Ο... «βρώμικος» λιγνίτης θα μας σώσει - Σε λειτουργία οι μονάδες Αγ. Δημητρίου, Μελίτης και Μεγαλόπολη 4

Ο... «βρώμικος» λιγνίτης θα μας σώσει - Σε λειτουργία οι μονάδες Αγ. Δημητρίου, Μελίτης και Μεγαλόπολη 4

Ιούλιος 13, 2022 - 11:48
15 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Και τώρα.. επιστροφή στον λιγνίτη, πατριώτη.

Το «βρώμικο» καύσιμο, η αιτία για όλα τα... κακά της μοίρας μας επιστρέφει, χωρίς, φυσικά, να είναι ευχαριστημένοι εκείνοι που διατείνονταν ότι η χώρα μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ήταν έτοιμη να σταματήσει την παραγωγή ήδη από το 2023.

Στην εύλογη ερώτηση αν κινδυνεύει η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Όλα αυτά, προτού ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ενεργειακή επάρκεια είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και αν δεν υπάρχει σχέδιο για την εξασφάλισή της, τα όποια σχέδια για απότομες και βίαιες παρεμβάσεις στα ενεργειακά πράγματα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Γι' αυτό και το να είσαι απόλυτος, δεν βοηθά. Όπως, για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου που δήλωνε τον Απρίλιο του 2021 απαντώντας στον κ. Θανάση Πετράκο ότι «το θέμα της χρήσης λιγνίτη στη Μεγαλόπολη έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, τελειώσαμε με αυτά. Πάμε μπροστά,έχουν απομονωθεί οι φωνές που έλεγαν να παραμείνουν οι μονάδες σε λειτουργία».

Οι φωνές μπορεί να μην εισακούστηκαν, αλλά... ανάγκα και θεοί πείθονται!

Τον Απρίλιο του 2022, θυμίζουμε, η κυβέρνηση είχε λάβει απόφαση για αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50%, και τώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε εντολή ο λιγνίτης να συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα κατά 17%-20%.

Από την άλλη πλευρά, το φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 48,6% στο ενεργειακό μείγμα, με την τιμή του να βρίσκεται στα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το κατά πόσο, βέβαια, η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, εφόσον τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πορείας προς την απολιιγνιτοποίηση δεν γινόταν συντήρηση των γηρασμένων εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ειδήσεις: 

15 Σχόλια

Σκεφτόμουν να γράψω "πόσο πεθαμένη είναι αυτή η πόλη" αλλά είναι λάθος να γενικεύω. Πιο σωστό είναι να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών αυτού του ιστότοπου δείχνει αδιαφορία για σημαντικά ζητήματα ένα από τα οποία είναι η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Δεν έχουμε πετρέλαιο, δεν έχουμε φυσικό αέριο, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρειάζεται συνάλλαγμα (ο Ρόκας πουλήθηκε σε ισπανούς για να κλείσει), έχουμε μόνο το ρημάδι τον λιγνίτη και είχαμε τη ΔΕΗ. Και βέβαια τις πιέσεις των ξένων, αυτές δεν έπαψαν ποτέ, και τους τυφλούς και κουφούς στο κοινό συμφέρον διαχειριστές.

ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΟΥΡΑΝΙΟ, ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΥΡΦΗΣ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.

Έχει τελειώσει ο λιγνίτης στην Μεγαλοπολη , δώρο άδωρον ότι και να γίνει . Αλλά δεν θέλατε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας …. Φάτε πέτρες τον χειμώνα όταν ο Βλαδίμηρος κλείσει οριστικά την κάνουλα του αερίου . Ο λιγνίτης της χώρας δεν φτάνει ούτε για 9 μήνες αν γίνει αξιοποίηση του σε βαθμό ώστε να καλύψει πλήρως τα κενά του αερίου. Αλλά ξέχασα , εδώ ο κοσμάκης νομίζει ότι τον ψεκάζουν οι κυβερνώντες και ότι τους εξουσιάζουν μασωνοι. Μια χρεωκοπημένη χώρα δεν την σώζει κανένας ειδικά όταν και ο σωτήρας της ( Γερμανία , Γαλλία κτλ) έχει και αυτός σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Να γίνεται αναδιανομή των σφαιρών επιρροής στον κόσμο και εσύ να νομίζεις ότι φταίει ότι δεν "θέλαμε (ο κοσμάκης δηλαδή γιατί η κοσμάρα ήθελε αλλά φευ ..) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας". Αξία ανεκτίμητη.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ρε όργια τι να κλ@@σουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλο το σκηνικό με την πράσινη ανάπτυξη είναι ΜΟΝΟ για τη ρεμουλα του Κούλη

17:54 @@@ Για 9 μήνες φτάνει ο λιγνίτης; Δικη σου ιδέα είναι; Για πες τις πηγές σου.

Μυρμηγκάκια σε μάχη ελεφάντων είμαστε. Μερικά συμπεράσματα όμως, πάντα εκ των υστέρων, μπορούμε να βγάλουμε. Βγάζει μάτι ότι διάφορες περίεργες συλλογικότητες και ΜΚΟ, όχι μόνο στην Ελλάδα, πολέμησαν τα τελευταία χρόνια τις ΑΠΕ. Όπως βοήθησαν πάρα πολύ και την μετανάστευση. Επίσης αποκαλύπτεται σιγά-σιγά ότι υπάρχει χρηματοδότηση σε αυτές τις συλλογικότητες και τις ΜΚΟ από αυτούς που έχουν τα ανάλογα συμφέροντα. Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να προχωρήσουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη. Επίσης η Ρωσία αλλά και άλλες χώρες (Τουρκία) πιέζουν την Ευρώπη με τις μεταναστευτικές ροές.

To internet έχει φέρει πολλά καλά, ένα μεγάλο κακό που έχει κάνει όμως είναι ότι έχει δώσει βήμα στον κάθε τελευταίο να το παίζει ειδήμονας σε θέματα οικονομίας, πολιτικής, γεωπολιτικής, κτλ επειδή απλά διάβασε κάτι κάπου κάποτε. Κάτι ήξερε ο πουτινάκος και ο φίλος του ο Xi όταν επένδυσαν στα troll farms.

Όσο αφορά τον λιγνίτη. Προφανώς είναι βρώμικη πηγή ενέργειας. Από το να μην έχουμε ρεύμα όμως ή να πληρώνουμε χρυσό το φυσικό αέριο είναι προτιμότερο να καίμε λιγνίτη για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να υπάρξει πλήρης ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από εχθρικές χώρες. Οι ΑΠΕ δεν είναι λύση που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Μπορούν όμως να καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Μέχρι να το φτάσουμε αυτό το ποσοστό, έχουμε δρόμο. Στην Ελλάδα έχουμε ΑΦΘΟΝΟ ήλιο και ΑΦΘΟΝΟ αέρα. Δεν έχουμε να κάνουμε με διλήμματα. Λιγνίτη/φυσικό αέριο ή ΑΠΕ. Όλα μαζί στην βέλτιστη αναλογία.

Ο καθένας γράφει και σχολιάζει ότι του κατέβει. Χωρίς στοιχεία, χωρίς επιχειρήματα, ότι όνειρο δει! Λιγνίτη έχουμε , για πάνω από 10 χρόνια!!! Απλά του βάλαμε επιπλέον φόρους και χρεώσεις για να είναι πιο ακριβός. Ανανεώσιμες πηγές έχουμε, πάνω από όσο χρειαζόμαστε κάθε μέρα, όμως όταν συνεφιάζει , νυχτώνει ή πέφτει ο αέρας δεν βγάζουν ρεύμα. Μάθετε πρώτα πως λειτουργεί ένα σύστημα ηλεκτροδότησης, πως θα έχουμε σταθερή τάση και μετά μπείτε να γράψετε αρλούμπες. Ρωτήστε να μάθετε γιατί ακρίβυνε το ρεύμα όταν εφαρμόστηκε το χρηματιστήριο ενέργειας ( και όχι ο πόλεμος που έγινε αργότερα)

Για να βγαλεις το καρβουνο απο την γη δεν ειναι θεμα ημερων.Θελεις 5 χρονια η ΔΕΗ εχει απαξιωθει ο λιγνιτης δεν μπορει να λυσει το προβλημα.Δεν εχουν προσωπικο,δεν εχουν τα μηχανηματα,δεν εχουν ουτε τα χρηματα για να βαλουν μπροστα την εξορυξη.Η καυση ειναι αλλο θεμα ομως και εκει δεν εχουν τα αποθεματα.Μια χωρα που υποτιθεται ειναι μονιμα με απειλη πολεμου δεν μπορει να φτανει σε αυτα τα χαλια.Τα F35 σας μαραναν γιδια.Μην γραφετε βλακιες.

Εμφανίστηκε ο Παύλος με τις "σταθερές " του απόψεις! Όταν λέει κάτι ο Κούλης το υιοθετεί με κλειστά μάτια! Παυλάκο όταν φωνάζαμε εδώ κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης εσύ έλεγες όλα καλά, ΑΠΕ και ξερό ψωμί, το θυμάσαι; Τώρα το γύρισες το τροπάριο; Επίσης για θύμισέ μου υπάρχουν κοινωνικές τάξεις η μόνο πολίτες; Ο γιατρός, ο αστυνομικός, ο καθηγητής, σε ποια τάξη ανήκουν;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.