!!!

8.37 Βρε μακάκα τις τεχνικές λεπτομέρειες που αναφέρει δεν τις λέει ως ειδικός αλλά επειδή του τις έχουν πει αρμόδιοι μηχανικοί. Δεν είπε ποτέ ότι είναι αρχιτέκτονας ή πολεοδόμος. Όσο για το επάγγελμά του, πήγαινε να του το μάθεις εσύ υπαλληλάκο. Από τους καλύτερους στην Πελοπόννησο και όχι μόνο. Ξέρεις τι πελατολόγιο ασθενών έχει και από πού έρχονται να τους εξετάσει, ρε κουτεντέ υπαλληλάκοοοοο;

Δήμαρχε κοίταξε λίγο τα πεζοδρόμια και τους δρόμους γύρω από το κέντρο.. Καλά τα μεγάλα έργα αλλά μην τα αφήσουμε όλα τα άλλα έτσι..

Έλεος πια βγαίνει ο κάθε πικραμένος και γράφει οτι του έρθει.Πρώτον κυκλοφοριακή υπάρχει, αν δεν υπήρχε δεν μπορούσε να εγκριθεί το έργο. Τα περίπτερα φεύγουν και μπαίνουν σύγχρονα καλαίσθητα. Τα δέντρα μένουν. Αμάν πια όλοι γίνατε ειδήμονες. Δήμαρχε προχώρα και μην κολώνεις

Δεν χρειάζονται τα περίπτερα πάνω στην πλατεία. Την πνίγουν και την υποβαθμίζουν. Τόσα καταστήματα υπάρχουν γύρω από αυτή ξενοίκιαστα. Ούτε τα ταξί χρειάζονται επι της πλατείας. Να μεταφερθούν στους γύρω δρόμους. Να μείνει η πλατεία ελεύθερη, με το σιντριβάνι και τα δένδρα.

Όλα θα τα φτιάξει ο Δήμαρχος, αρκεί να έχει χρήματα και χρόνο. Όσα δεν προλάβει σε αυτή την θητεία θα τα φτιάξει στη δεύτερη. Θα κάνει την πόλη αγνώριστη και όλοι (ντόπιοι και ξένοι) θα θαυμάζουν το έργο του. Όσα μπράβο και να του πεις είναι λίγα. Προσωπικά υποκλίνομαι στο έργο του.

Εάν υπάρχει κυκλοφοριακή, τωρινή επίκαιρη, που υποδεικνύει να περνάει η 28ης από πεζόδρομο ΙΒ και κεντρική πλατεία για να βγαίνει Κύπρου, ο συντάξας να σκίσει τα πτυχία του. Ή να επιστρέψει στο 2021. Γιατί κάτι τέτοιο υπήρχε σε μια μελέτη της δεκαετίας του 90. Αλλά σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνει η 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία, και εξαιτίας της, να έχουμε κίνηση οχημάτων παντού περιμετρικά, όπως και τώρα δλδ... Τότε γιατί γίνεται το έργο; Για την πλακόστρωση και τις στοές; Η κυκλοφοριακή θέλει άμεσα επανεξέταση με τα σημερινά δεδομένα κύριοι.

11:43 Τι σε τσίμπησε σφίγγα και το πως μιλάς δείχνει ποιος είσαι. Πρώτα να διαβάζεις καλά και μετά μίλα. Γράφω γιατροί και όχι γιατρός και αναφέρομαι στους "γιατρούς" της πανδημίας, στους "δασολόγους" των πυρκαγιών, στους "αρχιτέκτονες" των δημοσίων έργων, δηλαδή στους Ελληνάρες που τα ξέρουν όλα εκτός από το επάγγελμά τους. Τώρα εσύ τι ζόρι τραβάς; Σε πληρώνουν να παπαγαλίζεις; Υ.Γ. Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς!!!!

18.29 ΟΚ, μην κουράζεσαι. Καταλάβαμε τι σκοπούς εξυπηρετείς. Μιλάς για "γιατρούς" και όλως τυχαίως το επάγγελμα του δημάρχου είναι γιατρός, όπως επίσης όλως τυχαίως αναφέρεσαι σε τρίτο ενικό πρόσωπο λέγοντας πως "όλα τα ξέρει εκτός από το επάγγελμά του", απευθυνόμενος όμως, όπως ισχυρίζεσαι, σε κάποιον άλλο...τυχαίο. Πολλές συμπτώσεις μαζεμένες ρε παιδάκι μου. Είσαι και πανέξυπνος πάντως. Το βρήκες ρε θηρίο. Με πληρώνουν κάποια σκοτεινά κέντρα εξουσίας. Μην με δώσεις όμως. Να μείνει μεταξύ μας. Α, ρε αστραπόγιαννε σφαλιάρες και κλοτσιές που θέλεις να στανιάρεις

Αν στην καινούρια πλατεία, έχουν τα περίπτερα την σημερινή μορφή τους, τότε ακυρώνεται μεγάλο κομμάτι της ανάπλασης. Τα περίπτερα χρειάζεται να αλλάξουν μορφή και να ομορφύνουν. Η σημερινή μορφή, τσαντήρι, που έχουν είναι απαράδεκτη-ξεπερασμένη. Ας δούμε π.χ. πως είναι τα kiosque στο Παρίσι. Ο ταξιτζής που λέει περί Δημάρχων που καίγονται όταν αγγίζουν την κεντρική πλατεία, ας καταλάβει ότι οι εποχές άλλαξαν. Όποιος δεν το καταλαβαίνει έγκαιρα τον ξεπερνάει η εποχή.

21:42 Δεν κάνει να εξηγείς σε βλακείες γιατί χάνεις το χρόνο σου. Ας κάνω μία εξαίρεση. Μιλάω για γιατρούς και αναφέρομαι στην πανδημία, για δασολόγους για τις πυρκαγιές κλπ..Τώρα αν εσύ το κουράζεις και βλέπεις θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα τα λόγια είναι περιττά. Είσαι από αυτούς που πιστεύουν στους εξωγήινους, δεν πήγαμε στο φεγγάρι, μας κυβερνούν οι μασόνοι κλπ. Μείνε στο παραμυθάκι σου και άσε την πραγματικότητα. Οι Βλ@κες και οι τρελοί είναι ευτυχισμένοι!!!!

ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ? 'Η ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.