Τρίπολη: Τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (pics,vid)

Τρίπολη: Τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (pics,vid)

Μάιος 22, 2022 - 14:30
0 σχόλια

Τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται την 19η  Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων.

Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα την Κυριακή 22 Μαΐου στην Τρίπολη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε την τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου.

 Μετά το πέρας της δοξολογίας έγινε επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών - Οικονομικών - Οργανωτικών – Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή (Μεγαλόπολη)  κ. Λαμπρόπουλος Χρήστος  και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Αρκαδίας κ. Παναγιώτης Στυλίδης έδωσαν το δικό τους μήνυμα.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να διατηρείται ζωντανή η μνήμη των Ποντίων και να στέλνεται το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή.

Προφανώς διαφυλάσσει τα σύνορα της, διαφυλάσσει το έθνος και δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά να μπει αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Τέλος, ο κ. Στυλίδης δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που τιμάται με τόση λαμπρότητα η μέρα αυτή στην Αρκαδία, παρόλο που το ποντιακό στοιχείο δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Βόρεια Ελλάδα και επισήμανε το αίτημα τους για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Εμείς περιμένουμε να γίνει αναγνώριση αυτά τα θηριώδη εγκλήματα που έκανε η γειτονική μας χώρα, αυτό θέλουμε, τίποτα άλλο.

 

Video: 

Arcadiaportal.gr Εορτασμός ημέρας μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.