Σαν σήμερα, 21 Μαΐου 1821, ο Κολοκοτρώνης ολοκληρώνει τον επιθετικό του σχεδιασμό

Σαν σήμερα, 21 Μαΐου 1821, ο Κολοκοτρώνης ολοκληρώνει τον επιθετικό του σχεδιασμό

Μάιος 21, 2020 - 14:30
0 σχόλια

Σαν σήμερα, στις 21 Μαΐου 1821, ο Κολοκοτρώνης ολοκληρώνει τον επιθετικό του σχεδιασμό και με τα στρατεύματα Χρυσοβιτσίου και Πιάνας καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα (Μαίναλο), τα Τρίκορφα και τη Συλίμνα. Έχει ήδη μετακινήσει τα στρατόπεδα Λεβιδίου και Βερβένων σε Άγιο Βλάσση και Επάνω Χρέπα, έχει ιδρύσει νέα στρατόπεδα σε Στενό, Βερζοβά (Παρθένι) και Ρίζες, ενώ έχει εγκαταστήσει προφυλακές μάχης σε Περθώρι, Σάγκα, Νεστάνη και Κανδήλα. Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά είναι ασφυκτικός και η τύχη της πόλης έχει πλέον κριθεί.

Η ηγετική ακτινοβολία του Κολοκοτρώνη είναι πια τόσο ισχυρή που, όπως γράφει και ο Γριτσόπουλος, «ο Κανέλλος Δεληγιάννης αδιαμαρτυρήτως περιορίσθη εις την διεύθυνσιν του οικονομικού τομέως». Ταυτόχρονα, έρχεται η πληροφορία ότι καταφτάνει στο Άστρος ο Πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης ως εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, για να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική διεύθυνση της Επανάστασης στο Μοριά.

Οι μοραΐτες κοτζαμπάσηδες αισθάνονται το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο Κολοκοτρώνης θα πάρει την Τριπολιτσά και ο πρίγκηπας Υψηλάντης θα αναλάβει τη διοίκηση. Μπροστά σ’αυτή την προοπτική ο Αναγνώστης Δεληγιάννης αρχίζει τις μυστικές συνεννοήσεις με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και άλλους προεστούς του Μοριά.

Η πολιτική ανωμαλία αρχίζει να εξυφαίνεται…

(Κείμενο Γεώργιος Θ. Πραχαλιάς)

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.