Το Σχέδιο Δράσης του Δήµου Τρίπολης για τον περιορισµό διασποράς του κορωνοϊού

Το Σχέδιο Δράσης του Δήµου Τρίπολης για τον περιορισµό διασποράς του κορωνοϊού

Οκτώβριος 20, 2020 - 11:57
0 σχόλια

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης έχοντας υπόψη την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων για τον περιορισμό της επέκτασης του ιού στους εργαζόμενους, αιρετούς, συνεργάτες, προμηθευτές, πολίτες και επισκέπτες σε όλες τις φάσεις των καθημερινών συναλλαγών και λειτουργιών του Δήμου, κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησης και παροχής των υπηρεσιών σύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). αλλά και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης και καθορισμού των μέτρων, που πρέπει να τηρούνται για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αποφάσισε την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την ανάγκη περιορισµού της διασποράς του Κορονοϊού του Δήµου Τρίπολης.

Αναλυτικά:

1. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής προστατευτικής μάσκας ή έστω ασπίδας προστασίας προσώπου για όλους τους εργαζομένους, αιρετούς, συνεργάτες, προμηθευτές, πολίτες και επισκέπτες που εισέρχονται στους χώρους εργασίας του Δήμου, καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στα γραφεία, στους διαδρόμους και όλους τους κοινόχρηστους χώρους των υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης.

2. Ως ασπίδα προστασίας του προσώπου πλήρους κάλυψης νοείται η ασπίδα, που δεν καλύπτει μερικώς το πρόσωπο αλλά προσφέρει πλήρη κάλυψη καλύπτοντας δηλαδή τις εσωτερικές πλευρές του και (κατά μήκος) το λαιμό. Συνεπώς, ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη αποκλείονται.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω υποχρέωση δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο άτομο, που αρνείται να φορέσει προστατευτική μάσκα ή έστω ασπίδας προστασίας προσώπου πλήρους κάλυψης και θα ζητείται η συνδρομή της αστυνομίας για την άμεση απομάκρυνσή του από τους χώρους εργασίας του Δήμου Τρίπολης.

Ωστόσο, σε άτομα, που για ιατρικούς λόγους οι οποίοι αποδεικνύονται αμέσως με ιατρικές βεβαιώσεις, δεν φορούν προστατευτική μάσκα ή έστω ασπίδας προστασίας προσώπου πλήρους κάλυψης, θα εξυπηρετούνται στο μέτρο του δυνατού και όπου είναι εφικτό, σε εξωτερικό χώρο από τους χώρους εργασίας του Δήμου Τρίπολης, κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία εφόσον το αίτημα τους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ή αλληλογραφίας. Όπου υφίσταται η δυνατότητα και είναι ανάλογη η φύση της υπηρεσίας (πχ. Ταμείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συνεργεία, υπηρεσίες του Δήμου που εξυπηρετούν ευρύ κοινό κλπ), πρέπει να ορίζεται ότι οι πολίτες θα προσέρχονται στην υπηρεσία κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

3. Συνιστώνται σε όλους, οι ορΘές πρακτικές ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής (πλύσιμο - καθαρισμός χεριών, κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο κ.λπ.). και η χρήση όπως αντισηπτικών διαλυμάτων (σε μορφή υγρού) για αντισηψία των χεριών στις εισόδους-εξόδους και στους κοινόχρηστους χώρους, δίνοντας έμφαση στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό.

4. Δεν επιτρέπεται η άσκοπη παραμονή ατόμων στους διαδρόμους των χώρων εργασίας του Δήμου και όσοι ευρίσκονται στους χώρους του, πρέπει καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτούς, να τηρούν απαρέγκλιτα απόσταση 1,5 μέτρου κατ΄ ελάχιστον από τα άλλα άτομα.

5. Σε όλα τα γραφεία του Δήμου πολίτες, συνεργάτες, προμηθευτές, επισκέπτες κτλ, θα εισέρχονται ένας- ένας ή θα εξυπηρετούνται από την είσοδο του γραφείου, σύμφωνα με τις οικίες σημάνσεις, έτσι ώστε τα τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου κατ΄ ελάχιστον μεταξύ των ατόμων και θα παραχωρείται προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

6. Η διαχείριση των περιστατικών εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη Covid-19, καΘώς και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Θα γίνεται σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Διαχείρισης κρούσματος για τους χώρους εργασίας του Δημοσίου Τομέα του Ε.Ο.Δ.Υ., που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχειο της παρουσης.

7. Εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19 εντός της υπηρεσίας, ο εργαζόμενος υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τον Προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει άμεσα τον Συντονιστή (και σε περίπτωση απουσίας του τον αναπληρωτή του), προκειμένου να ενεργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το συνημμένο Πρωτόκολλο Διαχείρισης κρούσματος για τους χώρους εργασίας του Δημοσίου Τομέα του Ε.Ο.Δ.Υ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ένας εργαζόμενος που Θα εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19 εκτός του χώρου της υπηρεσίας.

8. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ο Συντονιστής (και σε περίπτωση απουσίας του τον αναπληρωτή του), και αν κάποιος αιρετός εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη Covid-19 εντός ή εκτός των χώρων του Δήμου ή οποία ενημέρωση θα γίνεται με κάθε πρόσφορο τρόπο.

9. Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι που τυχόν έχουν επισκεφθεί για υπηρεσιακούς λόγους τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίοι πρέπει να ειδοποιήσουν άμεσα το Συντονιστή (και σε περίπτωση απουσίας του τον αναπληρωτή του) μέσω των Διευθύνσεων των οικείων υπηρεσιών.

10.Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στο Δήμο, εκτιμώνται οι ιδιαίτερες περιστάσεις -όπως αυτές επανακαθορίστηκαν ύστερα από την αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινή υπουργική απόφαση, από το αρμόδιο όργανο διοίκησης και εξετάζεται η δυνατότητα απασχόλησης των υπαλλήλων αυτών σε καθήκοντα, για τα οποία δεν απαιτείται καθημερινή επαφή με κοινό (ρεοΙ( οΙΙίοε).Οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας για λόγους προστασίας της υγείας, παρέχουν υποχρεωτικά εργασία εξ αποστάσεως, εφόσον είναι δυνατή η άσκηση των καθηκόντων τους εξ αποστάσεως ή η φύση των καθηκόντων τους δεν απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 4722/2020.

11. Τα ανωτέρω μέτρα θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τοις υποδείξεις του Ε.Ο.Δ.Υ.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.