Πώς θα πάρουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση φόρου 30% από τα «κουρεμένα» ενοίκια

Πώς θα πάρουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση φόρου 30% από τα «κουρεμένα» ενοίκια

Ιούνιος 03, 2020 - 11:40
0 σχόλια

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν τα εισοδήματα τους από ενοίκια να μειώνονται κατά 40% με απόφαση της κυβέρνησης σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει το 40% του ενοικίου και όσοι θα συνεχίσουν να έχουν απώλειες, θα πρέπει να υποβάλουν τις συμβάσεις- μισθωτήρια που έχουν με τους ενοικιαστές στη σχετική πλατφόρμα. Μετά την υποβολή των στοιχείων η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στη διαπίστωση των απωλειών και στην πίστωση του ποσού κάλυψης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η διάταξη που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή προβλέπει την κάλυψη από την κυβέρνηση του 30% των απωλειών που έχουν από τη μείωση των ενοικίων.

Για παράδειγμα εάν κάποιος ιδιοκτήτης έχει χάσει 100 ευρώ από την υποχρεωτική μείωση, η κυβέρνηση θα τον αποζημίωση με 30 ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη (εκτός από δόσεις ρυθμισμένων οφειλών). Μετά το τέλος της ανωτέρω διαδικασίας, θα κληθούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Πώς θα πάρουν την έκπτωση

1. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει με τους κωδικούς τους στο Taxisnet να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς πολλά από αυτά έχουν λήξει, ενώ για προς του 2014 η ΑΑΔΕ δεν έχει καθόλου στοιχεία.

2. Θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση που θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα καταγράψουν αναλυτικά το διάστημα κατά το οποίο το ενοίκιο ήταν μειωμένο κατά 40% καθώς και το ύψος του ενοικίου.

3. Δεν αποκλείεται να κληθούν και οι ενοικιαστές να επιβεβαιώσουν ότι κατέβαλαν μειωμένο μίσθωμα.

4. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην πίστωση του ποσού κάλυψης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, το οποίο θα συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις του δευτέρου εξαμήνου.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία από τους πληττόμενους ιδιοκτήτες είναι εξαιρετικά πιθανόν να ζητηθεί από το σύνολο των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Στόχος είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων τα στοιχεία της οποίας οποία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να διαπιστωθεί πως διαμορφώνονται οι τιμές των μισθωμάτων σε κάθε δήμο της χώρας και οικισμό. Επίσης εξετάζεται στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τράπεζα πληροφοριών να χρησιμοποιηθούν και στο έντυπο Ε1.

Δηλαδή, οι κωδικοί 811-812 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης που αφορούν στα στοιχεία δήλωσης του καταβαλλόμενου ενοικίου πρώτης κατοικίας θα είναι προσυμπληρωμένοι όπως είναι τα στοιχεία των αποδείξεων, των τόκων και των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία. Σταδιακά επί της ουσίας η δήλωση θα είναι σχεδόν στο σύνολο της προσυμπληρωμένη από τη φορολογική διοίκηση και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να δηλώσουν εάν συμφωνούν ή όχι με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο έντυπο Ε1.

dikaiologitika.gr

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.