Τρίπολη: Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην πλατεία Αγίου Βασιλείου - Συνεχίζεται η έρευνα (vid)

Τρίπολη: Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην πλατεία Αγίου Βασιλείου - Συνεχίζεται η έρευνα (vid)

Ιούνιος 27, 2022 - 10:00
4 σχόλια

Οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη έφεραν τον Μάιο στο φως κατάλοιπα προηγούμενων εποχών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας έσπευσε στο σημείο, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β'  ή Αγίου Βασιλείου η οποία πήρε το όνομά της άτυπα από τον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό βρίσκεται στο κέντρο της Τρίπολης και αποτελούσε πάντα εμπορικό κέντρο, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο.

Η πλατεία κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Γιαννάκου Πετρινού και στην αρχική της μορφή περιελάμβανε πολλά πλατάνια και λεύκες, τα οποία έχουν τη δική τους συνεισφορά στην ιστορία της πλατείας, με τη σημερινή της εικόνα να μην παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν.

Βρεθήκαμε στη βιβλιοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με τον προϊστάμενο της Δρ Κωνσταντίνο Σ. Ι. Κίσσα για να συζητήσουμε για το τι ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών στην πλατεία Αγίου Βασιλείου αλλά και για τη διάλεξη που πραγματοποίησε στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο σχετικά με την τοποθέτηση του τάφου του Επαμεινώνδα στην περιοχή Λιθαράκια.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης στην πλατεία Αγίου Βασιλείου η υπηρεσία είναι παρούσα και πραγματοποίησε τέσσερις δοκιμαστικές δομές. Αυτές έφεραν στο φως κατάλοιπα του τέλους του 19ου αιώνα. Πιο αναλυτικά μια πλακόστρωτη οδό του 1880 και το υπόστρωμα ενός δαπέδου που χρονολογείται σε πρωιμότερη φάση. Για το τελευταίο εύρημα θα γίνει μια τομή μεγαλύτερου βάθους ενώ η υπηρεσία θα παραδώσει ήδη τα τρία από τα πέντε σκάμματα, ώστε να προχωρήσει η πλακόστρωση της πλατείας.

 Πάμε πολύ καλά. Βέβαια η επόμενη φάση θα είναι ο έλεγχος των στοών περιμετρικά

Μάλιστα, η Υπηρεσία θα βρίσκεται στο σημείο επί έντεκα μήνες, χωρίς αυτό να εμποδίζει τη συνέχιση των εργασιών.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του τάφου του Επαμεινώνδα, του Θηβαίου στρατηγού στην περιοχή Λιθαράκια ο κ. Κίσσας επεσήμανε ότι οι ενδείξεις που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα είναι ένας συνδυασμός παρατηρήσεων. Τοπογραφικών, αρχαιολογικών, γεωλογικών αλλά και η μελέτη αρχαίων πηγών. Η αρχαιολογική σκαπάνη είναι αυτή που θα δώσει τελικά την σαφή απάντηση για το αν τελικά ο τάφος βρίσκεται στην περιοχή.

Οι πρώτες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί, δηλαδή έχει γίνει μια διεξοδική επιφανειακή έρευνα και έχουν ήδη ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες των χωραφιών.

Στόχος είναι μέσα από τις δοκιμαστικές τομές να αποδείξουμε αυτά που βλέπουμε με την εμπειρία μας

Κλείνοντας, ο κ. Κίσσας μας διαβεβαίωσε ότι οι ενδείξεις αυτές είναι πολύ σοβαρές ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα κύκλο ομιλιών σχετικά με το ζήτημα στο εξωτερικό. Αυτό έχει προκαλέσει ενθαρρυντικές αποκρίσεις.

Μια πρώτη εκτίμηση έχει γίνει και από συναδέλφους στο εξωτερικό και μάλιστα κάποιοι από αυτούς μας έχουν επισκεφτεί

 

Αγγελική Γεωργοπούλου

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τα ευρήματα της πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη


4 Σχόλια

Δεν βλέπω την πλατεία να τελειώνει ποτέ Κ Τζιούμη. Τόσες μέρες και σαν πολίτες και επαγγελματίες στην πόλη δεν έχουμε καμία ενημέρωση και δεν ξέρουμε τη μας ξημερώνει . Το μόνο που κάνατε μέχρι τώρα είναι διαροές τύπου βρέθηκαν κάτι χαλίκια και κάτι κεραμίδια. Δεν υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

19:19 Α ρε μέντιουμ που δεν την βλέπεις να τελειώνει κιόλας την πλατεία. Κάτι ξέρεις εσύ και δεν το λες. Μαζευτείτε όλοι οι παντογνώστες της βλαχούπολης και κάντε ένα σύλλογο. Δεν πειράζει πάντως. Όταν τελειώσει, εσύ να πηγαίνεις γύρω-γύρω. Να μην περνάς πάνω από την πλατεία γιατί θα κάνει τζιζ και θα σε δαγκώσει. Μίζεροι ρε σεις όλοι. Δεν χρωστάτε καλό σε κανέναν. Πω πω πω ξινίλα. Πρώτο βραβείο η Τρίπολη με διαφορά. Χαχαχαχαχαχαχα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.