Πραγματευτή: Υπέροχος παραδοσιακός οικισμός που θυμίζει ασπρονήσι (pics,vid)

Πραγματευτή: Υπέροχος παραδοσιακός οικισμός που θυμίζει ασπρονήσι (pics,vid)

Ιούλιος 10, 2021 - 13:00
0 σχόλια

Ο παραδοσιακός οικισμός της Πραματευτής με τα πέτρινα κατάλευκα σπιτάκια, μόλις 10 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, είναι ένα τσακώνικο χωριό, που διατηρεί ακόμη τις τοπικές παραδόσεις, ενώ έχει επίσης τη δική του ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Η Πραματευτή, γνωστή και ως Πραγματευτή, χωριό ναυτικών και πραματευτάδων έχει υπέροχη θέα του προς το Μυρτώο πέλαγος και βρίσκεται σε υψόμετρο 150-250 μ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά που περιβάλλει το χωριό, το καθιστούν έναν μαγευτικό προορισμό.

Περιλαμβάνει και δύο οικισμούς, το «Λιβάδι» και τη «Σαμπατική» που προήλθε από τη φράση «σαν πάτε εκεί», ή από το ακρωτήριό της που ονομάζεται Σαβατικό. Η Πραγματευτή παλαιότερα ονομαζόταν «Πρωτεύουσα», διότι ήταν ο μεγαλύτερος από τους γύρω οικισμούς (Επισκοπή, Λίμνες, Καϊάφας, Θιόπαυτο -ορθότερα Ιχθυόπαυτο-, Λιβάδι, Σαμπατική).

Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδας, στο κοιμητήριο ο Άγιος Ιωάννης του 18ου αιώνα, στο Λιβάδι η Αγία Παρασκευή, στις Λίμνες ο Άγιος Γεώργιος.

Μετά τη βόλτα μας στην Πραγματευτή αν κατηφορίσουμε προς τη θάλασσα θα βρούμε τη Σαμπατική που στον όρμο της δένουν πολλές ψαρόβαρκες. Εκεί μετά τις βουτιές μας στη θάλασσα, μπορούμε να απολαύσουμε φρέσκο ψαράκι στο ταβερνάκι του κ. Ανέστη.

Φωτογραφίες και βίντεο από τον συνεργάτη μας στην Κυνουρία, Nigel Copage

Video: 

ArcadiaPortal.gr Πραγματευτή, ο μαγευτικός προορισμός με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.