Ο γείτονας του κτήνους

Ο γείτονας του κτήνους

Φεβρουάριος 13, 2022 - 11:47
22 σχόλια

Eurokinissi

Πριν από λίγες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ενός άνδρα ο οποίος προέβη σε άσεμνες πράξεις δίπλα ακριβώς από παιδική χαρά όπου έπαιζαν παιδιά.

Το θέμα αναπαρήγαγε και το arcadiaportal.gr, ενώ επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία για να διαπιστώσουμε αν έχει γίνει κάποια καταγγελία.

Καμία καταγγελία.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι είμαστε αρκετά τυχεροί που στην πόλη μας ασχολούμαστε με κάτι τέτοια -σχολιάζοντας κυρίως, ανώνυμα προπαντός, προστατευμένοι, κατά κάποιον τρόπο, αλλά για πόσο;..- και όχι με χειρότερα.

Επειδή στη χώρα μας συμβαίνουν πολύ χειρότερα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αποκαλυφθεί εγκλήματα που έκαναν τους περισσότερους από εμάς να πέσουν από τα σύννεφα για ακόμα μία φορά, λες και δεν γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα.

Σε γηροκομείο στα Χανιά ερευνώνται πάνω από 200 θάνατοι ηλικιωμένων από ασιτία και κακομεταχείριση. 

Οι ιδιοκτήτριες δηλώνουν άγνοια, τι κι αν βρέθηκαν κοσμήματα, βέρες και πολλά χρήματα στα σπίτια τους.

Όπως άγνοια θα δηλώσουν και οι ελεγκτές του Δήμου και της Περιφέρειας οι οποίοι πήγαιναν για έλεγχο και τα έβρισκαν όλα καλά, επειδή οι ίδιοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ειδοποιούσαν για τον έλεγχο και η ιδιοκτησία έκρυβε τους μισοπεθαμένους γέροντες πίσω από γυψοσανίδες.

Οι γέροντες ναρκώνονταν με βαριά χάπια που κάποιος γιατρός συνταγογραφούσε, κάποιος φαρμακοποιός τα ενέκρινε.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι, στο τέλος - τέλος, το να βγάλει κάποιος λίγο ή πολύ έξτρα παραδάκι κάνοντας τα στραβά μάτια ή βάζοντας μια υπογραφή δεν είναι τόσο κακό. 

Στο κάτω-κάτω δεν άφησε εκείνος τους γέροντες να κοιμούνται μέσα στα ίδια τους τα κόπρανα ούτε ήταν εκείνος που τους σέρβιρε ληγμένα γάλατα, δεν τους χτύπησε εκείνος και δεν ήταν υποχρεωμένος να ακούει τα κλάματά τους εκείνος.

Όχι, βέβαια. 

Εκείνος μια υπογραφή έβαζε σε ένα χαρτί...

Χωρίς τη δική του πολύτιμη σιωπή, όμως, την εξαγορασμένη, τίποτε από αυτά δεν θα συνέβαινε.

Στην Αθήνα χθες αποκαλύφθηκε ένα φρικτό έγκλημα. Ένα επτάχρονο παιδί βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια του συντρόφου της μάνας του πριν από πέντε χρόνια. Το παιδί το έθαψαν μέσα σε έναν αυτοσχέδιο τσιμεντένιο τάφο στο διαμέρισμα όπου ζούσαν και, όταν μετακόμισαν, ο άνδρας έβαλε τα οστά του παιδιού σε μια εργαλειοθήκη και τα μετέφερε παντού μαζί του. Το αδερφάκι του παιδιού ήταν πιο... τυχερό, αφού χρόνια νωρίτερα, όταν αντιλήφθηκε η δασκάλα στο σχολείο ότι το παιδί ήταν χτυπημένο, επενέβη η Πρόνοια και το παιδί πήγε σε ανάδοχη οικογένεια.

Το έγκλημα συγκλόνισε την Κυψέλη. 

Και οι γείτονες είπαν, τόσα χρόνια μετά, ότι συχνά άκουγαν φωνές από το σπίτι. 

Θυμήθηκαν τις φωνές και τα κλάματα άμα τη εμφανίσει των τηλεοπτικών συνεργείων, μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος.

Διότι οι καλοί γείτονες ξέρουν μόνο να σιωπούν και μετά να σοκάρονται. 

Διότι πολύ λυπάσαι, αλλά πού να μπλέξεις τώρα! Έχεις τα δικά σου παιδιά να κοιτάξεις. 

Πού να φανταστείς, εξάλλου, ότι κατέβαζες το παιδί σου για το σχολικό με το ασανσέρ κάθε πρωί και δίπλα σας ένας άνδρας κουβαλούσε σε μια εργαλειοθήκη κάθε μέρα τα κόκαλα ενός παιδιού.

Πού να φανταστούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες που απομάκρυναν το κορίτσι από την οικογένεια ότι το αγόρι που έμενε πίσω ενδεχομένως να υπέφερε κι αυτό από το ζευγάρι...

Το κορίτσι χρωστάει τη ζωή του στη δασκάλα που κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του.

Οι γέροντες που βγήκαν από το κολαστήριο χρωστάνε τη ζωή τους στους ανθρώπους που εδώ και έναν χρόνο καταγγέλλουν τη βία και την κακομεταχείριση και μόνο έναν χρόνο μετά έγιναν οι συλλήψεις και οδηγήθηκαν στη φυλακή οι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες αυτού του εγκλήματος.

Και για να έρθουμε στα τοπικά μας: Όταν βλέπουμε έναν άνδρα να αυνανίζεται σε παιδική χαρά, στο πάρκο, στον δρόμο, σε πιλοτή πολυκατοικίας ή σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, το καταγγέλλουμε. Όταν βλέπουμε κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά ενός ενηλίκου σε παιδιά, το καταγγέλλουμε. Όταν ένα παιδί είναι υποσιτισμένο, βρώμικο και λυπημένο, ασχολούμαστε μαζί του. 

Δεν περιμένουμε από άλλους να το κάνουν. 

Δεν κρατάμε το στόμα μας κλειστό επειδή «έχουμε παιδιά». Ακριβώς επειδή έχουμε παιδιά πρέπει να κάνουμε καταγγελία. 

Διότι αν κάτι κακό συμβεί στο δικό σου το παιδί, κι εσύ θα ψάχνεις σαν τρελός να μάθεις ποιος το έβλαψε, ο εντοπισμός και η τιμωρία των ενόχων θα εξαρτάται από ανθρώπους που σου μοιάζουν.

Που δεν μιλούν όταν κάτι κακό συμβαίνει στον διπλανό τους.

Η Αστυνομία είναι παρούσα και απούσα, το βλέπουμε. 

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν δύο περιπολικά στην Πετρινού την Παρασκευή το βράδυ μην τύχει και βγάλει τη μύτη του έξω κάποιος περαστικός -τι θα κάνουμε, Παναγία μου, ο κορωνοϊός θα μας αφανίσει όλους!..- και όχι στα πάρκα, που είναι υποφωτισμένα και όπου γίνονται διάφορα, από πορνεία ως ναρκωτικά -έχουμε δει τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν.

Αλλά δεν μπορεί ένας αστυνομικός να είναι παρών σε κάθε μέρος, σε κάθε περιστατικό. 

Οι πολίτες έχουμε ευθύνες. 

Και πρέπει να τις αναλαμβάνουμε και να απαιτούμε με κάθε τρόπο να αναλάβει η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη και κάθε αρμόδια αρχή τις δικές της.

Και θα πρέπει, κάποτε, οι επίορκοι υπάλληλοι δήμων και περιφερειών, δημόσιων δομών που βάζουν την υπογραφή τους σε ό,τι τους ζητηθεί «από ψηλά» ή με κάποιο αντίτιμο και που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε εγκλήματα, όπως αυτό στο γηροκομείο στα Χανιά, να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Διότι αυτό που διαπιστώνουμε μέχρι σήμερα, είναι ότι μπορείς να καταχραστείς δεκάδες χιλιάδες ευρώ και να μην απομακρύνεσαι από τη θέση σου ή να υποχρεώνεσαι να επιστρέψεις τα χρήματα στο ταμείο.

Πριν από λίγους μήνες ένα κορίτσι βρήκε μαρτυρικό θάνατο από ασφυξία στην πόρτα μιας βιομηχανικής μονάδας. Εργαζόμενοι το περιεργάζονταν για ώρα, κλωτσώντας το να δουν αν είναι ζωντανό, αλλά δεν ήταν δουλειά τους να το βοηθήσουν ή να καλέσουν το ΕΚΑΒ.

Δεν είσαι σαν αυτά τα κτήνη, λες από μέσα σου.

Αν δεν είσαι κτήνος, όπως λες, μίλα.

Γιατί η αποκτήνωση γιγαντώνεται με τη σιωπή σου.

Φωτογραφία:  EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

 

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

22 Σχόλια

Όλα ωραία και καλά Κα Γαλανιάδη. Θα μάθουμε όμως ποιά είναι η "βιομηχανική μονάδα" στην οποία έχασε την ζωή του το μικρό κορίτσι; Κανένα ΜΜΕ μέχρι σήμερα δεν μας έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό. Σας ενημερώνω οτι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι της "μονάδας" για να καταθέσουν σχετικά με το εν λόγω συμβάν.

Πολύ καλά τα λέτε αν και για άλλη μια φορά όλα αυτά μου φαίνονται ως λόγια καφενείου όλοι τα λέμε εκεί με πομπώδη έκφραση αλλά όταν έρθει η ώρα της πράξης κάνουμε τον Κινέζο.Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και κάτι άλλο αν δούμε κάποιους να μην συμμορφώνονται με τα μέτρα κατά του κορονοιου πρέπει να τους καταγγέλλουμε γιατί ενδεχομένως μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο κάποιον συνανθρώπων μας

Μήπως τελικά αυτός που τον "παίζει" είναι η αστυνομία, και όχι ο τύπος στο πάρκο; Ήρεμα ρωτάω.

Οι κάμερες όπου δεν επαρκεί ή αστυνομία μια χαρά δουλειά κάνουν και απο το υλικό τους εξιχνιάζονται εγκλήματα, αλλά οι οδιωτικές που δεν πρέπει να κοιτάζουν δημόσιο χώρο. Διότι δημόσιρς κάμερες για εποπτεία της νομιμότητας δεν υπάρχουν γιατί κάποιοι, μαντέψτε ποιοί, βγάζουν σπυριά!

@14:49 άμα θες εποπτεία νομιμότητας τότε να βάλεις πρώτα μέσα στο σπίτι σου και να το κάνεις live streaming όλο το 24ωρο.

Κυκλοφορει κ ενας ανωμαλος με ποδηλατο και κανει ζημιες σε αυτοκινητα τη νυχτα...περιοχη αγ.ραφαηλ μπασιακου.

Η σιωπή είναι συνενοχή και όσο πιο σύντομα το καταλάβει η κοινωνία τόσο καλύτερη θα γίνει.

@16:18 Στην πρεσβεία της Βενεζουέλας την έλεγαν πολιτική ωριμότητα!

Αν θέλετε να δείτε κάποια βελτίωση στην ψυχική υγεία των πολιτών, βάλτε μόνιμη θέση ψυχολόγου σε ΟΛΕΣ τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο κουκουλώνονται ΌΛΑ τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Νηπίων, παιδιών, εφήβων αλλά και ενηλίκων. Μαθητών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών αλλά και γονέων. Μέχρι σήμερα όλα είναι ανεξέλεγκτα, αδιάγνωστα και στον αυτόματο πιλότο της τύχης. Οι γείτονες θα λύσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας που υπάρχουν; Σοβαρά;

Καταλαβαίνω τι λες αλλά αυτό που λες ακόμα κι αν εφαρμοστεί δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν θα γίνονται εγκλήματα. Αν χτυπάνε ένα παιδι κι εσυ ακους τις φωνές, θα πας να ζητήσεις ψυχολόγο να παρακολουθήσει τον θυτη για να μην το ξανακάνει; Ναι, πολυ λογικό. Αλλά πιο λογικό είναι να σηκώσεις το κουλό σου και να τηλεφωνησεις στην αστυνομία νομίζω. Δεν θα λύσεις τα ψυχολογικά του δράστη αλλά ίσως σώσεις έναν άνθρωπο.

Είναι αυτό που λέμε ότι και το χαλασμένο ρολόι λέει σωστά την ώρα δυο φορές τη μέρα. Ευχάριστη έκπληξη αυτό το άρθρο. Ίσως αν δεν έγραφε πάντα με κομματικά γυαλιά η αρθρογράφος να ήταν όλα τα άρθρα της το ίδιο ποιοτικά με αυτό.

Κυρία Εύα δυστυχώς δεν διαφέρουμε και πολύ με το Μεξικό και την Κολομβια !

Αν μπορείς κ θεσ χωρισ να σε φέρνω σε δύσκολη θέση πεσ κάποιο στοιχείο παραπάνω γι αυτόν, καποιο χαρακτηριστικό διότι μένουμε σ εκείνη τη γειτονιά με την οικογένεια μου.Μονο ζημιές στα αυτοκίνητα κάνει η είναι κ επικινδυνοσ για αλλά?

Εχετε καταγγείλει σεις κυρία μου κάποιο σχετικό συμβάν σαν κι αυτά που περιγράφετε ? Και μη μου πείτε ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη σας κάτι σχετικό ! Είναι ωραίο να το σχολιάζουμε και να το κριτικάρουμε εκ του ασφαλούς , αλλά όταν έρχεται η ώρα να το καταγγείλουμε , το αφήνουμε να το κάνει κάποιος άλλος ...... (πού να μπλέξουμε τώρα ....) ή κάνω λάθος ?

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο, στο οποίο είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω, όπως καταλαβαίνετε, διότι σημασία έχει η ακολουθία λόγων και πράξεων και σε αυτό, τουλάχιστον, είμαι συνεπής. Βεβαίως έχω κάνει επώνυμη καταγγελία και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις κακοποίησης στην Τρίπολη, τη μία μιας ηλικιωμένης γυναίκας το 2014 το καλοκαίρι, που μάρτυρας δεν ήμουν μόνον εγώ, αλλά και όλη η γειτονιά. Θυμάμαι τους γείτονες να κρέμονται από τα μπαλκόνια, να ακούνε τις εκκλήσεις της ηλικιωμένης γυναίκας που την έδερνε ο γιος της. Μόνο εγώ σήκωσα το τηλέφωνο, οι αστυνομικοί ήρθαν σε τέσσερα λεπτά ακριβώς. Εγώ ήξερα τότε ότι μπορεί να έσωσα μια ζωή, και έναν άνθρωπο από το να γίνει φονιάς. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, επομένως. Εκ του ασφαλούς, επίσης, ζουν και γράφουν μόνον όσοι «υπογράφουν» ανώνυμα. Και πάλι, μην κρίνετε εξ ιδίων.

Κυρία Γαλανιάδη, η ανωνυμία δεν αποτελεί απαραίτητα επιλογή ασφαλείας ή αλητείας. Ξέρετε, υπάρχουν και κάποιοι που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μιαν άποψη, αυτή καθεαυτή, καθαρή και χωρίς τη διαμεσολάβηση του υποκειμένου-φορέα της, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, επηρεάζει με κρίσιμο τρόπο την πρόσληψή της. Όπως επίσης υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που διατυπώνουν απόψεις μόνο και μόνο για να τις υπογράφουν επωνύμως, ώστε να καρπωθούν αυτοπροβολή και άλλα ποικίλα οφέλη

@Ντον - Ένα παιδί που κακοποιείται από τους γονείς του, εμφανίζει προβλήματα στο σχολείο. Ο/Η ψυχολόγος θα το διαπιστώσει, θα καλέσει τους γονείς και μετά ξεδιπλώνουν και τα υπόλοιπα. Τώρα είναι όλα στην τύχη. Οι γείτονες είναι το τελευταίο στάδιο. Σχολεία και Πανεπιστήμια επιβάλλεται να έχουν μόνιμους ψυχολόγους.

Καλά τα γράφεις αλλά στην Ελλάδα νόμους και υπηρεσίες έχουμε μόνο για να τους έχουμε όχι για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δυστυχώς και δεν μιλάμε κι ολας ως πολίτες.

Τα περί ανωνυμίας είναι πολύ βολικά όταν τα λέει κάποιος δημοσιογράφος που έτσι και αλλιώς εκθέτει την γνώμη του με ονοματεπώνυμο γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Τα ίδια ισχύουν και για τους πολιτικούς.

Όταν από τα σπίτια έφυγε η αγάπη, από την κοινωνία το συναίσθημα κι από τα σχολεία τα θρησκευτικά και τα κλασικά μαθήματα τι περιμένουμε να φτιάξουμε; Σίγουρα όχι ανθρώπους αλλά θηρία αδηφάγα κι όσο θα περνάνε τα χρόνια και θα απομακρυνόμαστε ΄τόσα πιο πολλά θηρία θα βγαίνουν.......

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.