Πότε είναι νόμιμο να τινάζουμε τα χαλιά, καλοί μου γείτονες;

Πότε είναι νόμιμο να τινάζουμε τα χαλιά, καλοί μου γείτονες;

Νοέμβριος 16, 2015 - 11:55
8 σχόλια

Υπάρχουν μικρά προβλήματα της καθημερινότητας που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη και προκαλούν εκνευρισμό. Όπως το αν και πότε επιτρέπεται να τινάζουμε χαλιά, μοκέτες, πατάκια στα μπαλκόνια μας. Και μπορεί το ζήτημα να ρυθμίζεται -θεωρητικά- από τον εκάστοτε κανονισμό της κάθε πολυκατοικίας, ωστόσο κατά γενική ομολογία στις περισσότερες πολυκατοικίες της Τρίπολης κανείς δεν συμβουλεύεται αυτό το ρημαδόχαρτο, με αποτέλεσμα για απλά, καθημερινά ζητήματα οι γείτονες να γίνονται μαλλιά-κουβάρια.

Ο υπογράφων την αγορά ή τη μίσθωση ενός διαμερίσματος, αυτόματα υπογράφει και τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Πέρα, όμως, από τον κανονισμό, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει συναποφασιστεί από τους πρώτους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων οι οποίοι, σε μια πολυκατοικία 40 χρόνων, ενδεχομένως να έχουν φύγει από τη ζωή, υπάρχει ένας παλιός, καλός κανονισμός που ρυθμίζει το τίναγμα των χαλιών, βασιμένος στην κοινή λογική και στις ανάγκες που προτάσσει η ομαλή συμβίωση. Και τούτο, διότι τη δεκαετία του '50 οι διαπληκτισμοί ως προς το πότε μπορούσαν οι νοικοκυρές να τινάξουν ήταν ακόμα πιο έντονοι, καθώς οι άνθρωποι που είχαν συνηθίσει να ζουν στις αυλές θεωρούσαν αυτονόητο ότι μπορούσαν να κινούνται με την ίδια ευκολία και μέσα σε μια πολυκατοικία.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να τινάζουμε τα χαλιά μας -και με τον νόμο- από το ξημέρωμα και έως τις 08:00 το πρωί. Όταν οι γείτονές μας δεν έχουν ανοίξει τα παράθυρά τους και επειδή εκείνη την ώρα απαγορεύεται να έχει ο οποιοσδήποτε ρούχα απλωμένα στο μπαλκόνι του. Ναι, απαγορεύεται. Κι άλλος ένας κανόνας κοινής λογικής, υπό την έννοια ότι δεν είναι υγιεινό να μένουν όλη νύχτα τα ρούχα στο μπαλκόνι. Τα οποία ρούχα, απαγορεύεται να είναι απλωμένα έξω από τα κάγκελα του μπαλκονιού(!) σε κάθε περίπτωση, και αυτό για λόγους αισθητικής της πολυκατοικίας.

Πόσο πιο εύκολο θα ήταν αν ακολουθούσαμε μικρούς κανόνες -και την κοινή λογική- για να διευκολύνουμε τη ζωή μας, αλήθεια, δίχως να σπαταλάμε την ενέργειά μας άσκοπα σε ανόητους τσακωμούς που χαλάνε τις καρδιές μας.

Ειδήσεις: 

8 Σχόλια

Και γιατί δεν λέτε που ακριβώς προβλέπεται αυτό; Σε ποιο νόμο; Περαιτέρω, ο μισθωτής δεν δεσμεύεται αυτόματα από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Από αυτόν δεσμεύονται σε πρώτο λόγο μόνο οι ιδιοκτήτες. Για να δεσμεύεται και ο μισθωτής θα πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο μισθωτήριο και να έχει λάβει πραγματική γνώση του υφιστάμενου κανονισμού πολυκατοικίας...

Σε κάθε μισθωτήριο, αγορασμένο σε περίπτερο ή βιβλιοπωλείο, θα βρείτε το εξής: «11. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Ο μισθωτής υποχρεούται να συμμορφώνεται απολύτως ως προς όλους τους όρους και τις διατάξεις του κανονισμού της πολυώροφης οικοδομής στον οποία βρίσκεται το μίσθιο, είτε αυτός έχει συνταχθεί με συμβολαιογραφική πράξη είτε εφαρμόζεται άτυπα, του οποίου έλαβε γνώση και ο οποίος θεωρείται αναπόσπαστο μέρος αυτού του συμφωνητικού. Συμφωνείται ρητά ότι κάθε υποχρέωση ή απαγόρευση του κανονισμού που αφορά τους ιδιοκτήτες αφορά και τους μισθωτές.».

Αν δεν έχεις συνημμένο και μέρος του μισθωτηρίου τον κανονισμό είναι λίγο δύσκολο να ισχύει δέσμευση. Αλλά και να υποθέσουμε ότι σε δεσμεύει αυτήν την υποχρέωση μπορεί να στην ζητήσει δικαστικά μόνο ο ιδιοκτήτης-εκμισθωτής σου. Όχι οι άλλοι ιδιοκτήτες. Ενώ ένας ιδιοκτήτης μπορεί να εναγάγει ευθέως έναν άλλον ιδιοκτήτη για παραβίαση του κανονισμού και μάλιστα άσχετα αν έχει λάβει πραγματική γνώση του κανονισμού. Γενικά αν θες να κάνεις σοβαρή μίσθωση (βλ. εμπορική) και χρησιμοποιήσεις μισθωτήρια του περιπτέρου τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Για οικιακές μισθώσεις ας πούμε ότι είναι αποδεκτά.

Θέλω να ρωτήσω εάν επιτρέπονται να κρέμονται λουλουδια αναρριχόμενα έξω από την βεράντα και μόνο λουλουδια όχι γλάστρες

Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε δευτέρο όροφο έχει το δικαίωμα να πλένει το μπαλκόνι του με λάστιχο ; και με αποτέλεσμα να βρέχει το κάτω μπαλκόνι. Υπάρχει κάποια νομοθεσία για αυτό;

Σιγά μην ακολουθεί κάποιους τους κανονισμούς, δε φτάνει που πληρώνουμε ενοίκια και κοινόχρηστα... Πληρώνω οπότε κάνω ότι θέλω στο διαμέρισμα μου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 1023/2/37-κε/1996 Μέτρα ευταξίας και ευκοσμίας ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ του άρθρου 12 παρ. 3 εδάφ. ε και στ και 5 του Ν. 1481/1984 (Α'152) "Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης", όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν.159Ο/1986 (Α' 49) καιτο άρθρο 36 του Ν. 2168/1993 (Α'147). 2. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν.1558/1985 (Α'137) "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Οργανα", όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (Α'154).

επιτρέπεται βασει νόμου να τινάζουν τα χαλιά οι απο πάνω στα δικά μου μπαλκόνια;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.