Συνέντευξη με έναν Μαραθωνοδρόμο από το Άστρος - Ο Λάμπρος Μαλτέζος αποκαλύπτεται (pics)

Συνέντευξη με έναν Μαραθωνοδρόμο από το Άστρος - Ο Λάμπρος Μαλτέζος αποκαλύπτεται (pics)

Δεκέμβριος 10, 2020 - 11:40
0 σχόλια

Με καταγωγή από το Άστρος, ο Λάμπρος Μαλτέζος, πρωταθλητής του στίβου, σε μια από καρδιάς συνέντευξη ανοίγει τα χαρτιά του και μας μιλάει για τον μαραθώνιο που τόσο αγαπά, για τις διακρίσεις που έχει λάβει σε εγχώριους αγώνες, αλλά και σε αγώνες τους εξωτερικού και φυσικά για το Παράλιο Άστρος όπου παραθερίζει τους καλοκαιρινούς μήνες.

O Λάμπρος είναι 26 ετών και ασχολείται  με τον μαραθώνιο τα τελευταία 2 χρόνια. Η καταγωγή του από τη μεριά της μητέρας του κρατά από το Άστρος Κυνουρίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει με την οικογένειά του. Ο στίβος είναι το ένα από τα δύο επαγγέλματα που ακολουθεί, αφού εργάζεται σε μεταφραστική εταιρεία παράλληλα.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Λάμπρο και όσα αυτός έχει να μας πει για το Άστρος, την εμπειρία του αθλητισμού, αλλά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Ασχολείστε με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Από ποια ηλικία, με ποιο άθλημα ξεκινήσατε και ποιο είναι αυτό που σας κέρδισε;

Αρχικά ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο και το κολύμπι σε μικρή ηλικία από τα 8 μου μέχρι τα 12 όταν και πρωτοξεκίνησα να τρέχω! Η αλήθεια είναι ότι με κέρδισε κατευθείαν και το ακολούθησα χωρίς δεύτερη σκέψη παρά την ηλικία μου.

Γιατί επιλέξατε τα 10 χλμ. αλλά και πόσο δύσκολο είναι να τρέψετε σε μαραθωνίους και να λαμβάνετε και διακρίσεις; 

Γενικά από μικρός είχα κλίση προς τις μεγάλες αποστάσεις και ακόμα και μέχρι σήμερα μου αρέσει η ελευθερία του δρόμου και όχι το γήπεδο και οι μικρές αποστάσεις. Το κομμάτι της διάκρισης είναι κάτι που έρχεται ως επακόλουθο από τη προσπάθεια που καταβάλεις. Είναι  ουσιαστικά μια επιβράβευση που σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Ο μαραθώνιος είναι κάτι που ήρθε αυθόρμητα διότι πάντα μου άρεσαν τα χιλιόμετρα και η προπόνηση υπομονής.

Τι σημαίνει για εσάς πρωταθλητισμός, ποιες οι θυσίες που έχετε κάνει και ποιοι οι κανόνες που ακολουθείτε στη ζωή σας προκειμένου να είστε σε φόρμα.

Η αλήθεια είναι πως οι θυσίες που έχω κάνει και κάνω καθημερινά πλέον δεν αποτελούν θυσίες, τουλάχιστον δεν το βλέπω έτσι, είναι το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω όπως για ένα άτομο που πηγαίνει στη δουλειά του καθημερινά.

τα

Πόσες ώρες την εβδομάδα προπονήστε και τι περιλαμβάνει ένα καθημερινό πρόγραμμα προπόνησής σας;

Οι προπονήσεις μου μέσα στη βδομάδα είναι αρκετές καθώς κάνω και κάποιες διπλές προπονήσεις, συνήθως 4 διπλές τη βδομάδα. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι από 1 ώρα όταν έχω ελεύθερο τρέξιμο και μέχρι αρκετές ώρες που απαιτεί το αγώνισμα μου λόγω των πολλών χιλιομέτρων σε συνδυασμό με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, ευλυγισίας κ.λπ.

Ποιες οι διακρίσεις που έχετε λάβει και σε ποια αγωνίσματα τόσο στους εγχώριους όσο και στους αγώνες του εξωτερικού;

Θα σας αναφέρω μερικές διακρίσεις που έχω λάβει από το 2013 έως και το 2020.

2013

3η θέση στο βαλκανικό εφήβων στο Ντενισλι της Τουρκίας στα 5.000 μέτρα.

2014

1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νέων στα 3.000 μέτρα στιπλ στα Τρικαλα.

2015

2η θέση στον Ημιμαραθώνιο Ναυπλίου με επίδοση 1.11.30 2015 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νέων στα 10.000 μέτρα στα Μέγαρα.

2016

2η θέση στον Ημιμαραθώνιο Ναυπλίου με επίδοση 1:10:20

2019

Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, επίδοση 1:09:24 (3η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα για το 2019)

Μαραθώνιος Βαλένθιας, επίδοση 2:25:40 (3η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα για το 2019)

2020

3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών στα 10.000 μέτρα Άργος Ορεστικό με επίδοση 31.21 (3η καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα για το 2020)

Ποια νίκη ή ποια διάκριση ξεχωρίζεται στην πορεία σας στον πρωταθλητισμό και γιατί;

Ο μαραθώνιος, αν και μέχρι τώρα έχω μικρή εμπειρία έχοντας τρέξει δύο φορές, είναι αυτό το αγώνισμα που ξεχωρίζω. Τα συναισθήματα του τερματισμού και της επίτευξης του στόχου που έχεις θέσει στον εαυτό σου περνώντας τη γραμμή του τερματισμού είναι μοναδικά μετά από ένα μεγάλο διάστημα μοναχικής προετοιμασίας, στο μεγαλύτερο μέρος.

θ8υ6

Πού κάνετε προπόνηση όταν επισκέπτεστε την πατρίδα και τόπο καταγωγής σας;

Αγαπώ να τρέχω ελεύθερα σε όμορφα τοπία και όχι σε στάδια στο μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας μου! Το Άστρος προσφέρει όμορφες διαδρομές σε φυσικά τοπία από το παραλιακό κομμάτι με θέα τη θάλασσα  μέχρι τη Μελιγού μέσα από χωμάτινες διαδρομές. 

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κυνουρίας, επιτρέπουν στους αθλητές να προπονηθούν; Ποιες οι ελλείψεις που εσείς βλέπετε και τι είναι αυτό που σας λένε οι αθλητές της περιοχής όταν τυχαίνει να κάνετε προπόνηση μαζί;

Σίγουρα το φυσικό τοπίο του Άστρους προσφέρεται από μόνο του ώστε να φορέσεις τα παπούτσια σου και να βγεις να τρέξεις χωρίς να το σκεφτείς! Βέβαια για να μπορέσει να υπάρξει κινητοποίηση και όρεξη από τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το τρέξιμο και με τον αθλητισμό γενικά χρειάζεται να γίνουν πολλές ενέργειες, στάδια με ταρτάν, ειδικές διαδρομές παράλληλα με τους δρόμους για άθληση γυμναστήρια,  κλειστοί και στεγασμένοι χώροι για τις κακές καιρικές συνθήκες.

Είναι  φανερή η έλλειψη αθλητικής παιδείας στον τόπο μας, μόνο και μόνο αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας πρωταθλητής υπάρχει ζει και τρέχει στο Άστρος, ο Γιάννης Πασχάλης του Ολυμπιακού.

Ποια η αγαπημένη σας διαδρομή για προπόνηση στο Άστρος;

Συνήθως βγαίνω τρέχοντας από το εξοχικό μας που βρίσκεται στο Παράλιο Άστρος και τρέχω όλο το παραλιακό κομμάτι και συνεχίζω μέσα από χωμάτινες διαδρομές μέχρι και τη Μελιγου.

Τι θα λέγατε σε κάποιον φίλο από την Αθήνα που θέλει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να επισκεφθεί τη Βόρεια Κυνουρία;

Είναι ένας όμορφος προορισμός που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, δηλαδή πολύ όμορφες εναλλαγές τοπίων. Είτε κάποιος είναι νέος ή μεγαλύτερος με οικογένεια σίγουρα θα βρει τα πάντα και ταυτόχρονα παρθένα μέρη για ηρεμία.

Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό;

Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα σε ένα νέο παιδί είναι ότι ο αθλητισμός είναι πιο  σημαντικός,  ο πρωταθλητισμός έρχεται στη πορεία και σίγουρα ποτέ δεν πρέπει να χαθεί η ευχαρίστηση μέσα σε όλο αυτό!

Πηγή: astrosnews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.