Νίκας: 4 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στη Μεγαλόπολη για να περάσει στη μεταλιγνιτική εποχή

Νίκας: 4 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στη Μεγαλόπολη για να περάσει στη μεταλιγνιτική εποχή

Ιανουάριος 28, 2020 - 13:31
7 σχόλια

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε την άντληση πόρων ύψους συνολικά 4 δισ. ευρώ, από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να περάσουν οι περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ο κ. Νίκας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής για τη Μεγαλόπολη, στην οποία συμμετείχε, και η οποία, όπως είπε ο περιφερειάρχης, πραγματοποιήθηκε με τη σοβαρότητα που ταιριάζει με το μεγάλο αυτό θέμα. Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στη συμμετοχή σε αυτή τη συνεδρίαση του υφυπουργού Ενέργειας κ. Θωμά, αλλά και των Γενικών Γραμματέων από τρία υπουργεία, καθώς και του κ. Κασαπίδη, του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας. «Το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής είναι σπουδαίο, θα επιβλέψει το master plan, αλλά όπως έχουμε πει θα υπάρξει και και τοπικό master plan για τη ΔΕΗ με ευθύνη του κ. Μπούρα και της ''Αρκαδία 2020''. Το σχέδιο αυτό θα παραδοθεί ως τον Ιούλιο του 2020, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο θα γίνει δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο και στη συνέχεια θα εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και από την ΕΕ και εντός του 2020 και μετά μπορούν να αρχίσουν τα έργα. Τα χρήματα και οι πόροι θα προέρχονται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ποσό 1-1,5 δισ. ευρώ, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, από το ΕΣΠΑ, από το λιγνιτόσημο. 200 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, 1-1,2 δισ. ευρώ θα έρθουν με δανεισμό με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και 1,8 δισ. ευρώ από δανεισμό σε επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους. Δηλαδή κοντά 4 δισ. ευρώ, και αν κάνουμε σωστό προγραμματισμό, η ιστορική περιοχή της Μεγαλόπολης θα γνωρίσει άριστες ημέρες», είπε ο κ. Νίκας.

Ακόμη, ο κ. περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης και με τη δημοτική αρχή, στη συνεννόηση με τους εργαζομένους για τους οποίους θα υπάρξει πρόγραμμα υποστήριξης για την αντιμετώπιση του κραδασμού μετά το κλείσιμο των μονάδων.
 

«Να παραμείνει η Μεγαλόπολη ενεργειακό κέντρο»

Ως προς τα έργα που θα γίνουν, ο κλ. Νίκας αναφέρθηκε στα φωτοβολταϊκά που μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, στη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ, πέρα από το βιομηχανικό πάρκο, με πρώτο μέλημα το το φυσικό αέριο.

Ακόμα, ο κ. Νίκας είπε ότι στις 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα θα συμμετάσχει στη μεγάλη σύσκεψη για το μέλλον του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, για την επαναλειτουργία της γραμμής ως την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Τέλος, αναφέρθηκε στα έργα Λεύκτρο - Ολυμπία, παράκαμψη Λαγκαδίων και την προώθηση του αθλητισμού στη Μεγαλόπολη που θα δώσουν ανάσα στην περιοχή.

Με ενδιαφέρει η αξιοπιστία. Χορτάσαμε ''θα'', υποσχέσεις, καλές κουβέντες και ψέματα. Στη Μεγαλόπολη προεκλογικά μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας. Λιγνίτης τέλος. Τι κάνουμε μετά; Αυτός ο σχεδιασμός έπρεπε να έχει γίνει δέκα χρόνια πριν. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Το πρώτο θέμα για την Περιφέρειά μας είναι η Μεγαλόπολη.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Νίκας: 4 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στη Μεγαλόπολη


7 Σχόλια

Αν αφήσουν το κ. Νίκα να δουλέψει όπως ο ίδιος ξέρει, θα γίνουν πράγματα στη Μεγαλόπολη. Δείτε τι έκανε στην Καλαμάτα

παππου που εχεις χασει τη μπαλα 4 δις θα επενδυθουν σε μακεδονια και πελοποννησο οχι μονο στη μεγαλοπολη. η δεν ξερεςι τι σου γινεται η λες ψεματα για να μην της φας απο τους μεγαλοπολιτες

Νέο Μονακό η Μεγαλόπολη δηλαδή; Ρε συ ξεφύγαμε τελείως; ξέρεις αριθμητική και πόσα είναι 4 δις;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.