Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 28 - 30 Μαΐου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 28 - 30 Μαΐου

Μάιος 28, 2021 - 14:20
1 σχόλια

Οι προτάσεις του ArcadiaPortal.gr επιστρέφουν!

Όπως κάθε Παρασκευή σας έχουμε ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Το Arcadia Classic Tour 2021 και φέτος στην Ανοιξιάτικη Αρκαδία

Παρουσία Αρχιεπισκόπου οι εκδηλώσεις στην ΙΜ Καλτεζών για την Α' Πελοποννησιακή Γερουσία

Φροντιστήριο «Άνοδος»: 7 βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου - Νέο Εκπαιδευτικό σύστημα

Εορτασμός της μνήμης του Εθνεγέρτη Π.Π. Γερμανού στην Δημητσάνα

Πορεία του ΣΑΟΟ από την Τρίπολη στα Τρίκορφα την Κυριακή

Πρόταση για φαγητό

Εστιατόριο «All Seasons Paradise»

Θα απολαύσετε ένα λαχταριστό γεύμα στο εστιατόριο του  «All Seasons Paradise», μόλις 3,5 χιλ μετά το χωριό Χρυσοβίτσι, προς την Στεμνίτσα.

Σε ένα μαγευτικό, κομψό, σοφιστικέ περιβάλλον, με vintage αύρα μέσα στα έλατα, το εστιατόριο του ξενοδοχείου «All Seasons Paradise» σας περιμένει για να σας χαρίσει υπέροχες στιγμές χαλάρωσης, με εκλεκτό φαγητό και μία προσεγμένη λίστα κρασιών.

Εστιατόριο «All Seasons Paradise»: Στιγμές χαλάρωσης με εκλεκτό φαγητό σε ένα μέρος φωλιασμένο στην καρδιά Μαινάλου (pics)

Εξόρμηση

Παραλία Ζαρίτσι

Μετά το Κρυονέρι, έχει σειρά η παραλία Ζαρίτσι, όπου υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κατασκηνώσει στο οργανωμένο κάμπινγκ της περιοχής και να χαρεί τη μοναδική θάλασσα και την όμορφη φύση.

Μετά τις βουτιές σας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο της περιοχής.

Κάστρο

Νότια από την παραλία Τυρού, υψώνεται ο λόφος Κάστρο. Στην κορυφή του λόφου, σώζονται λείψανα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού. Τα ερείπια στο Κάστρο ταυτίζονται με την αρχαία κώμη Τύρο, την οποία αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος.

Ο Κ. Ρωμαίος με την ανασκαφή του στον Προφήτη Ηλία Μελάνων, όπου υπάρχει το ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, βεβαίωσε την υπόθεση ότι το όνομα του αρχαίου οικισμού διασώθηκε στο σημερινό χωριό. Στον λόφο έχει βρεθεί κεραμική και πυριτόλιθος.

Στο Κάστρο σώζεται τμήμα της οχύρωσης, 4 τετράγωνοι πύργοι και ένας ημικυκλικός. Τη δεκαετία του 1970 κάτω από το λόφο, στην αυλή της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως, βρέθηκαν υπολείμματα κτιρίου, ίσως των ρωμαϊκών χρόνων.

Η εξόρμηση και η φωτογραφία είναι από το exploresouthkynouria.gr

 

Πεζοπορία από την Ελάτη έως τη Βυτίνα

Διαδρομή από την Ελάτη ως τη Βυτίνα, το οποίο αποτελεί το τέταρτο τμήμα από τα συνολικά οκτώ της διαδρομής Menalon Trail, της μεγάλης ορεινής πεζοπορίας μήκους 75 χλμ. με αφετηρία τη Στεμνίτσα και προορισμό τα Λαγκάδια, περνώντας από τη Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, την Νυμφασία, τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο. Το Menalon Trail έχει οργανωθεί σε οκτώ σειριακά τμήματα.

Κάθε μεγάλο τμήμα συνέχεται με ένα μικρότερο, ώστε ο πεζοπόρος να μπορεί να κάνει το βέλτιστο συνδυασμό.Το τμήμα Ελάτη-Βυτίνα ακολουθεί την κοιλάδα του Μυλάοντα ποταμού προς τα κατάντι και μόνο στο τέλος την αφήνει για να ανέβει στη Βυτίνα.

Κάθε εποχή, η διαδρομή αυτή ντύνεται έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, εναλλάσσοντας χρώματα και μορφές. Χάρις στη μικρή υψομετρική διαφορά, το τμήμα αυτό είναι κατάλληλο για μια οικογενειακή εκδρομή.

Οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Ελάτη στην κοίτη του Μυλάοντα, όπου συναντά το παρόχθιο μονοπάτι.

Μέσα στις ομορφιές του αρκαδικού τοπίου ξεπετάγονται οι αιώνιοι κάτοικοι της αρκαδικής γης, δηλαδή τα κατσίκια που βόσκουν αμέριμνα τα χόρτα και τα λουλούδια στις πλαγιές και στα μικρά ξέφωτα, σύντροφοι σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας. 

Οι δύο άντρες ακολούθησαν το καλά σημαδεμένο ίχνος, που άλλοτε οδηγεί σε καλντερίμι και άλλοτε σε απλό μονοπάτι δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρίνου. Για 970 μ. μπήκαν σε χωματόδρομο ως τη θέση Ελληνικά, κάτω από τον λόφο όπου βρίσκεται η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, το μικρό ποτάμι με το πεντακάθαρο νερό «μουρμούριζε» ήσυχα, τρέφοντας την πλούσια χλωρίδα, ολάνθιστη και μυρωδάτη. Έλατα, πλάτανοι, δέντρα κάθε είδους, πόες και πολλά λουλούδια συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό που γεμίζει τα μάτια και φέρνει την αιώνια αρκαδική ευδαιμονία στην ψυχή.

 Ένα σύντομο μονοπάτι τους έφερε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που όμως άφησαν για να περάσουν κάτω από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας-Δημητσάνας, δρασκελίζοντας το μικρό ποτάμι και περνώντας κάτω από τη μικρή γέφυρα και να φθάσουν στον παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας.

Αυτό το τμήμα είναι το πιο πλούσιο της διαδρομής: Οι πεζοπόροι κινήθηκαν ανάντι του Μυλάοντα μέσα σε ψηλή παρόχθια βλάστηση πλατάνων και συνάντησαν διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων. Μετά το ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα Μπαρμπά, ανηφόρισαν σε ωραίο λαξεμένο μονοπάτι που τους έφερε στη βρύση Αρτότση. 

Από εκεί και μέσα από διάφορα δρομάκια μπήκαν στη Βυτίνα και έφθασαν στην κεντρική πλατείας της. Η Βυτίνα, το κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ήδη από τον 19ο αιώνα και διαθέτει όλες τις υποδομές για κάθε επισκέπτη. 

Οι πεζοπόροι βρέθηκαν μπροστά στον ανδριάντα του μαθητή Ματ. Πόταγα, ο οποίος δολοφονήθηκε από Γερμανό αξιωματικό όταν μπήκε μπροστά στη γερμανική φάλαγγα.

Το τέλος της εύκολης αλλά μοναδικής ομορφιάς πεζοπορίας από την Ελάτη στη Βυτίνα ζητάει έναν απολαυστικό καφέ και κουβέντα για τις ομορφιές του Menalon Trail.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αγαπημένοι μου πεζοπόροι, συγγενείς...και μη, ταξιδευτές των ματιών, του νου & της ψυχής μας, σας ευχαριστούμε για τις όμορφες προτάσεις & τις υπέροχες εικόνες..!!! Συνεχίστε τα ταξίδια σας..., για να...μας ταξιδεύετε....!!!!! Σας ευχαριστούμε...!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.