Τρίπολη: Εκδήλωση για την αποκατάσταση του Μνημείου στον Άγιο Θανάση

Τρίπολη: Εκδήλωση για την αποκατάσταση του Μνημείου στον Άγιο Θανάση

Σεπτέμβριος 27, 2021 - 20:55
2 σχόλια

Την Κυριακή 3 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΤΕ Αρκαδίας στον Άγιο Θανάση. Θα γίνει εκδήλωση για την αποκατάσταση  του Μνημείου που είχε ανεγερθεί προς τιμή των εκτελεσμένων αγωνιστών από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης την περίοδο 1947-1949 με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2015, και πριν από 2 χρόνια  βεβηλώθηκε από θρασύδειλα φασιστοειδή.

Όπως είχαμε δηλώσει την επομένη της βεβήλωσης και ήταν και απαίτηση αγωνιστών και απογόνων το αποκαταστήσαμε ακόμα καλύτερο. 

Το Μνημείο και ο χώρος όπου βρίσκεται, αποτελούν σύμβολο της Αντίστασης, συγκροτούν έναν ιστορικό τόπο ιδιαίτερης αξίας για την περιοχή της Τρίπολης και όλη την πατρίδα μας. Εκεί εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές για την απελευθερωτική τους δράση, μεταξύ αυτών και 40 πατριώτες αγωνιστές από τις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944. Στον ίδιο τόπο την τριετία 1947 - 1949 εκτελέστηκαν εκατοντάδες καταδικασθέντες από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, που έμεινε γνωστό ως “θανατοδικείο” (εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες - αποφάσεις με ποινές συνολικά έξι χιλιετιών φυλάκισης), γιατί συμμετείχαν ή στήριζαν το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Οι καταδίκες του Έκτακτου Στρατοδικείου έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ακόμα και νέα παιδιά, ανήλικους 15 και 16 χρονών.

Ο τόπος αυτός μαρτυρίου και θυσίας είναι χώρος κατά κυριολεξία ιερός: είναι χώρος όχι μόνο εκτέλεσης, αλλά και ταφής εκτελεσμένων.

Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

    Καλούμε  τους εργαζόμενους της πόλης, τους απογόνους των αγωνιστών, των εκτελεσμένων, όλους  όσους «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», αλλά και  όσους νιώθουν την υποχρέωση να τιμήσουν τους «αλύγιστους του Μοριά» να παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Κυριακή 3 Οκτώβρη στις   11πμ.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Από τη μια γίνεται αποκατάσταση του μνημείου και σωστά και από την άλλη φροντίζετε να κάνετε καταλήψεις στα σχολεία και να βανδαλίζετε ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ

Ωστε βλεπεις κουμμουνιστικο δακτυλο πισω απο της καταληψεις; Καλα κανεις αυτοι μας εφτασαν εδω γιατι δεν αφηναν τους πατριωτες να κανουν μπιζνες.Εαν δεν ηταν τα κουμμουνια θα ειχαμε γινει Μονακο.Ή μηπως φταιει ο Σταλιν; Μηπως φταιει ο Λενιν ;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.