Συστράτευση δυνάμεων κατά των τεράστιων ανεμογεννητριών που «απειλούν» το Μαίναλο και το Λύκαιο όρος

Συστράτευση δυνάμεων κατά των τεράστιων ανεμογεννητριών που «απειλούν» το Μαίναλο και το Λύκαιο όρος

Ιανουάριος 22, 2021 - 09:35
6 σχόλια

«Φρένο» στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και τις τεράστιες ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος θέλουν να βάλουν φορείς και συλλογικότητες της Αρκαδίας.

Με αφορμή την ανάρτηση στις 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) ο πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ κ. Ιωάννης Λαγός συγκάλεσαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ενημερώσει τους αρμοδίους για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή.

Να αναφέρουμε ότι η ίδια εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση  και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος  του Δήμου Μεγαλόπολης.

Η κοινωνία της Γορτυνίας αντιδρά στις εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεδομένου ότι η Γορτυνία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήδη από τη δεκαετία του 1950 με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Λάδωνα που σημειώτεον παράγει 10πλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται σε όλη τη Γορτυνία συνεισφέροντας πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Επίσης η Γορτυνία αποφάσισε να στηρίξει το Menalon Trail το πρώτου πιστοποιημένου πεζοπορικού μονοπατιού στην Ελλάδα από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των 3.000.000 πεζοπόρων μήκους 75 χιλιομέτρων, το οποίο διασχίζει το Μαίναλον. Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ολοκληρώθηκε και το Pan trail το οποίο διασχίζει την Νότια Γορτυνία και τμήμα του Heracles trail στην Βόρεια Γορτυνία το οποίο ξεκινάει από το Ναύπλιο και φτάνει στην στην Αρχαία Ολυμπία (περνώντας από τα τοπόσημα 5 άθλων του Ηρακλή), συνολικά ένα δίκτυο 200 χιλιομέτρων μονοπατιών εντός των ορίων του Δήμου.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Κούλης Ευστ. παρακολούθησε την τηλεδιάσκεψη της οποίας απόφαση μεταξύ άλλων ήταν να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια μέσα στα όρια του Δήμου Γορτυνίας.

Ανάλογες αποφάσεις ίσως λάβουν τα συλλογικά όργανα της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης σε επόμενες συνεδριάσεις τους, όπως και το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, καθώς με επιστολή του ο κ. Λάγός γνωστοποίησε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Σκαντζό Μανώλη την απόφαση την άνω τηλεδιάσκεψης των φορέων.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Λαγό, ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος καθώς οι ενστάσεις πρέπει να κατατεθούν στην ΡΑΕ έως τις 29 Ιανουαρίου, καθώς όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης, κατά τα προβλεπόμενα στο αρθρ. 7 του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και μέσω ΣΗΘΥΑ.

Η ΡΑΕ αποφασίζει για τη χορήγηση, την τροποποίηση και την ανάκληση των αδειών για την άσκηση ενεργειακών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις του ενεργειακού νόμου, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αιτούντων, την προστασία των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Λαγός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει έννομο συμφέρον διότι πέρα από πολλούς άλλους λόγους, το έργο αυτό ακυρώνει το Περιφερειακό έργο του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών Πελοποννήσου, αφού ζητείται προέγκριση οι ανεμογεννήτριες αυτές με πυλώνες 90 μέτρων και διάμετρο πτερυγίων 145 μέτρων να τοποθετηθούν πάνω στο Μαίναλο (MenalonTrail), πάνω στο μονοπάτι του Ηρακλή (όρος Σαϊτάς στα σύνορα Αρκαδίας και Κορινθίας), πάνω στο Arcadia Trail Λύκαιον όρος κ.λπ.

Τέλος, ο κ. Λαγός τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να σταθεί απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά τόνισε ότι σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες, το βουνό θα καταστραφεί καθώς πρέπει να γίνει διάνοιξη δρόμων προκειμένου να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στο βουνό, τονίζοντας ότι ήδη αρκετές ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μας.


6 Σχόλια

Όχι στην καταστροφή της φύσεως. Συστράτευση εκάστου νοήμονος ανθρώπου, για να εμποδίσουμε αυτό το τερατούργημα

Αφήστε να γίνουν τα έργα να βρει και κανένας άνθρωπος δουλειά. Παραμύθια τώρα. Θα χρειαστούν τεχνικοί μηχανήματα έργου για δρόμους, φύλακες κτλπ. Εγκαταλειψατε τα χωριά σας για να γίνεται πρωτευουσιανοι και ολη η επαρχία με τα χωρια. Ανταλλαξατε τα όμορφα χωριά σας για ενα διαμέρισμα του κ.....λου στην Τρίπολη. Τι ζητάτε τωρα!!!! Το ΚΚΕ δεν δίνει λεφτά ουτε θέσεις εργασίας!!! Ο ΚΟΥΛΗΣ θα αντιταχθεί στ αλήθεια η θα το κανει μόνο στην εφημερίδα?

Ρε ψεκασμενοι ερημωσανε τα χωριά ολα και πλακώσανε όλοι στις πόλεις. Ανάπτυξη στην χώρα άμεσα!!! Να βρουν οι άνθρωποι δουλειά. Κάθονται όλοι δεν δουλεύει άνθρωπος. Τι νομίζετε οτι πίνοντας 10 καφέδες θα έρθει ανάπτυξη? Οταν κλείσουν τα καφέ απο αναδουλεια να δω τι θα λέτε.

Ούτε μία ανεμογεννήτρια μέσα στα όρια της επικράτειάς του ο πρώην ΑΝΕΛέητος ψάλτης με το συριζαίικο σεκόντο! Κάποτε τέτοια χάπατα τη Δάφνη την ειχαν κηρύξει αποπυρηνικοποιημένη ζώνη σε σχέση με την Ηλιούπολη!

Δώστε ενέργεια και 5g στο λαό. Άς αφήσουμε κάποιοι τα παιχνιδάκια τους έπιασε ο πόνος για το Μαίναλο. Εχει γεμίσει μπάζα επειδή δεν υπάρχει ψυχή να τους δει, αμα περνάει και κανένας δεν θα ξαναγίνει. Ξεχνάμε τις σκ...τα στο σπίτι του γέρου τού Μοριά?Αυτά γίνονται γιατί δεν πατάει άνθρωπος εκεί πάνω.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.