Στα άδυτα του Ξενία Βυτίνας (pics,vid)

Στα άδυτα του Ξενία Βυτίνας (pics,vid)

Δεκέμβριος 25, 2019 - 23:57
1 σχόλια

Στο αριστερό μας χέρι σε οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων στον δρόμο προς Βυτίνα μέσα στο πυκνό ελατοδάσος του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1.033 μ., βρίσκεται το Ξενία Βυτίνας ή αλλιώς «Μοτέλ Τριπόλεως».

Το Ξενία Βυτίνας είναι ένα από τα εξήντα οκτώ ξενοδοχεία που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες '50-΄60 από τον ΕΟΤ με χρήματα του δημοσίου και στην πλειονότητά τους έχουν περάσει στη λήθη.

Το κουφάρι του Ξενία Βυτίνας αφημένο στην φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες εδώ και πολλά χρόνια, ήταν ένα στολίδι στα νιάτα του και οπωσδήποτε η σημερινή του κατάσταση σε τίποτα δεν θυμίζει το παλιό «καταφύγιο» των ταξιδιωτών που ήθελαν ένα ζεστό δωμάτιο για να διανυκτερεύσουν στη Γορτυνία.

Το άλλοτε αξιοθέατο της Βυτίνας που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Μπίτσιο το 1965 έχει εμβαδόν 1.322 τ.μ. και είχε δυναμικότητα 40 κλινών.  

Φτάνοντας στο Ξενία Βυτίνας κάποιος βλέπει δύο αυτόνομα κτίρια. Το πρώτο όπως θα δείτε και από το υλικό που ακολουθεί είναι το λόμπυ του ξενοδοχείου, η ρεσεψιόν, το τζάκι, η αίθουσα πρωινού.  Πεταμένα έγγραφα για έγκριση δαπάνης, έγγραφα με κρατήσεις πελατών, αποδείξεις πληρωμών κ.ά. είναι πεταμένα στο πάτωμα.

Λίγα μέτρα δίπλα είναι ένα διώροφο κτίριο που επικοινωνεί εξωτερικά με σκάλα. Μπαίνοντας κάποιος στα δωμάτια βλέπει «ξεκοιλιασμένα» στρώματα και μαξιλάρια, κατεστραμμένα είδη υγιεινής και ξεχαρβαλωμένες ντουλάπες.

Αν σταθείτε πιο μακριά και σκεφτείτε το πώς να έμοιαζε το λιτό αυτό δωμάτιο τα χρόνια λειτουργίας του σίγουρα ένα ρίγος θα σας διαπεράσει.

Λέγεται ότι το από την αποπεράτωση του προγράμματος «Ξενία» το 1974 και καταλυτική χρονιά το 1983, ξεκίνησε η πτώση της πορείας των Ξενία στη χώρα, ύστερα από λάθους χειρισμούς και από την θέσπιση του μαζικού τουρισμού όπως λέγεται.

Το Ξενία Βυτίνας να αναφέρουμε ότι χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2008 και σήμερα πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να αξιοποιηθεί ως προπονητικό κέντρο -για ομάδες όλων των κατηγοριών.

Ίσως το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει για το Ξενία Βυτίνας.  Αναμένονται εξελίξεις, αλλά αν και τίποτα να μην γίνει, το Ξενία Βυτίνας έχει μάθει να ζει απόκοσμο, μακριά από τα ενοχλητικά βλέμματα των ταξιδιωτών.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Στα άδυτα του «Ξενία Βυτίνας»


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.