Στο «παρά πέντε» χωρίς επίσημες ανακοινώσεις τα ψηφοδέλτια στην Αρκαδία

Στο «παρά πέντε» χωρίς επίσημες ανακοινώσεις τα ψηφοδέλτια στην Αρκαδία

Μάρτιος 27, 2023 - 12:07
1 σχόλια

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την προκήρυξη των εκλογών, με βάση και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο, και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ακόμα και σήμερα, βρίσκονται στο συρτάρι.

Είναι εμφανές πως οι πολιτικοί μονομάχοι, που επίσημα έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα, πυκνώνουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα συμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, χωρίς όμως αυτό να έχει ανακοινωθεί από επίσημα χείλη.

Σε κάποιες περιπτώσεις η εσωκομματική γκρίνια καλά κρατεί και τα πολιτικά μαχαιρώματα, ακόμα και σήμερα, δίνουν και παίρνουν πίσω από καλά κλεισμένες πόρτες.

Στη Νέα Δημοκρατία, δύο είναι οι υποψήφιοι που έχουν λάβει το χρίσμα. Ο βουλευτής του κόμματος κ. Κώστας Βλάσης και ο νέος υποψήφιος κ. Απόστολος Σπυρόπουλος. Τα ονόματα των άλλων τριών υποψηφίων μένουν κρυφά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ, θα έχουμε εξελίξεις και θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές τις επόμενης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε ένα μέρος του ψηφοδελτίου του στην Αρκαδία, ακολουθώντας την γραμμή του κόμματος που θέλει το 25% των ονομάτων σε πανελλαδικό επίπεδο να μην έχουν ακόμα κλείσει. Οι υποψήφιοι είναι ο βουλευτής του κόμματος κ. Παπαηλιού Γιώργος, ο κ. Στάικος Χρήστος, ο κ. Παπαδόπουλος Διονύσης και τέλος η κυρία Γιαννούλη Αντωνία. Είναι ένα ψηφοδέλτιo χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αφήνοντας την ανακοίνωση και του δεύτερου γυναικείου ονόματος να «σιγοψήνεται».

Τα «ψησίματα», όμως, φαίνεται να δίνουν και να παίρνουν στο ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής, αφού το κόμμα δεν έχει αφήσει κανένα όνομα να διαρρεύσει. Όπως φαίνεται, το ψηφοδέλτιο δεν θα κρύβει εκπλήξεις, με τους υποψηφίους ακόμα να αναζητούνται.

Χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, ο βουλευτής κ. Οδύσσειας Κωνσταντινόπουλος θα λάβει μέρος στην εκλογική αναμέτρηση, όπως και ο κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας. Τα ονόματα των άλλων τριών διεκδικητών δεν έχουν ανακοινωθεί και πιθανότατα δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Η καθυστέρηση στην επιλογή των προσώπων και το κακό κλίμα δεν φαίνεται να βοηθούν, λίγο πριν από τις εκλογές.

Στην πλειονότητά τους οι υποψήφιοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία ενημέρωση, ενώ είναι με το ένα πόδι στις λίστες του κόμματος τη στιγμή που κάποιοι υποψήφιοι φέρεται να βρίσκονται σε καλύτερη θέση εκκίνησης από άλλους όχι μόνο ή όχι τόσο χάρις στην αναγνωρισιμότητά τους, αλλά κυρίως λόγω των καλύτερων προσβάσεών τους στα κέντρα λήψης των εσωκομματικών αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στην Αρκαδία, πρώτο και μόνο έχει ανακοινώσει το σύνολο του ψηφοδελτίου το οποίο είναι το εξής:

  • Ασημόπουλος Γιώργος, 36 χρονών, Χημικός, ελεύθερος επαγγελματίας.
  • Καραθανάση Δανάη, 30 χρονών, Αρχαιολόγος.
  • Κατσιρούμπας Γιώργος, 63 χρονών, Συνταξιούχος ΟΤΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Μεγαλόπολης
  • Πανούση Παναγιώτα, 48 χρονών, Μηχανολόγος Μηχανικός, Μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.
  • Ρουσάλης Γιάννης, 66 χρονών, Συνταξιούχος Υδραυλικός –Ηλεκτρολόγος

Αν θεωρήσουμε ότι επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 21η Μαΐου, τότε οι δεύτερες κάλπες - αν αυτές χρειαστούν- θα στηθούν στις 2 Ιουλίου, ενώ αντίστοιχα αν οι εκλογές προκηρυχθούν για τις 28  Μαΐου , οι δεύτερες κάλπες θα ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα δηλαδή στις 9 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως  οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν από 21 έως 30 ημέρες πριν από τη διενέργειά τους. Η ώρα των αποφάσεων είναι αυτή και όποια επιπλέον καθυστέρηση στην επιλογή των προσώπων, μόνο καλό δεν θα κάνει στα κόμματα που δίνουν τη μάχη τους για την λήψη υψηλών ποσοστών τη βραδιά των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα παράθυρο,  ώστε ναι μεν να μην ανακοινωθούν άμεσα τα ψηφοδέλτια αλλά αυτό μπορεί να γίνει  μέχρι τις 17 Απριλίου, χωρίς βέβαια να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στο κυβερνών κόμμα.

Σε περίπτωση λοιπόν που οι εκλογές γίνουν στις 21 Μαΐου, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το διάστημα από τις 24 έως τις 30 του μήνα. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.  Αν  υπάρξει αδιέξοδο ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός (το πρόσωπο θα επιλεγεί από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας) και υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τότε θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Βουλής και η εκλογή προεδρείου, ενώ αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Με δεδομένο ότι το κοινοβούλιο τελικά θα κλείσει τις εργασίες του για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή στις 11 Απριλίου, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται ως την Κυριακή του Θωμά ή τη Δευτέρα που ακολουθεί, δηλαδή στις 24 Απριλίου.

Οι τελικές πινελιές στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων είναι θέμα ημερών ή τουλάχιστον έτσι πρέπει, δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο στους υποψηφίους να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους. Παράλληλα,να δώσουν στους ψηφοφόρους ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστούν και να κατασταλάξουν στην τελική τους επιλογή, προτού «σταυρώσουν» το ψηφοδέλτιο.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μόνοι σας βγάζετε τα μάτια σας! Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει την υποχρεωτικότητα, τα υπερβολικά lockdowns, τα πρόστιμα στους άνω των 60 κλπ. Η πανδημία σας ξεβράκωσε όλους σας, αποδείχθηκε ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων! Τα Τέμπη ήταν το κερασάκι στην τούρτα!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.