Ο Τραμπ ως ο εκλεκτός του Θεού

Ο Τραμπ ως ο εκλεκτός του Θεού

Ιούνιος 02, 2020 - 21:01
0 σχόλια

Η Αμερική καίγεται. Η γη των ελεύθερων και η πατρίδα των γενναίων, εξαιτίας ενός στυγνού εγκλήματος, της δολοφονίας από αστυνομικό του Τζορτζ Φλόιντ την προηγούμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζει τις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της και τις πικρές αλήθειες της υπαρξιακςή της κατάστασης: Οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, η βία, πανταχού παρούσες στην υπερδύναμη της άλλης άκρης του Ατλαντικού.

Το καζάνι δεν βράζει απλώς, έχει ήδη εκραγεί, και ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Με νεκρούς σε διαδηλώσεις, με λεηλασίες και με σφοδρές διαμαρτυρίες, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε σαράντα Πολιτείες, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διαχείριση της οποίας ήταν αποτυχημένη για τις ΗΠΑ, παρά την προηγμένη τεχνολογία τους και παρά τους πόρους τους, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμένες και με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στη χώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ως και... χλωρίνη «ήπιε» για να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις θέσεις και τις ενέργειές του.

Και, δυστυχώς, αντί να καταδικάσει απερίφραστα τη δολοφονία (η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία), μίλησε απλώς για ένα «θλιβερό περιστατικό», γεγονός που εξόργισε τους Αμερικανούς.

Όχι όλους, ασφαλώς.

Χθες καταγράφηκε περιστατικό με έναν τοξοβόλο, ο οποίος έβγαλε το κυνηγετικό του τόξο και επιτέθηκε εναντίον διαδηλωτών στο Σολτ Λέικ. Ο τύπος αυτός δεν είναι ο μόνος που δεν διστάζει «για τη μεγάλη Αμερική» και τον τρόπο με τον οποίον εκείνος την εννοεί να σκοτώσει ή να τραυματίσει συμπολίτες του. Είναι κι άλλοι και είναι πολλοί. Πιθανώς οι ίδιοι που θεώρησαν ως περιορισμό της ελευθερίας τους την καραντίνα και ξεχύθηκαν στους δρόμους πάνοπλοι.

Και ο Τραμπ; Ο Τραμπ προέβη σε μια κίνηση συμβολισμού, πηγαίνοντας στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη απέναντι από τον Λευκό Οίκο, συνοδεία στρατού και κρατώντας ένα αντίτυπο της Βίβλου.

«Είναι η δική σας Βίβλος;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Όχι, είναι απλώς η Βίβλος», απάντησε ο Τραμπ.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ερμηνεία της κίνησης αυτής του Αμερικανού προέδρου, από τον οποίον ζήτησε να «σκάσει αν δεν έχει κάτι εποικοδομητικό να πει» ο αρχηγός της Αστυνομίας της Πολιτείας του Χιούστον εκ μέρους όλων των συναδέλφων του. Και σαφώς είναι δύσκολο να μπεις στο μυαλό αυτού του ανθρώπου αλλά η εικόνα των ενόπλων να συνοδεύουν αρχηγό κράτους ο οποίος κρατά ένα θρησκευτικό σύμβολο και κατευθύνεται σε έναν ναό όπου, σύμφωνα με την Επίσκοπο, δεν προσευχήθηκε, την ίδια ώρα που η Αστυνομία κατέστειλε αγρίως τους διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο θυμίζει αυτοκράτορες και βασιλείς που με τα θρησκευτικά σύμβολα θύμιζαν στους υπηκόους τους ότι είναι εκλεκτοί του Θεού, ότι ελέω Θεού κυβερνούν.

Δεν είναι το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που προβάλλει ο Τραμπ με τη Βίλο στο χέρι, και μάλιστα σε μια ανεξίθρησκη χώρα. Δεν είναι το «ας μας βοηθήσει ο Θεός εδώ που φτάσαμε».

Είναι το μήνυμα «η εξουσία είμαι εγώ, και με διόρισε ο Θεός και κάνω ό,τι θέλω».

Όχι ο εκλεγμένος πρόεδρος από τον λαό, αλλά ο εκλεκτός του Θεού με τη Βίβλο στο χέρι.

«Η Βίβλος δεν είναι αμερικανικό έγγραφο», είπε η Επίσκοπος. «Δεν είναι μορφή έκφρασης της χώρας μας. Συμβολίζει τον ανθρώπινο αγώνα να υπηρετήσει, να αγαπήσει και να γνωρίσει τον Θεό», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, είχε δηλώσει: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που μπορεί να ενώσει και να θεραπεύσει. Έχει κάνει το αντίθετο από αυτό και εμείς πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια».

In God we trust...

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.