Ο Βασίλης Ψυχογυιός για την κατάργηση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς

Ο Βασίλης Ψυχογυιός για την κατάργηση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς

Ιανουάριος 04, 2022 - 12:40
17 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και ταμίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Βασίλης Ψυχογυιός μίλησε στο Arcadia Portal σχετικά με το νέο μέτρο που έχει αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και αφορά στην υποχρέωση, από τον Φεβρουάριο, των ανασφάλιστων πολιτών να επισκέπτονται μόνο τις δημόσιες δομές. προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Ο κ. Ψυχογυιός μας είπε ότι η κυβέρνηση προέκρινε αυτό το μέτρο διότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει εκτοξευτεί, και συγκεκριμένα έχει τριπλασιαστεί: Από τα 120 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο έφθασε στα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν παρατηρείται σε χώρες οι οποίες έχουν τον ίδιο πληθυσμό με τη δική μας. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος επιβαρύνεται δυσανάλογα, και ότι κάτι πρέπει να γίνει με τις συνταγογραφήσεις, προκειμένου να συγκρατηθεί η δαπάνη.

Αντικειμενικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, από τη στιγμή που δεν μπορεί να ελεγχθεί διαφορετικά.

Η φαρμακευτική δαπάνη από 2 δισ. ευρώ είχε εκτοξευτεί στα 8 δισ. ευρώ προ μνημονίων, και, όταν επιβλήθηκαν τα μνημόνια, μπήκε ένας κόφτης, προκειμένου την πρώτη χρονιά να μειωθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ, τη δεύτερη χρονιά κατά 2 δισ. ευρώ και τις επόμενες το ίδιο.

Ο κ. Ψυχογυιός επεσήμανε ακόμα ότι η χώρα μας στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής σαφώς και ενισχύει τους μετανάστες, τους πραγματικά απόρους και όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει στη χώρα μας «ασφαλιστική κουλτούρα», με την έννοια ότι οι πολίτες δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. «Όλα αυτά, δημιουργούν ένα κόστος που κάποιος πρέπει να πληρώσει, δηλαδή οι ασφαλισμένοι που είναι συνεπείς», είπε.

Στη χώρα μας μόνο το 7% διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση.

Ασφαλώς δεν φταίνε ο ανασφάλιστος ή ο ασφαλισμένος για όλα τα κακά του συστήματός μας. Στην Ιταλία η ασφάλιση είναι ιδιωτική κατά 72%-74%, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό είναι μόλις 7%. Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν υπήρξε ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση για την ασφάλιση ούτε «απενοχοποιήθηκε» η ιδιωτική πρωτοβουλία, ζήτημα που όμως χωράει πολλή συζήτηση.

Όπως μας είπε ο κ. Ψυχογυιός, κανένας υπουργός δεν θέλει να ταλαιπωρήσει τους πολίτες, ωστόσο έχει μπροστά του μια δαπάνη να συγκρατήσει, και από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Ο ίδιος, πάντως, αναμένει να δει αν τελικά θα εφαρμοστεί το μέτρο, το οποίο έχει ήδη λάβει παράταση ενός μήνα, καθώς οι δημόσιες δομές υγείας έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.

Θα βοηθούσε, επίσης, αν υπήρχε μια αντιπρόταση που να μεταφράζεται σε νούμερα, ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ακόμα, ο κ. Ψυχογυιός σχολίασε ότι το μέτρο θα περικόψει επισκέψεις, άρα και έσοδα, από τους ιδιώτες γιατρούς. Όμως, όπως είπε, η φαρμακευτική δαπάνη είναι υπέρογκη και κάπως πρέπει να ελεγχθεί.


17 Σχόλια

αρα για την υπερβάλλουσα δαπάνη φταίνε οι ιδιώτες γιατροί , δηλαδή είναι κλέφτες σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου τους.

Επίσης 12:59, μας λέει ο προεδρος ότι πρεπει να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση..... Χαχαχα. Δεν το καταλάβαμε καθόλου γιατρέ!!!! Ακόμη και εγώ που είμαι της στοάς το έπιασα!

@12:59 - Κατανόηση κειμένου. Τα προκαταρκτικά στο δημοτικό και τα σημαντικά σε γυμνάσιο και λύκειο. Αλλά εδώ δεν ξέρεις ούτε ότι μια πρόταση ξεκινάει με κεφαλαίο, τι συζητάμε...

Άλλος με τη βάρκα μας της ιδιωτικοποίησης της υγείας; θα φάει η μυγα σίδερο και το κουνουπι αλάτι, στο δρόμο θα ψοφολογάμε με κυβέρνηση ΝΔ. Καλά να πάθουν όλοι φτωχοί και ανασφάλιστοι δεξιοί. Δε σας λυπάμαι

Δεν είναι υποχρεωτικά κλέφτες εκείνοι που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους παρέχει το σύστημα.

Στο σημείο αυτό ας σημειωθεί ότι στα δικαστήρια - που κάτι παραπάνω σκαμπάζουν - για να δοθεί αναβολή για λόγους υγείας η προσκομιζόμενη ιατρική γνωμάτευση πρέπει να προέρχεται από δημόσια δομή.

ΒΡΕ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑ, ΕΣΥ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ Ο κος ΨΥΧΟΓΙΟΣ ;

Παιδγιά μην το πείτε πουθενά αλλά οι τιμές στα ιδιαίτερα για βιολογία δεν θα πέσουν ούτε μετά τα ονόματα που θα σκάσουν για τις μίζες της novartis

Ευκαρίας δοθείσης, αφού αναφέρεται στην συνέντευξη, ας αναδειχθεί το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο τριπλασιασμός της δαπάνης απο 2,2 δις σε 6,5 είναι έργο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, του ακάματου με την επίνευση Αβραμόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη του πονετικού!

Στις ιατρείο του πάντως ασφαλισμένοι και ανασφαλιστοι είναι το ίδιο. Αφου δεν είναι συμβεβλημενος με τον εοπυυ. Δεν πειράζει υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο πρόεδρος δίνει τόσο ξεκάθαρα τους συναδέλφους του.

@ 14:52 σου έφερε καινούργια πλαστική κούκλα ο Αι Βασίλης ;;; θα μας πεις ποιος ευθύνεται για την υπερβάλλουσα δαπάνη ;; μήπως φταίνε οι υπολογιστές των γιατρών, γράφουν μόνοι τους συνταγές. άκου να δεις τρολακι από την υπέρ συνταγογραφηση κερδίζουν οι εταιρείες και οι γιατροί που τα γράφουν, τόσο απλά.

Δε περιμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από τον συγκεκριμένο. Γελάει ο κόσμος χρόνια τώρα...

@18:40 - Μάθε ότι μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να παίρνει φάρμακα από το φαρμακείο και χωρίς συνταγή γιατρού. Δεν χρειάζονται όλα συνταγή. Επίσης αν διάβαζες το κείμενο θα είχες κατανοήσει ότι από τα δυσθεώρητα ύψη σπατάλης που είχαμε φτάσει προ μνημονίων, έχει μαζευτεί πάρα πολύ η φαρμακευτική δαπάνη. Φυσικά και κερδίζουν οι εταιρείες από την όποια σπατάλη. Φυσικά και κάποιοι ιδιώτες ιατροί συνταγογραφούν υπέρ του δέοντος. Όπως και κάποιοι παίρνουν φακελάκια στα δημόσια νοσοκομεία, για να μην ξεχνάμε το δημόσιο. Πριν πεις κάποιον τρολ μάθε γραφή Α' Δημοτικού.

Ο Παυλος θράσος! Ρε Παυλο Νεροκουβαλητή πρέπει κανείς να είναι φυτό ώστε να μην καταλαβαίνει πως όλα αυτά κατατείνουν στο " νέο σύστημα υγείας" και μόνο. Στο συστημα που θα διοικούν τα κοράκια της "υγείας". Δεν θα προλάβετε όμως.

@ 19:53 ρε τρολακι εάν αγοράζεις φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός άρα είσαι εκτός κουβέντας , πάνε να παίξεις με την πλαστική κούκλα σου.

Ο Μωυσής (και Πιερακάκης) τι κάνει Παυλάκο για αυτούς που υπερσυνταγογραφούν; Ευκολάκι είναι για τον Πιερακάκη (τεχνικά μπορεί να μπλοκάρει το γιατρό στη συνταγογράφηση με πολλά κριτήρια). Δεν το κάνει η ΝΔ του Κούλη σου, αντιθέτως ταλαιπωρεί τον κόσμο στέλνοντάς τον στα νοσοκομεία για συνταγογράφηση! Είναι θέμα ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ! Οπου φτωχός και η μοιρα του.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.