Τρίπολη: Πορεία διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου για την μονάδα στο Αθήναιο (pics,vid)

Τρίπολη: Πορεία διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Πελοποννήσου για την μονάδα στο Αθήναιο (pics,vid)

Ιούλιος 05, 2021 - 22:01
11 σχόλια

Οι κάτοικοι των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης και εκπρόσωποι φορέων, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής πρώτης ύλης ζωοτροφών – αδρανοποίησης ζωικών υποπροϊόντων και υλικών κατηγορίας 3 (rendering), στη θέση «Δημοσιά – Μπάστα», Τ.Κ. Αθήναιου, Δ. Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας.

Επίσης για την προώθηση μονάδων καύσης απορριμμάτων και ταφή επικίνδυνων αποβλήτων, την κατασκευή του μεγάλου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, τη μεταφορά, εγκατάσταση και αδειοδότηση εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών από ζωικά υπολείμματα στο Αθήναιο.

Το ψήφισμα της κινητοποίησης μεταξύ άλλων ανέφερε να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων και ζητούσε να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.

Μετά το πέρας των ομιλιών οι συμμετέχοντες με πορεία κατευθυνθήκαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου, για να παραδώσουν το ψήφισμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου κάλεσε τους Περιφερειακούς Συμβούλους να γυρίσουν την πλάτη στις κοκορομαχίες και στη συγκάλυψη των ευθυνών για το νέο έγκλημα στο Αθήναιο και να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων για να μην γίνει η περιοχή Χαβαζού της Πελοποννήσου.

«Στην Παλαιόχουνη ξεκίνησε η κατασκευή της κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και  του ΧΥΤΥ της ΤΕΡΝΑ με εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την εταιρεία και βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση.

Νοιάζεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Μόνο η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά των επικίνδυνων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα μπορεί να γίνει με το λιγότερο οικονομικό – κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Μόνο τότε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων θα γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, που δεν θα επιβαρύνουν ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασέας σε ζώνη άσκησης κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων ξεκίνησε με την απόπειρα μεταφοράς και εγκατάστασης στο Αθήναιο της γνωστής μονάδας επεξεργασίας σάπιων και ψόφιων, θα δούμε τι άλλο θα παρουσιάσουν. Γι’ αυτό το έγκλημα στην περιοχή μας ήταν πολλοί που γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν ένοχα και συγκάλυπταν όλες τις μεθοδεύσεις μέχρι να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Η αποκάλυψη του εγκλήματος την τελευταία στιγμή και ο γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων ανάγκασε όλους αυτούς ακόμη και εκείνους που έβλεπαν οφέλη στη βρόμα και τη δυσωδία να πούνε όχι.

Η ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης και στη συνέχεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η ανάληψη από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου του οικονομικού κόστους για νομικές και δικαστικές διαδικασίες (αναστολή, ασφαλιστικά, προσφυγή κλπ), η εντολή Περιφερειάρχη στις υπηρεσίες να σταματήσουν οι διαδικασίες για έκδοση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης είναι μία πρώτη νίκη των κατοίκων»

Στις ομιλίες τους οι συμμετέχοντες απαίτησαν:

Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.
Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.
Παράλληλα με την αγωνιστική μας δράση θα προβούμε και στις αναγκαίες δικαστικές παρεμβάσεις (ένσταση στον υπουργό, ασφαλιστικά μέτρα κλπ.) Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρειας Πελοποννήσου να καλύψουν τα νομικά έξοδα.
Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή μας άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.
Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμίας περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.
Απόκρουση των συνεπειών από τη λειτουργία της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη.
Απαιτούμε από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρειας Πελοποννήσου να γίνουν τώρα μετρήσεις και να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τρίπολη: Κινητοποίηση κατοίκων για την μονάδα ζωοτροφών στο Αθήναιο


11 Σχόλια

Με τέτοιες λογικές των ίδιων και ολίγων ο κόσμος πάει μόνο πίσω και η ανεργία καλπάζει , αντι να παρακαλάμε να έρχονται τέτοιες επενδύσεις στον τόπο μας διαδηλώνουν οι ίδιοι και ίδιοι. Μακάρι να ανοίξει η μονάδα άμεσα.

Ποιες επενδύσεις ρε ξεφτίλες από μακρυά λέτε όλοι την παπάρ...α σας. Αν ήσασταν κοντά όμως και σας έτρωγε η βρώμα, αν δεν μπορούσατε να ανοίξετε το παράθυρό σας το καλοκαίρι να δροσιστείτε γιατί έξω θα βρόμαγε ο τόπος, αν δεν μπορούσατε να χρησιμοποιείτε το πηγάδι σας να ποτίσετε γιατί θα έβγαζε από μέσα απόβλητα τότε θα διαμαρτυρόσασταν, εδώ έναν κάδο σκουπιδιών και των πάτε ο ένας στο σπίτι του άλλου για να απαλλαγείτε από τη βρόμα. Όλα τα παραπάνω τα έχουμε υποστεί εμείς οι κάτοικοι της Μαντινείας από επιχείρηση μικρότερης εμβέλειας από αυτή αλλά αντισταθήκαμε και πήραμε τη ζωή μας πίσω

Εμπρός για πίσω! Το βυζαν είναι εδώ ! Κορόιδευε ο κατακουζινος και εμείς γελάγαμε .... Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι των χωριών γιατί όταν θα ανοίγουν τα παντζουροφυλλα θα μυρίζει ο αέρας ιδρώτα από τους υπαλλήλους και θα έχει φασαρία από το εργοστάσιο ... ο Γόντικας είναι από το Αθήναιο;

Οι Μαντεινιοι πηραν πισω την ζωη τους παλευοντας μονοι τους,χωρις την στηριξη των Τριπολιτων και του Αθηναιου,ας δουνε τωρα την γλυκα πως ειναι να μην νιβει το ενα χερι το αλλο.Ο Γιαννακουρας ηταν υπερ στην Μαντινεια αλλα κατα στο χωριο του τωρα.Η Πολη του παραλογου και της θεωριας ας ψοφησει του γειτονα,αλλα θα γινεις και εσυ γειτονας καποια στιγμη.Εν τω μεταξυ τα προβληματα αυξανονται στην αγορα στην υγεια στην παιδεια στην οικονομια,και το λοκ νταουν ειναι πιο κοντα απο ποτε.Τοτε θα ξυπνησετε και θα δειτε ενα εργοστασιο να καπνιζει τα ρουχα σας,και να μολυνει τα παντα.

ΠΩ ΠΩ ΓΙΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ 8 ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟ 1970 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ...... ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΛΗΨΗ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΚ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΠΙΣΩ ?

12.25 Γειά σας ρε επαναστάτες της πορδής. Η αντίστασή σας θα γίνει φωτεινή επιγραφή με νέον που θα τοποθετηθεί σε όλες τις ταβέρνες της Μαντινείας και θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Ούτε η αντίσταση του ρεύματος δεν...αντιστέκεται έτσι

Οι επαναστάτες της ταβέρνας , με κοιλιές που δεν τους αφήνουν να περπατήσουν θέλουν να καταδικάσουν την τοπική κοινωνία σε ανεργία και πείνα. Εύχομαι να επικρατήσει η λογική και το εργοστάσιο να ξεκινήσει άμεσα προσλήψεις

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.