Ο Δήμος Τρίπολης διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού - «Φωνές» να κλείσουν τα σχολεία με απόφαση ΔΣ

Ο Δήμος Τρίπολης διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού - «Φωνές» να κλείσουν τα σχολεία με απόφαση ΔΣ

Φεβρουάριος 22, 2021 - 21:44
15 σχόλια

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην ΠΕ Αρκαδίας και κυρίως στην πόλη της Τρίπολης. Όπως είπε, επαναλαμβάνοντας τα κύρια σημεία της ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα, η πόλη της Τρίπολης φαίνεται να αντιμετωπίζει την υψηλότερη μετάδοση του ιού, ενώ απηύθυνε και πάλι έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, να κάνουν ιχνηλάτηση.

«Έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, μέσα σε λίγες μέρες, παράλληλα διαπιστώθηκε είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι από σχολεία της πόλης μας». είπε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας την παρέμβαση που έκανε στο υπουργείο Παιδείας για το κλείσιμο των σχολείων.

Έως σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το δήμο Τρίπολης, για αυστηροποίηση των μέτρων

 

«Έχουμε όλοι κουραστεί από το lockdown, όμως πρέπει να κάνουμε υπομονή και να εφαρμόζουμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση.»

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι από τα 275 rapid test που έγιναν στην πλατεία Πετρινού, δύο ήταν θετικά , ενώ στα 350 test που έγιναν στα σχολεία μόνο 1 ήταν θετικό.

Το rapid είναι ευαίσθητο και δεν αποτυπώνει την εικόνα της διασποράς, το νοσοκομείο μας, έχει γεμίσει, υπάρχει πίεση στο Νοσοκομείο και αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Ο δήμαρχος ζήτησε να έχει πιο ενεργό ρόλο και όχι μόνο ενημερωτικό όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Ο κ. Σμυρνιώτης, από την πλευρά του, είπε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αν πάμε σε καταστάσεις Σπάρτης, θα καταστραφούμε. «Αρκετές επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγή με το κοινό, έχουν κρούσματα», επεσήμανε. 

Πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός, είπε ο κ. Τζιούμης, να αναλάβει ευθύνη, βλέπεις ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα, να βρίσκονται έξω. «Είμαι στη λογική ας κλείσουν τα σχολεία, και να μείνουν ανοικτά τα καταστήματα. Η απάντηση από τους αρμοδίους είναι ή κλείνουν όλα ή τίποτα. Εγώ έβλεπα και βλέπω ότι τα σχολεία είναι το πρόβλημα, κι ας μην είμαι ειδικός. Από το νοσοκομείο έχουμε κρούσματα, και θα έχουμε και αύριο», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιαμούλος είπε ότι έχει καταλάβει πως πέρα από κάποια χρήματα που δίνει το υπουργείο, άλλο ρόλο δεν έχει το ΔΣ, «αλλά από εκεί και μετά, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε άλλο». «Εδώ έχουμε εκατομμύρια θανάτους. Ζούμε βομβαρδισμό ειδήσεων, κι αν κάποιοι αμελούν, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Καλά έκανε ο δήμαρχος και ενημέρωσε, αν μπορούμε να κάνουμε τομή πέραν των αρμοδιοτήτων μας, να το κάνουμε, αλλά όλα είναι δρομολογημένα. Κάντε ένα έγγραφο στην Αστυνομία, να κάνει περισσότερες περιπολίες. Καλά ανησυχούμε, αλλά οι αρμοδιότητές μας είναι ως ένα σημείο».

Η κυρία Παναγοπούλου παρενέβη και είπε ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να έχει χαρακτήρα προτροπής και έκκλησης στους συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα.

Ο κ. Κατσαφάνας είπε ότι μπορούμε να απαιτήσουμε περισσότερα τεστ, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. «Αν εξαπλωθεί κι άλλο ο κορωνοϊός, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δυσμενή για την περιοχή μας.»

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι σήμερα έγιναν πάνω από 600 rapid tests και θα γίνουν και τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Βόσνος πρότεινε να εκπέμψει SOS το ΔΣ Τρίπολης προς τους πολίτες.

Ο κ. Γούργαρης είπε ότι η πανδημία απλώνεται επικίνδυνα, ότι αυξήθηκαν κατά πολύ οι νοσηλευόμενοι, και φαίνεται ότι υπάρχουν εστίες μετάδοσης.  «Το Παναρκαδικό πάει να γίνει νοσοκομείο μόνο για τη νόσο αυτή. Δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, αλλά έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε, ως Δήμος και Ιατρικός Σύλλογος, να πάρει μέτρα η κυβέρνηση. Το να καλέσουμε κι εμείς τον κόσμο να κρατήσει αποστάσεις, δεν νομίζω ότι έχει νόημα σε κάτι».

Ο κ. Τζιούμης, απαντώντας στον κ. Γούργαρη, είπε ότι συμφωνεί μαζί του, και ότι θα πρέπει να απαιτήσουν να συμμετέχουν οι Δήμοι και η ΚΕΔΕ στη λήψη αποφάσεων. «Από την προηγούμενη Παρασκευή μου στέλνουν μηνύματα να κλείσω τα σχολεία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Στο κομμάτι της διαχείρισης η ΚΕΔΕ, άρα οι Δήμοι, θα πρέπει να συμμετέχουν. Αυτή τη στιγμή συσκέπτονται στην Αθήνα για το ποιοι Δήμοι θα κλείσουν. Όπως συμμετέχει το υπουργείο, θα μπορούσε να συμμετέχει και ο Δήμος, να καταθέσει την εικόνα, την τοπική κοινωνία δεν την ξέρει καλύτερα κανένας άλλος.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν θέλει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη. «Αισθάνομαι γεμάτος και ευτυχισμένος που προέρχομαι από οικογένεια πολυμελή, που λειτουργεί με πατριαρχικό τρόπο. Ο πατέρας ως αρχηγός πάντα έκανε κάτι παραπάνω, ώστε να λύσει το πρόβλημα. Κινδυνεύουν οι δημότες μας, Είναι αδιανόητο να έχουν καταλύσει την έννοια και τον ορισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με καίει και με πονάει, όταν κινδυνεύει ένα μέλος, ένα παιδί μας. Θα πρέπει να είμαστε πιο μαχητικοί, πιο επιθετικοί. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την υγεία και την οικονομία. Να πάρουμε απόφαση, όχι να κάνουμε ψήφισμα. Να είμαστε αιχμηροί. Πάρτε την απόφαση να κλείσετε τα σχολεία, με ομόφωνη απόφαση ΔΣ, και ποιος θα βρεθεί να σας δικάσει; Εγώ σας εξουσιοδοτώ να πάρετε μια σκληρή απόφαση για αυτό, με τη μία μου ψήφο, που όμως εκφράζει κάποιους ανθρώπους».

Ο κ. Τζιούμης ως προς το να διεκδικήσει ο Δήμος Τρίπολης συμφωνεί απόλυτα, αλλά στο κομμάτι να κλείσουν τα σχολεία, το θέμα ξεφεύγει. Γίνεται συζήτηση για την επιτροπή λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ για την Τρίπολη.

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί το ΔΣ να λάβει απόφαση να κλείσει τα σχολεία, αλλά η απόφαση του ΔΣ να τονίσει το διεκδικητικό πλαίσιο προς την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε οι Δήμοι να έχουν περισσότερο λόγο και να διεκδικήσει αρμοδιότητες.

Ο κ. Γορύργαρης ρώτησε με ποια επιστημονικά κριτήρια και με ποιες γνώσεις θα παρεμβαίνουμε σε τέτοιες αποφάσεις. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι θα ήθελε το Σώμα να ξανασκεφτεί το συντονιστικό όργανο, με τον Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να υπάρχει πιο εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση. «Ο Ιατρικός Σύλλογος μπορεί να έχει μια πιο τεκμηριωμένη άποψη», είπε. 

Το θέμα έκλεισε με την απόφαση να διεκδικήσει ο Δήμος Τρίπολης μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


15 Σχόλια

Κύριε Τζιούμη όταν όλοι οι επιδημιολόγοι λένε ότι δεν φταίνε τα σχολεία, αυτούς θα πιστέψω και όχι εσάς. Η ειδικότητά σας είναι καρδιολόγος. Η επιτροπή ξέρει καλύτερα από εσάς. Το να κλείσουν τα σχολεία και να μείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο είναι λαϊκισμός και τραγικό σαν άποψη από ένα γιατρό, που θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται δύο πράγματα παραπάνω. Η διασπορά στην πόλη μας είναι τέτοια που είναι προφανής η συνέχεια. Κλείνουν όλα. Ότι έγινε σε Άργος και Σπάρτη. Τώρα "είναι αργά για δάκρυα Στέλλα". Η διασπορά έχει ήδη συμβεί και τώρα θα λουστούμε τις συνέπειες. Σκληρό lockdown, 3-4 εβδομάδες.

Ποιοι ευθύνονται που οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν πιο νωρίς και γιατί; Φραγκοφονιάδες θα τα πάρετε μαζί σας....

Ο Δήμος θα διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωραία καθαρογραψτε το βάλε συνημμένο υπουργείο ,βάλτε και πρωτόκολο ,θυροκόλληση το στην είσοδο του δημαρχείου, στείλτε δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Μια χαρά, πάμε σπίτι αρχίζει το survival.

Εάν ήταν υπεύθυνα τα σχολεία για τη μετάδοση θα ήταν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ανάμεσα στα κρούσματα.

Εάν ήταν υπεύθυνα τα σχολεία για τη μετάδοση θα ήταν και όλοι οι εκπαιδευτικοί ανάμεσα στα κρούσματα.

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να είχαν ενδιαφερθεί και να φωνάξουν για την λήψη μέτρων κατά την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, π.χ 15 παιδιά ανά τμήμα. Αλλά τότε ελάχιστοι μίλησαν.Οι υπόλοιποι μοίραζαν τα παγουρινο! Δεν είναι λύση να ξανακλεισουμε τα παιδιά στο σπίτι και στις οθόνες!

Όταν είναι 20 π.χ τα παιδιά σε μια τάξη και είναι θετικό ένα δεν νομίζεται ότι θα το μεταδόσει σε αλλα ? Φαντάσου στη γυμναστική που λαχανιαζουν και βγάζουν περισσότερα σταγονιδια... Εστια μετάδοσης λοιπόν απλή λογική

Ο δήμος Τρίπολης γίνεται μετά Χριστό προφήτης.ολο αυτό το διάστημα που γίνενται ο χαμός στις πλατείες και όχι μόνο δε μιλάει κανένας.διακοσμιτικα άτομα σε κομβικές θέσεις.ξυπνηστε τους σας παρακαλώ!!!

Κωστάκι έπαιξες με λαϊκίστικη ανεκτικότητα και έχασες. Εσένα βέβαια σε βόλευε αυτή η στάση... πού να τρέχεις τώρα να το παίζεις μπόγιας και να μαζεύεις μέσα τον κόσμο... Άσε που σου κάθησε τέλεια η φάση για να μην διοργανώσεις τίποτα ούτε για απόκριες, ούτε για Πάσχα, ούτε για 200 χρόνια. Αραχτόοοος μήνες τώρα εσύ, αλλά η πόλη στο κόκκινο. Ωραία τα κατάφερες. Τώρα είναι αργά, αλλά μη νομίζεις πως θα ξεχάσουμε. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο πολύ ξεγυμνώνεσαι. Και χρεώνεσαι. Και θα πληρώσεις στην κάλπη. Η δημαρχία δεν είναι παιχνιδάκι Κωστάκι

Όλοι εσείς που πηγαίνετε με τη μύτη έξω να ψωνίσετε με τις ώρες και κάνετε πηγαδάκια πίνοντας καφέ δεν είστε εστία μετάδοσης; Τα παιδιά τα πάνε μια χαρά οι ανεγκέφαλοι γονείς ευθύνονται

Τώρα είναι αργά αλλά και πάλι λόγια λόγια λόγια και από πράξεις τίποτα . Κόκκινησε ο νομός λόγω απραξίας και γιατί δεν πάρθηκαν προληπτικά μέτρα πάρα μόνο κατόπιν εορτής

Ο Παπαδημητρίου έβαλε τα γυαλιά σε όλους. Μπράβο στο παιδί αυτό για τον τσαμπουκά. Τέτοιους θέλουμε

Είστε όλοι για γέλια και για κλάματα. Ένας ρε δεν θα βγει να πει την αλήθεια; Ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αλλά πολύ πιο ήπιος πλέον και ότι μιλάμε για μια γρίπη. Ου να χαθείτε τρομολαγνοι ψεύτες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.