Πέρα Μέλανα: Ένας παραδοσιακός οικισμός... από ψηλά (pics,vid)

Πέρα Μέλανα: Ένας παραδοσιακός οικισμός... από ψηλά (pics,vid)

Αύγουστος 01, 2021 - 10:05
0 σχόλια

Η Νότια Κυνουρία διαθέτει ως τόπος δύο πολύ δυνατά χαρακτηριστικά: Συνδυασμός βουνού και θάλασσας και παραδοσιακό χρώμα. Ο τόπος είναι γεμάτος παραδοσιακούς οικισμούς, που θα μαγέψουν τα μάτια του επισκέπτη και θα μιλήσουν στην καρδιά του.

Τα Πέρα Μέλανα είναι χωριό Κυνουρίας και τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Απέχουν 7 χλμ. από τον Τυρό και 11 χλμ. από το Λεωνίδιο. Έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με τα μοναδικά πέτρινα σπίτια τους, τις άσπρες αυλές και τους μυρωδάτους κήπους. Η τοπική κοινότητα περιλαμβάνει επίσης τους μικρούς οικισμούς Λιβάδι και Πέτρα.

Στα Πέρα Μέλανα ο επισκέπτης θα πάρει μια γεύση της ζωής στο χωριό: Άνθρωποι που κάνουν αγροτικές εργασίες, που μετακινούνται με τα γαϊδουράκια, που φουρνίζουν το ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Το χωριό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τσακώνικης αρχιτεκτονικής: πέτρινες κατοικίες, διώροφες  χωρίς πολλά ανοίγματα, σε στενή επαφή μεταξύ τους. Διατηρεί την τσακώνικη παράδοση αλλά και την τσακώνικη γλώσσα, την οποία μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού.

Πλατάνια και κυπαρίσσια περιβάλλουν το χωριό. Μια ρεματιά με άφθονο νερό και πράσινο διασχίζει όλο το χωριό κατά μήκος καταλήγει στη θάλασσα. Από τον επάνω οικισμό η θέα προς τον όρμο του Λιβαδιού είναι μοναδική.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει γιορτές και εκδηλώσεις, ενώ στα Πέρα Μέλανα λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και ήδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά.

Οι φωτογραφίες και το βίντεο, του συνεργάτη μας στη Νότια Κυνουρία Nigel Copage.

Τα Μέλανα από ψηλά (pics,vid)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το leonidion.gr
Video: 

Μέλανα από ψηλά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.