Παρουσίαση βιβλίου «Θανάσης Λάλας- Στέλιος Καζαντζίδης/Θηρίο Ανήμερο» στο Λεβίδι

Παρουσίαση βιβλίου «Θανάσης Λάλας- Στέλιος Καζαντζίδης/Θηρίο Ανήμερο» στο Λεβίδι

Σεπτέμβριος 04, 2021 - 17:38
1 σχόλια

Κάλεσμα στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Θανάσης Λάλας- Στέλιος Καζαντζίδης/Θηρίο Ανήμερο» εκδόσεις Αρμός, που θα γίνει Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στο Λεβίδι!

Ο Στέλιος είπε: «Οι άνθρωποι χτίζουν τα μεγάλα σπίτια για να ζήσει ο Κανένας» «Τα ευρώ δεν είναι το μέτρο της ευτυχίας,ούτε της επιτυχίας...»

«Η πείνα σε κάνει ζώο αρπαχτικό, χάνεις την τσίπα σου,την ανθρωπιά σου» «Ο θυμός μου είχε πάντα καταγωγή» Κυκλοφόρησε εν μέσω κορωνοίου μία αυτοβιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη που θα συζητηθεί. Μιλάει γιά τον Μπιθικώτση, την Χαρούλα, τον Νταλάρα, την Μαρινέλα, την Βιτάλη, την Γαλάνη, τον Σαββόπουλο, τον θεοδωράκη... την εξουσία, την επιτυχία, τα ναρκωτικά, τον τζόγο, την ζωή του όλη!

Ενα «αλιώτικο» βιβλίο του Θανάση Λάλα, γιά το «Ανήμερο Θηρίο» του λαϊκού μας τραγουδιού. 192 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγου, 61 φωτογραφικές αφηγήσεις, 14 μοναδικές μαρτυρίες και μία λίστα με όλα όσα επιθυμούσε εν ζωή, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η πιό μυθική φωνή που πέρασε από το λαϊκό μας τραγούδι. «Φωνή σαν του Στέλιου, ίσως ξαναβγεί μετά από 500 χρόνια», είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Λάλας στο εισαγωγικό του σημείωμα ξεκινάει:

«Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε που ο Στέλιος συναντήθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, καλεσμένοι στην «Φάρμα Των Ανθρώπων», στην εκπομπή που έκανα στο ΣΚΑΪ TV τότε. Κι όμως, μέσα μου, παραμένει σαν χθες αυτή η συνάντηση. Ζωντανή. Σαν να μην έχει κυλήσει ο χρόνος.
Υπάρχουν στιγμές αήττητες από τον χρόνο, σαν βράχοι χαράς, που ενώ θαλασσοδέρνονται από τα συνεχή κύματα των γεγονότων της καθημερινής ζωής, αυτές οι στιγμές στέκουν πάντα πάνω απ’ όλα, σαν γλυπτά μνημεία του «ανεπανάληπτου». Η ένταση εκείνων των τεσσάρων ωρών έχει καθίσει σαν αστεράκι μόνιμο στον έναστρο ουρανό της μνήμης μου, αλλά και της μνήμης όλων όσων έχουν χαρεί, κλάψει, γιορτάσει με την φωνή αυτού του μύθου του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού...»

Και καταλήγει ο Λάλας στο εισαγωγικό του σημείωμα: «... Χωρίς ίχνος υπερβολής, από την ημέρα προβολής αυτής της τετράωρης εκπομπής, δεν υπάρχει ημέρα, τα τριάντα αυτά χρόνια που πέρασαν, που να μη με έχει σταματήσει τυχαία κάποιος άγνωστος στον δρόμο, ζητώντας μου το CD αυτής της μοναδικής εκπομπής! Απίστευτο, αλλά είναι όπως σας το λέω, κυριολεκτώ.

Ακόμα και σήμερα απορείς πώς υπάρχουν άνθρωποι τόσο φανατικοί φίλοι αυτού του λαϊκού μύθου που άκουγε στο όνομα Στέλιος Καζαντζίδης. Τολμώ να γράψω ότι έχω πια πειστεί πως ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι ό,τι η Ουμ Καλσούμ, το «Άστρο της Αvατολής», για τον αραβικό κόσμο και η Μαρία Κάλλας για τον κόσμο του λυρικού τραγουδιού!»...

Σε αυτό το βιβλίο που κυκλοφόρησε και αποτελεί ένα γεγονός εκδοτικό εν μέσω κορονοϊού, μπορει ο αναγνώστης να συναντηθεί με τον “άλλον Καζαντζίδη”, αυτόν που ακόμα κι αυτοί που από θέση δεν τον άκουσαν μέχρι σήμερα θέλουν να τον ακούσουν. Η Ντίνα Σαμοθράκη, η επιμελήτρια της έκδοσης, τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου έγραψε: «Δεν είχα ακούσει Καζαντζίδη... Ημουν προκατειλημμένη... Ηταν και όλα αυτά που είχα ακούσει γιά αυτόν... Είμαι ενθουσιασμένη με αυτό το βιβλίο, είναι σαν γλυπτό. Σμιλεύει σιγά σιγά ένα άγαλμα. Ο γλύπτης κινείται γύρω γύρω και αφαιρεί βάρος προσθέτοντας μορφή».

Ο Καζαντζίδης είναι κάτι σπάνιο, όχι μόνο φωνητικά αλλά και σαν προσωπικότητα... Είμαστε από τους πρώτους που διαβάσαμε και χορτάσαμε τον Στέλιο σε 496 σελίδες... Μιλάει ο ίδιος και να μερικά από τα πάρα πολλά που υπογραμίσαμε: «Ο πόνος σε κάνει καλύτερο άνθρωπο», «Με το τραγούδι κάνεις τη στεναχώρια γιορτή», «Οι δραχμές δεν είναι το μέτρο της ευτυχίας,ούτε της επιτυχίας...», «Η πείνα σε κάνει ζώο αρπαχτικό, χάνεις την τσίπα σου,την ανθρωπιά σου», «Η μεγάλη φωνή σώζει ζωές», «Το “καλύτερη ζωή” κρύβει λακκούβες», «Τα μεγάλα έργα θέλουν μεταγγίσεις αίματος» «Εξακόσιες πενήντα δραχμές για να μάθεις ότι η ζωή έχει δυο πόρτες», «Τιμή, τιμή δεν έχει», «Με το δάχτυλο στη μύτη, το θηρίο γίνεται ανήμερο», «Ο χαρακτήρας σε κάνει μεγάλο κι όχι το ταλέντο», «Σοφό σε κάνει το λάθος», «Ο βάλτος με τους “βαλτούς” της νύχτας», «Ο Μάτσας, μια γκαζιέρα που τα καίει όλα», «Ο θάνατος έρχεται εν ζωή», «Υπάρχουν τραγούδια που δεν είδαν τον ήλιο και το φεγγάρι», «Είναι ποινικό να κακομεταχειρίζεσαι τα δώρα του Θεού», «Η φήμη δεν είναι πάντα υγιεινή.Μπορεί και να σε αρρωστήσει», «Το τραγούδι είναι ο πολλαπλασιαστής της αντοχής του βασανισμένου ανθρώπου» «Ο πλούτος που έχει η φτώχεια είναι πιο μεγάλος από όλα τα πλούτη του κόσμου!», «Οι φωνές που θα τραγουδούσαν άξια στη γιορτή του λαϊκού τραγουδιού», «Σαν τσίμπλα στο μάτι του ασφαλίτη», «Η αλήθεια δεν είναι ακριβή όταν την γνωρίζεις. Όταν την πεις, στοιχίζει», «Κάποτε το μπουζούκι ήταν σαν να κρατάς χειροβομβίδα», «Η συνήθεια είναι ένας εθισμός που φεύγει μόνο με οδυνηρούς πόνους», «Η επιτυχία είναι ξελογιάστρα γυναίκα», «Η Μαρινέλλα ήταν μια Κυρία και πρωτοπόρος σε πολλά», «Ο χορός είναι καθρέφτης», «Οι άνθρωποι χτίζουν τα μεγάλα σπίτια για να ζήσει ο Κανένας», «Τρόμος στο πάλκο με τα πιάτα», «Η “επταετία” του τζόγου», «Το κερδος της χασούρας», «Η δικαιοσύνη είναι πάντα το άλλο χέρι της εξουσίας»...

Επίσης στο βιβλίο αυτό, ο Καζαντζίδης “κλείνει” την διαμάχη με τον Χρήστο Νικολόπουλο και ο Χρήστος σηκώνει το χέρι του και κλείνει την πόρτα που τον πίκρανε... και σαν δώρο προσφέρει στους αναγνώστες προς ανάγνωση ένα ντοκουμέντο, ένα από τα γράμματα που του έστελνε ο Στέλιος από την Αμερική.

Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν και πολλά λόγια γιά τον Στέλιο από τους: Άκη Πάνου, Μαρινέλλα, Χατζιδάκι, Μάλαμα, Νταλάρα, Μπιθικώτση, Βιτάλη, Σαββόπουλου, Κουγιουμτζή, Αλεξίου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ένα βιβλίο «άλλο» γιά το «ανήμερο θηρίο» που παραμένει γιά τους πολλούς η μεγαλύτερη φωνή του λαϊκού τραγουδιού!


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Για να είμαστε εκτός από το γράμμα και στο πνεύμα του Στέλιου οφείλετε να διευκρινίσετε πως η βραδιά θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.