Παιχνίδι ζωής και θανάτου

Παιχνίδι ζωής και θανάτου

Ιούλιος 20, 2020 - 13:15
17 σχόλια

EUROKINISSI

Τα όσα έφερε στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή», δηλαδή η ηχογραφημένη συνομιλία του πυράρχου και πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ο πραγματογνώμονας αντιμετώπισε απειλές και πιέσεις από ανωτέρους του στην Πυροσβεστική, οι οποίοι προφανώς δέχθηκαν πιέσεις από την τότε κυβέρνηση, προκειμένου να μην επεκταθεί σε αναζήτηση ευθυνών «από πάνω», αλλά να αναφερθεί στο πόρισμά του στον «στρατηγό άνεμο», στην κακή ρυμοτομία, στα αυθαίρετα και στα πεύκα, ούτε λίγο ούτε πολύ.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Καθημερινή» (δείτε ΕΔΩ) είναι βέβαιος ότι η πρόκληση δολιοφθοράς στη μηχανή του σχετίζεται με τα όσα τύπωσε σε ένα μόνο αντίγραφο και κατέθεσε στην εισαγγελία, όπως και απειλές που έχει δεχθεί για τη ζωή του. Και στη συνομιλία, δυστυχώς, από τον συνομιλητή του, ο οποίος δεν γνώριζε ότι ο κ. Λιότσιος ηχογραφούσε με το κινητό του τηλέφωνο, ξεδιπλώνονται στοιχεία για ανατριχιαστικές καθυστερήσεις στην αποστολή εναέριων μέσων κατάσβεσης σε άλλες πυρκαγιές το 2017, εξαιτίας ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αξιωματικών της Πυροσβεστικής, και για τα χρήματα που φαγώθηκαν στις φονικές φωτιές του 2007.

Διαβάζοντας το άρθρο ως πολίτης νιώθεις έρμαιο, σκουπίδι, ένα τίποτα. Η ζωή και η περιουσία σου μπορεί να είναι απλώς ακόμα μία απώλεια στο παιχνίδι των ευθυνών μεταξύ Πυροσβεστικής και πολιτικής ηγεσίας. Από την άλλη, δεν τολμώ να διανοηθώ πώς νιώθουν μετά τις αποκαλύψεις οι πυροσβέστες που με αυτοθυσία υπηρετούν το Σώμα.

«Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά... Ετσι παίζεται το παιχνίδι».

«Στα Κύθηρα το 2017, όπου η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι, όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια. Και στις δύο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων. Στα Κύθηρα ο δήμαρχος δήλωσε πως καθυστέρησαν να φτάσουν στο νησί και πως σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6.30 το απόγευμα. Ενώ στη Μάνη, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπεριφερειάρχου, τα εναέρια είχαν καθυστερήσει και η πρώτη ρίψη νερού πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς. Κανείς όμως τότε δεν μπορούσε να φανταστεί πως η καθυστέρηση μπορεί να οφειλόταν σε παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των ανώτατων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα πάντα με την ηχογραφημένη συνομιλία του Ματθαιόπουλου (που στη φωτιά στη Μάνη ήταν συντονιστής), ο τότε αρχηγός του σώματος Καπέλιος άφησε χωρίς εναέρια δύο περιοχές για να ''φάει'' τον Βασιλειάδη, ο οποίος για την ιστορία πράγματι αποστρατεύθηκε στις αμέσως επόμενες τακτικές κρίσεις του 2018. Τη θέση του ως υπαρχηγός Επιχειρήσεων πήρε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός του Σώματος», αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη.

Όσο για το 2007,ο κ. Ματθαιόπουλος ακούγεται να λέει: «Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα και εσύ θα πάρεις την π...α. Ετσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι. Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ., η φωτιά στο Μάτι θα πάει 1 δισ., από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιραστούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε».

Ο απλός πολίτης τι να προσέξει όταν έρθει η πυρκαγιά έξω από το σπίτι του; Να εύχεται να μην υπάρχει αντιζηλία ή να μην θέλει ο ένας να φάει τον άλλον στην Πυροσβεστική; Να εύχεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να είναι διαβασμένη; Να εύχεται αν γίνει το κακό να υπάρχει ένας Λιότσιος που θα κάνει σωστά τη δουλειά του ώστε να δικαιωθεί;

Τελικά, οι πολίτες έχουμε δικαιώματα σε αυτή τη χώρα; Δικαίωμα στη ζωή και στην περιουσία μας; Ή όλα εξαρτώνται από το ποιος θέλει να φάει ποιον στην ιεραρχία του ΠΣ και από το αν μια περιφερειάρχης ξέρει τι της γίνεται;

Σε όλα τούτα, ας προστεθεί κάτι ακόμα: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για ανικανότητα, ανηθικότητα, φίμωση και προσπάθεια συγκάλυψης. Ως πολίτες, και δεν προσπαθώ να απαλύνω τίποτα από τα παραπάνω, οφείλουμε να δούμε τα πράγματα όπως αυτά είναι, πέρα από κόμματα και κυβερνήσεις. Στην ηχογράφηση ακούγονται πράγματα που προκαλούν ανατριχίλα και για το 2000, και για το 2007 και για το 2017. Πέρα από την τιμωρία των υπευθύνων από τη Δικαιοσύνη, θεσμός που έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια με ευθύνη και των λειτουργών και των κυβερνήσεων για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή τους, ετούτη η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή οφείλουν να εξασφαλίσουν για τώρα και για τα επόμενα χρόνια ότι δεν θα ξαναζήσει η χώρα αυτή τη φρίκη.

Αυτή η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, ξεγυμνώνει το κράτος και τον τρόπο με τον οποίον αυτό λειτουργεί και αν από τη μια οι πολίτες μπούμε σε λογική πόλωσης και από την άλλη οι κυβερνώντες ενδιαφερθούν μόνο να πλήξουν το αντίπαλο κόμμα, το παιχνίδι θα χαθεί.

Και πρόκειται για παιχνίδι ζωής και θανάτου.

Στην κυριολεξία.

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

17 Σχόλια

Ο διάλογος που αποκαλύφτηκε αφιερώνεται σε όσους αφελείς δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι έγινε επί διακυβέρνησης Σύριζα. Σε όσους δεν έχουν καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Σε όσους δεν έχουν καταλάβει τι εννοούσε η αγαπητή σύζυγος Αλέκση όταν έλεγε ότι έχουν την κυβέρνηση αλλά δεν έχουν την εξουσία. Ο διάλογος είναι ένα τεράστιο ΑΙΣΧΟΣ. Δεν σήκωναν αεροπλάνα ΕΠΙΤΗΔΕΣ προκειμένου να φάει ο ένας τον άλλο στην υπηρεσία. Προσπάθησαν να συγκαλύψουν την έρευνα στο Μάτι χωρίς καμία ντροπή για τους 102 νεκρούς. Αυτό ήταν το κράτος του Σύριζα. Αυτή ήταν η κυβερνώσα αριστερά. Ένα ΑΙΣΧΟΣ χωρίς τέλος...

Πάω στοίχημα ότι δεν θα καταδικαστούν αιρετοί πολιτικοί παρά μόνο αξιωματικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Σε δέκα χρόνια και βλέπουμε... Στην Ελλάδα ζούμε όπου οι πολιτικές ευθύνες είναι ανώνυμες και στο απυρόβλητο.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΛΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΔ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ρε Παύλο μας δουλευεις; τι τον έκανε τον ματθαιοπουλο η αξία κυβέρνηση σου που πριν από τις εκλογές τον χαρακτήριζε υπεύθυνο για αυτά που έγιναν στο ματι; πάρτε το είδηση στη ΝΔ ότι όσα εγκληματα κι αν έκανε ο Σύριζα είναι παιχνίδια μπροστά σε αυτά που έχουν κάνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο σημείο αυτό ας σημειωθεί (πιείτε τώρα ενα ποτήρι νερό) πως αν αρχηγός της ΝΔ στη μετά Σαμαρά εποχή γινόταν ο Μειμαράκης, αυτοί θα κυβερνούσαν ακόμη!

@18:52 - Δεν σου τα είπανε τα νέα; Δεν στα είπε ο Καλογρίτσας; Δεν στα είπε ο Σάμπι Μιωνής; Δεν σου τα είπε ο Ματθαιόπουλος; Ακόμα και τώρα δεν ξύπνησες; Άρα δεν πρόκειται να ξυπνήσεις ποτέ. Συνέχισε τον ύπνο με τα παραμύθια του Βαξεβάνη. Χαμπάρι ο Τρύφωνας...

όσα αεροπλάνα και να "σήκωναν", ρε παύλε, θα σωνόταν ο κόσμος στο Μάτι; Ξύπνα και ξεκόλα απο τον Κούλη σου ρε Φίλε.... Αν φταίνε οι Ζαίοι για το μάτι μια φορα, η ΝΔ φταίει εκατό διότι είναι η κύρια υπεύθυνη παράταξη για την δόμηση στο Μάτι....

Παίρνεις ένα στημένο δημοσίευμα και φτιάχνεις το δικό σου αφήγημα για να κουβαλήσεις νερό στο μύλο του καθεστώτος. Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Χειραγώγηση; Δεν είναι χειραγώγηση, είναι ελευθερία της γνώμης. Θράσος; Γιατί θράσος; Δεν είναι θράσος η αποκάλυψη της αλήθειας. Κρίμα που αυτή η αλήθεια είναι η δική σας αλήθεια. Εξατομικεύσατε και την έννοια της αλήθειας, την προσαρμόσατε στις εκάστοτε ανάγκες. Τι εξυπηρετεί ένα άρθρο; Το αγαθό της ενημέρωσης! (άνοστο ανέκδοτο). Και η ανάρτηση ή μη των σχολίων εξαρτάται κι αυτή. Από τις ανάγκες.

@01:53 - Και για τα αποτελέσματα της φωτιάς φταίνε και για την συγκάλυψη που επιχείρησαν μετά. Δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΑ ο Σύριζα όσο αφορά την αυθαίρετη δόμηση σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, ούτε ήταν η αυθαίρετη δόμηση το κύριο αίτιο της τραγωδίας. Ακούσαμε πολύ καλά από τον Ματθαιόπουλο πως στήνονται οι έρευνες για τα αίτια μιας τραγωδίας. Καταλάβαμε. Είδαμε να τα γράφουν και τα παπαγαλάκια της τότε εξουσίας. Αυτά που γράφεις και εσύ τώρα. Φταίνε οι προηγούμενοι και ο άνεμος..."Αλλιώς θα φας το κεφάλι σου..." ΡΕ ΟΥΣΤ!!!!!!!!!!

Είστε όλοι κολλημένοι, αυτές οι πρακτικές μόνο τώρα φύτρωσαν νομίζετε???? Η σαπίλα είναι χρόνια και αγγίζει όλα τα χρώματα και τα κόμματα... Ξυπνήστε σανοφαγοι... Αφήστε την καραμέλα και κοιτάξτε να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε σάπιο από όποιο χρώμα και αν προέρχεται

Οι κινέζοι κάποτε κυκλοφορούσαν με τη φωτογραφία του "πατερούλη" ΜΑΟ στην κωλότσεπη. Ο Παύλος χωρίς άλλα στοιχεία κυκλοφορεί με τη φωτογραφία του Μητσοτάκη στην τσέπη και το κομματικό βιβλιαράκι της ΝΔούλας κάτω από το μαξιλάρι

Ο νυν πρωθυπουργος, ο Κούλης ντε, οταν λεει πως καποια στιγμη το δασος στην Κερκυρα θα καει ετσι κ αλλιως, κανει τη διαφορά. Αφου το ξερει ο ανθρωπος να μην το πει;;; με τις υγειες μας κ να τους χαιρομαστε ή αλλιως ας ξυπνησουμε καποια στιγμη. Προδοτες ολοι!!!

@12:18 εννοείς τα αντίθετα γιατί το κομματικό βιβλιαράκι στη τσέπη είναι διαβατήριο για τις ''πόρτες της ζωής''

Η επιταγή στο πορτοφόλι κόβεται. Γιατί ρε παιδιά; Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.