Πέτσας: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ανοίξει η αγορά

Πέτσας: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ανοίξει η αγορά

Φεβρουάριος 27, 2021 - 11:40
5 σχόλια

«Η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα Μέσα Μαρτίου» εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. O Υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι φέτος το Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε πέρσι. Νωρίτερα μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης έδωσε και ημερομηνία για το άνοιγμα τονίζοντας ότι «στις 16 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει η αγορά». 

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο» είπε.

Όπως πρόσθεσε: «Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

Σε ερώτηση για τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα.

Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε ότι η «είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όπως εξήγησε, όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά;

Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.


5 Σχόλια

Μέσα Μαρτίου; Τεράστιο ψέμα. Όταν σήμερα τα κρούσματα είναι γύρω στις 2.000 κάθε μέρα, είναι αδύνατον σε 15 μέρες να έχουν μειωθεί τόσο πολύ που να δικαιολογεί άνοιγμα της αγοράς. Δείτε τα παλαιότερα δεδομένα. Είχαμε από τα μέσα Νοεμβρίου πάνω από 2.000 κρούσματα και κάναμε πάνω από μήνα να πέσουμε κάτων των 1.000. Όποιος πιστεύει ότι τις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα είναι απλά υπεραισιόδοξος. Τα ιστορικά δεδομένα δεν είναι με το μέρος του. Αλλά ως υπουργός βέβαια προσπαθεί να καθησυχάσει την αγορά.

13:24 Χαλάρωσε λίγο και μην συγχίζεσαι. Από τα Μέσα Νοεμβρίου μπορεί να είχες 2000 κρούσματα, αλλά δεν είχες και τόσους εμβολιασμούς, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Παίζει κι αυτο το ρόλο του στην όποια αποφόρτιση από τον κορωνοϊό. Το Νοέμβριο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε το 0,5% και τώρα έχει ε,μβολιαστεί σχεδόν το 8%, όταν π.χ. η Γερμανία με σύστημα υγείας που φυσάει, έχει εμβολιάσει με το ζόρι το 4% του πληθυσμού της. Οπότε κόψε λίγο και πιες κανα ηρεμιστικούλι

@13:24 - Καλά σου λέει ο άνθρωπος, πιες ένα ηρεμιστικούλι. Μην το παρακάνεις όμως γιατί βλέπεις τα αποτελέσματα. Το Νοέμβριο δεν είχε (λέει) εμβολιαστεί ούτε το 0,5%.....Αλήθεια, πως να είχε αφού ο πρώτος εμβολιασμός έγινε 27 του Δεκέμβρη;

@15:32 Τα εμβόλια σαφώς και παίζουν ρόλο αλλά όχι σε ορίζοντα 15 ημερών να έχουμε μείωση μεγαλύτερη του 50% στα κρούσματα. Δηλαδή να πάμε από τα περίπου 2000 στα κάτω από 1000. Αν έλεγε ο Υπουργός για τέλη του Μάρτη θα γινόταν πιο πιστευτός. Είναι εφικτός ο στόχος στα τέλη του Μάρτη.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.