Παρέμβαση για την ερήμωση των χωριών μας

Παρέμβαση για την ερήμωση των χωριών μας

Αύγουστος 10, 2020 - 17:45
1 σχόλια

Αγαπημένοι μου συμπατριώτες. 

Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στον τόπο μας , αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η μάστιγα της ερήμωσης της υπαίθρου...

Πριν χρόνια θυμάμαι να αναφέρονται δυσοίωνες προβλέψεις για τα επόμενα 50 χρόνια... Τώρα τα χρόνια πέρασαν, και μιλάμε είδη για χωριά με κατοίκους μετρημένους στο ενα χέρι!

Δεν υπάρχει  χρονικό   περιθώριο για χάσιμο χρόνου,πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις εδώ και τώρα!

Οι δήμοι πρέπει να καταστήσουν επιτροπές άμεσα που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση σχεδίων τα οποία θα πρέπει να παρουσιαστούν στα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει η ανάλογη κρατική υποστήριξη. 

Η ύπαιθρος ερημώνει, η Ελλάδα γερνάει, τα χωριά της Αρκαδίας είναι ίσως τα πρώτα που θα χτυπηθούν από την ερήμωση. Δεν νομίζετε ότι είναι άδικο, ο τόπος που είναι η μήτρα που γέννησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, 200 χρόνια μετά να σβήνει  από τον χάρτη; 

Η πολιτεία οφείλει να ξεπληρώσει το χρέος της σε αυτόν τον ηρωικό τόπο και να υποστηρίξει με γενναίες πρωτοβουλίες την αναγέννηση του!

Όμως για να είμαστε ειλικρινείς,  η πολιτεία είμαστε εμείς,  και όλα από εμάς αρχίζουν... Και οι δήμοι μας διαχρονικά έχουν αναλογική ευθύνη για την παρούσα κατάσταση φυσικά, ακόμα και εμείς οι κάτοικοι σε κάποιες περιπτώσεις!

Όμως τα λόγια δεν αλλάζουν κάτι, μόνο τα έργα .

Πρέπει άμεσα οι δήμοι να δώσουν κίνητρα σε νέους, σε παραγωγική ηλικία, να εγκατασταθούν και να επιστρέψουν στις πατρικές του περιουσίες. 

Να δοθούν  οικονομικά κίνητρα όπως, 100% επιδότηση επισκευής παραδοσιακής κατοικίας,  δωρεάν παραχώρηση δημοτικής γης για καλλιέργεια,  παραχώρηση δημοτικών χόρων , όπως πχ παλιών  σχολείων προς εκμετάλλευση σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους και την μετατροπή τους παράδειγμα σε χώρους εστίασης,ξενώνες κτλ.

Να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια με κρατική εγγύηση σε νέους επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους ορεινών χωριών, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους σε αυτά, να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας,  να επιδοτηθεί η γέννηση παιδιών από ζευγάρια που κατοικούν μόνιμα στα χωριά, και ίσως η παροχή ενός οικονομικού βοηθήματος ελάχιστου ποσού κοινωνικής διαβίωσης στα πρότυπα της Φινλανδίας. 

Επιπλέον να ανοίξουν θέσεις εργασίας στους δήμους μας, για  μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, που θα προσλαμβάνονται μόνο οι νέοι οι οποίο θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης των χωριών.

Όλο αυτό χρειάζεται μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνικη μελέτη από τους δήμους ,την περιφέρεια ,με σκοπό την οργάνωση  και την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για αυτό τον σκοπό... 

Φίλοι και συμπατριώτες δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για αναλύσεις, μόνο για άμεσα έργα εδώ και τώρα. 

Η ύπαιθρος πεθαίνει και μαζί της ο πολιτισμός μας...

Εύχομαι σε όλους τους φίλους και συμπατριώτες  ολόψυχα καλό δεκαπενταύγουστο. 

Ή τώρα ή ποτέ!

Νίκος Μπατάλης
Λονδίνο 
Επικοινωνιολόγος Α.Ε.Ι.Ι.Ν.
Nikosmpatalis@gmail.com 
Συντονιστής της ομάδας, Σύνδεσμος των εν Λονδίνω Γορτυνίων - Αρκάδων και λοιπών Πελοποννησίων 
 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Σε μικρό χωριό του Δήμου Τρίπολης υπάρχει σπίτι στο οποίο κατοικεί μόνιμα αγροτική οικογένεια, που καλλιεργεί τα κτήματά της και παράγει ανελλιπώς μέχρι σήμερα αγροτικά προϊόντα, και σπάζει καθημερινά τα αυτοκίνητά της στον κακοτράχαλο δρόμο προς το σπίτι της. Όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι, στους οποίους τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα, είναι στρωμένοι με άσφαλτο (!), ενώ στον συγκεκριμένο το τσιμέντο που είχα πέσει πριν από 30 χρόνια είναι ανύπαρκτο. Δεν θα αναφερθώ συγκεκριμένα, θα έπρεπε ως Δήμος να το γνωρίζετε και αν όχι να το ψάξετε και να τον αποκαταστήσετε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.