Ο Λαγκαδινός που μνημονεύουν τα Βουλγαρικά βιβλία ιστορίας!

Ο Λαγκαδινός που μνημονεύουν τα Βουλγαρικά βιβλία ιστορίας!

Μάιος 24, 2021 - 14:55
0 σχόλια

Ο Αρκάδιος Δημητρακόπουλος, γεννημένος το 1824 ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας μεγαλέμπορος σιτηρών και φιλάνθρωπος, με καταγωγή από τα Λαγκάδια Αρκαδίας που μεγαλούργησε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, τον 19ο αιώνα. Στην Ελλάδα δεν τον γνωρίζει κανείς αλλά στην γειτονική Βουλγαρία τον μνημονεύουν σε δεκάδες βιβλία ιστορίας. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το να αναγνωρίζεται κάποιος σε τέτοιο βαθμό στην χώρα που έδρασε αλλά να λησμονείται τελείως στον τόπο καταγωγής του. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η οικογένεια του Αρκάδιου Δημητρακόπουλου, γύρω στο 1800 μεταναστεύει από τα Λαγκάδια Αρκαδίας στην Κωνσταντινούπολη και καταπιάνεται με το διαμετακομιστικό εμπόριο σιτηρών. Στην Επανάσταση του 1821 συμμετέχουν και διακρίνονται ο Δημήτριος Δημητρακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος (πατέρας του Αρκάδιου). Ο Δημήτριος Δημητρακόπουλος μετά την Επανάσταση επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Ο εμπορικός οίκος των Δημητρακόπουλων, με αντικείμενο το εμπόριο σιτηρών και έδρα την Πόλη, έχει αντιπροσώπους μέλη της οικογένειας, σε διάφορα σημαντικά λιμάνια όπως η Βάρνα και το Μπαλτσίκ της Βουλγαρίας. Τα παιδιά της οικογένειας μαθητεύουν στην Ελληνεμπορική Σχολή Χάλκης και στο Γυμνάσιο Σύρου.

Ο Αρκάδιος Δημητρακόπουλος περνάει μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα, τα μαθητικά του χρόνια στην Σύρο. Ήταν εγγεγραμμένος το 1838 στο Γυμνάσιο Σύρου, στο οποίο συνέρρεαν τα παιδιά όλων των Ελλήνων μεγαλεμπόρων της εποχής. Μετά την γυμνασιακή μόρφωση, προσλαμβάνεται στον οικογενειακό εμπορικό οίκο και στέλνεται αντιπρόσωπος στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Εκεί αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ σταδιακά αποκόπτεται από την οικογενειακή επιχείρηση και αυτονομείται.

Ο Αρκάδιος το 1878-1880 είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους σιτηρών, εξαγωγέας δημητριακών και ιδιοκτήτης μεγάλων αποθηκών για σιτάρι στο Λιμάνι του Μπουργκάς, ενώ κάποια στιγμή έφτασε να θεωρείται ο σπουδαιότερος μεγαλέμπορος του Μπουργκάς και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πόλης. Χαρακτηριστικό της ισχύος του είναι πως στο Λιμάνι του Μπουργκάς υπήρχαν τότε 5 αποβάθρες και η μια άνηκε στον Αρκάδιο. Τεράστιες εκτάσεις του σημερινού κέντρου του Μπουργκάς άνηκαν στον Αρκάδιο Δημητρακόπουλο.

Η φιλανθρωπική και φιλεκπαιδευτική του δράση ήταν πολύ σημαντική και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων του Μπουργκάς. Ήταν πρόεδρος του “Εύξεινου Πόντου”, του μακροβιότερου ελληνικού φιλεκπαιδευτικού συλλόγου του Μπουργκάς, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση των σχολείων και των άπορων μαθητών. Μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ζακύνθου το 1893, συντόνισε τους ομογενείς του Μπουργκάς, για την συγκέντρωση χρημάτων υπερ των σεισμοπαθούντων, ενώ στα πλαίσια της φιλεκπαιδευτικής δράσης συμμετείχε και ως μέλος των εξεταστικών επιτροπών των ελληνικών σχολείων της πόλης.

Ο Αρκάδιος παντρεύτηκε την Μαρία Πασχαλίδου από την Αγχίαλο και έκανε 12 παιδιά, ενώ η μια του κόρη παντρεύτηκε με τον σπουδαίο Δήμαρχο του Μπουργκάς τον Ντιμιτάρ Μπρακάλοφ. Ο μεγάλος ευεργέτης των Λαγκαδίων, που χρηματοδότησε την κατασκευή του Γυμνασίου Λαγκαδίων το 1866 και αγωνιστής του 1821, Δημήτριος Δημητρακόπουλος, μέλος της οικογένειας και μάλλον θείος του Αρκάδιου, πιστεύεται πως ήταν ο διευθύνων νους του Εμπορικού Οίκου των Δημητρακόπουλων με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Ο Αρκάδιος πέθανε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας το 1908, σε ηλικία 84 ετών. Οι απόγονοι του μετανάστευσαν τον 20ο αιώνα στην Θεσσαλονίκη, όπου και ζουν μέχρι σήμερα.

*Ο Αλέξανδρος - Αρκάδιος Τσαβδάρογλου είναι τρισέγγονος του Αρκάδιου Δημητρακόπουλου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.