ΠεΣυ: Συμμαχία πέντε παρατάξεων για το MasterPlan στην Μεγαλόπολη - Απορρίφθηκε η πρόταση της περιφερειακής αρχής (vid)

ΠεΣυ: Συμμαχία πέντε παρατάξεων για το MasterPlan στην Μεγαλόπολη - Απορρίφθηκε η πρόταση της περιφερειακής αρχής (vid)

Νοέμβριος 10, 2020 - 12:55
0 σχόλια

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στην Τρίπολη.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η ενημέρωση – συζήτηση για το Master Plan της μεταλιγνιτικής εποχής στη Μεγαλόπολη, με εισηγητή τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Ο κ. Λαμπρόπουλος μίλησε για την μεταλιγνιτική εποχή και για την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της περιφέρειας ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, κυρίως στις περιοχές που πλήττονται κυρίως όπως στην Μεγαλόπολη.

Eπίσης μίλησε για το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) της περιοχής της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή και αναφέρθηκε σε μερικά από τα έργα που έχουν προταθεί για την Μεγαλόπολη όπως τις εμβληματικές επενδύσεις αλλά για έργα όπως την Πανεπιστημιακή δομή, το Πράσινο Υπολογιστικό Κέντρο, ο εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση της πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το  φωτοβολταϊκό Πάρκο / επενδύσεις σε ΑΠΕ (μέσω της ενεργειακής κοινότητας) και η ανέγερση και ανοικοδόμηση Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης.

Μετά τοποθετήθηκε ο κ. Νίκας για το θέμα αναφέροντας «τρέχουμε να λύσουμε θέματα που έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια. Δεν έχουμε βιομηχανικό πάρκο, που θα επενδύσουν οι επιχειρηματίες. Εμείς εδώ και έναν χρόνο κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για να διασωθεί η Μεγαλόπολη».

Τα χρήματα που θα έρθουν θα είναι πολλά και πρέπει να πάνε για την Μεγαλόπολη

Ο κ. Τατούλης μίλησε για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους επιχειρηματίες για να επιλέξουν να αναπτυχθούν στην Μεγαλόπολη.

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης αυτής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και κρίσιμο για όλη την περιοχή, έτσι δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν

Οι προτάσεις της παράταξης είπε κλείνοντας είναι δύο:

Πρώτον πρέπει να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να ενσωματώσουμε την προσπάθειά μας στα καινούργια δεδομένα.

Δεύτερον πρέπει να υπάρξουν τριπλάσια κεφάλαια από αυτά που μέχρι τώρα λέμε, τα χρηματοτοδοτικά εργαλεία δεν μας τα χαρίζουν , ανήκουν σε εμάς, θα κάνουμε την χρήση που εμείς αποφασίσουμε με τον τρόπο που συμφέρει την περιφέρεια και θα δώσει διέξοδα σε μία προβληματική περιοχή που τόσα έχει προσφέρει στις ενεργειακές ανάγκες.

Ο κ.Δέδες ανέλυσε την ολοκληρωμένη πρόταση της δικής του παράταξης για την βίαιη, όπως ανέφερε, μετάβαση που καλείται να κάνει η Μεγαλόπολη για να αλλάξει το αναπτυξιακό της προφίλ, σημειώνοντας ότι η περιφέρεια έχει μείνει έξω από το στάδιο όπου γίνονται ήδη οι αγώνες. Συμφώνησε ότι πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε πόσα λεφτά έχουμε.

Η ίδια η Ευρώπη μείωσε τα χρήματα για την απολιγνιτοποίηση και το λιγνητόσημο δίνει χρήματα στα νησιά

 

Πρώτα, πρώτα πρέπει να υπάρξει χωρικό σχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία, ανέφερε.

Το κράτος που αποφασίζει την πρόωρη απολιγνιποιηση έχει υποχρέωση να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή; Καλά οι φυλακές, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα δεκαετές στοχευμένο πρόγραμμα μέσα από ειδικό κωδικό του ΠΔΕ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπουντρούκας είπε ότι αρχικά πρέπει να καταλήξουμε στο σχέδιο, στο MasterPlan, γιατί δεν είναι σίγουρος ότι η τοπική κοινωνία θα έχει κοινή συνισταμένη.

Πρέπει να κάνουμε ένα πολύ δελεαστικό βιομηχανικό πάρκο, όπως ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου το 2010 είχα προσπαθήσει με τον δήμαρχο κ. Μπούρα αλλά δεν βρήκαμε σύμφωνη την κοινωνία

Πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, γιατί η κυβέρνηση έχει βιαστεί πάρα πολύ και δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε την επίσπευση των αδειοδοτήσεων, πρέπει να φτιάξουμε την χωροθέτηση και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και να επανακαταρτήσουμε το προσωπικό της ΔΕΗ, είπε ο κ. Μπουντρούκας.

Ο κ. Γόντικας έλαβε τον λόγο και μίλησε για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου συγκρούονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα όπου γίνονται τεράστιοι ανταγωνισμοί των παγκόσμιων μεγαθήριων στην ενέργεια.

Θεωρείται ότι είναι ασφάλεια για την χώρα και την περιοχή η μετατροπή της Μεγαλόπολης σε έναν τέτοιο τεράστιο κόμβο μεταφοράς ενέργειας; Πού θα χτυπήσουν σε μία σύγκρουση των καπιταλιστών στην περιοχή;

Ο κ. Πετράκος είπε ότι η μετάβαση δεν μπορεί να είναι δίκαιη γιατί δεν υπάρχει χρόνος και η περιοχή δεν είναι έτοιμη γι' αυτή την αλλαγή, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση του θέματος. Αντί ειδική συνεδρίαση ή έστω όπως είχαμε συμφωνήσει με δύο θέματα, μπήκαν και άλλα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο οργανισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν το δεχόμαστε και απαιτούμε να συζητηθούν μόνο τα δύο που είχαμε συμφωνήσει.

Για να επιτευχθεί χρειάζεται σχεδιασμός και χρηματοδότηση, ενώ η έλλειψη χρόνου είναι παράγοντας αποτυχίας

 

Οι ειδικές προτάσεις του κ. Πετράκου είναι (δείτε ΕΔΩ)

1. Να μειωθεί το ύψος της επένδυσης από 50 εκ. στα 10 για να χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας (όπως πολύ σωστά λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μεγαλόπολης).

2. Δημιουργία πάρκου ηλεκτροκίνησης (όπως πολύ σωστά λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μεγαλόπολης).

3. Κατασκευή φράγματος στη θέση «Κομπόνα» (όπως πολύ σωστά λέει ο πρόεδρος της τηλεθέρμανσης).

4. Μονάδα κατασκευής έξυπνων μετρητών από τον ΑΔΜΗΕ (όπως πολύ σωστά λέει ο πρόεδρος της τηλεθέρμανσης).

Η κυρία Λυμπεροπούλου ανέφερε ότι για την Δυτική Μακεδονία προβλέπονται 12 μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις, ενώ για την Μεγαλόπολη έχουν ακουστεί μόνο 5 όπου η μία είναι βιομηχανία φαρμάκων η οποία χωροθετείται στην Τρίπολη.

Έχουμε μία άνιση μεταχείριση δύο περιοχών. Οι προτάσεις της περιφέριεας και του δήμου δεν ελήφθησαν υπόψη στο εθνικό ΣΔΑΜ.

Οι προτάσεις της κυρίας Λυμπεροπούλου για την  Μεγαλόπολη είναι να γίνει πόλη μηδενικών εκπομπών ρύπων και η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι ευκαιρία για την περιοχή.

Ο κ. Κάτσαρης προσπάθησε να είναι σύντομος όπως είπε, λέγοντας αρχικά ότι αυτό το μεγάλο σχέδιο για την μεταλιγνιτική εποχή, το MasterPlan του θυμίζει την ιστορία με τους Ιθαγενείς και τους καθρέπτες και τις χάντρες, απορρίπτοντας το σχέδιο.

Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση και να πούμε αυτό το μεγάλο σχέδιο MasterPlan είναι μία τεράστια φούσκα που έχει να επιφέρει μόνο κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους και τίποτα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός του πλάνου , μετατροπή των μονάδων άμεσα σε μονάδες καύσεης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρήση όλων των οργανικών υλικών από τις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι πέντε παρατάξεις, Τατούλη, Δέδε, Μπουντρούκα, Πετράκου, Λυμπεροπούλου τροποποίησαν την πρόταση του κ. Πετράκου και ψήφισαν την απόρριψη του MasterPlan  της κυβέρνησης και την αναθεώρηση του χωροταξικού και είπαν:

«Το MasterPlan σε ό,τι αφορά την δική μας περιοχή, δεν εξυπηρετεί και δεν εξειδικεύει δράσεις και δεν συνάδει με αυτό που εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να περιγράφει σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από την μία και το τι πρέπει να κάνουμε από την άλλη μέχρι το 2023. Συμφωνούμε στην αποκατάσταση και στα πέντε σημεία που τέθηκαν  από τον κ. Δέδε και με τα πράσινα σημεία όπως είπε η κυρία Λυμπεροπούλου»

Υπέρ της κοινής πρότασης των πέντε παρατάξεων ψήφισαν 19 σύμβουλοι.

Υπέρ της εισήγησης της περιφερειακής αρχής ψήφισαν 17 σύμβουλοι.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση των πέντε παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.