Νέα φοροχαράτσια με τις νέες αντικειμενικές αξίες - Να καταργηθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ

Νέα φοροχαράτσια με τις νέες αντικειμενικές αξίες - Να καταργηθεί τώρα ο ΕΝΦΙΑ

Ιούλιος 05, 2021 - 11:30
0 σχόλια

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου  (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2375/07.06.21), είναι ένας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της  φοροαφαίμαξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τους  άλλους φόρους ακινήτων (φόρο μεταβίβασης ακινήτων, φόρο γονικής παροχής και  κληρονομιάς, φόρο επί των τεκμαρτών εισοδημάτων), αλλά και των δημοτικών  φόρων, όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.  

 Η πληθυσμιακή κάλυψη διευρύνεται, φτάνοντας στο 98% της χώρας, κάτι που θα  επιφέρει αυξήσεις κατά 19,5% για το 55% των ζωνών. Κλιμακούμενες αυξήσεις  εμφανίζονται και στη Γορτυνία και μάλιστα με έντονες διαφοροποιήσεις, ακόμα και  σε οικισμούς ίδιου προφίλ ανάπτυξης (η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ στη  Βυτίνα και αντίστοιχα,850 στη Δημητσάνα, 650 ευρώ στη Στεμνίτσα και στα  Λαγκάδια 1.050 ευρώ), ή της ίδιας δημοτικής ενότητας. Για παράδειγμα, η τιμή  ζώνης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ στη Βυτίνα (ενώ στο Πυργάκι 450 ευρώ), στη  Δημητσάνα 850 ευρώ (στου Ράδου 500 ευρώ), στα Όχθια 800 ευρώ (ενώ στα Λουτρά 500 ευρώ), στο Αγρίδι 800 ευρώ (ενώ στο Πράσινο 650 ευρώ), στα Λαγκάδια 1.050  ευρώ (ενώ στο Λευκοχώρι 600 ευρώ), στη Δόξα 800 ευρώ (ενώ στο Σπάθαρη 550  ευρώ) στο Ελληνικό 850 Ευρώ (ενώ στη Στεμνίτσα 650 ευρώ). 

Βλέποντας αυτές τις τιμές γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά  

Α) για το κατά πόσο είναι αντικειμενικές και με ποια κριτήρια διαμορφώνει γνώμη το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων 

Β) για το κατά πόσο λήφθηκαν πραγματικά υπ όψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όπως υποδομές εμπορικότητα κλπ 

Γ) για τη δημοτική αρχή αλλά και τις άλλες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας που στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τελευταία συνεδρίαση αν «…Συμφωνεί με αυτές τις τιμές και τις διαφοροποιήσεις;  Ποιες ήταν οι προτάσεις που έστειλε, ποια στοιχεία έστειλε η πολεοδομία και η  τελική απόφαση είναι συμβατή με αυτά τα στοιχεία;  

Αν διαφωνεί με ποιο τρόπο εξέφρασε τη διαφωνία της και σε ποιες ενέργειες  σκοπεύει να προβεί ώστε να ανακληθούν οι αυξήσεις και να εξορθολογιστούν αυτές  οι διαφοροποιήσεις;…» 

Η μεν δημοτική αρχή δήλωνε ότι δεν γνωρίζει το θέμα οι δε άλλες παρατάξεις  σφύριξαν αδιάφορα.  

Επιβεβαιώνεται από τη στάση τους η συνενοχή όλων στην εφαρμογή της πολιτικής  την οποία εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,  ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), και φορολογεί δυσβάσταχτα τη λαϊκή κατοικία αφήνοντας  αφορολόγητα τα ακίνητα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Που έρχεται σήμερα να  επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως  αυτές που μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών πρόσφατα, ενώ συνδέεται  άρρηκτα και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το μεγάλο  κεφάλαιο προκειμένου να εγγυηθεί την κερδοφορία του (π.χ. στην περιοχή μας με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, τον Πάρνωνα και το Λύκαιο Όρος ή τη δημιουργία βιομηχανικών ζωνών, όπως στη Μεγαλόπολη και το Αθήναιο). Η αντιλαϊκή πολιτική που συγκεντρώνει και εμπορευματοποιεί τη γή σε λίγα χέρια, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα χαράτσια στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δε χωρά βελτιώσεις. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους Γορτύνιους να παλέψουν για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (τον οποίο η κυβέρνηση σκέφτεται να περάσει στους δήμους), αλλά και όλων των άλλων φορολογικών βαρών που «γονατίζουν» το λαϊκό εισόδημα.  1/7/2021


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.