Να ξέρεις πότε να φεύγεις ή τι μας θύμισε η Χαρούλα Αλεξίου

Να ξέρεις πότε να φεύγεις ή τι μας θύμισε η Χαρούλα Αλεξίου

Ιούνιος 04, 2020 - 13:36
2 σχόλια

Πρέπει να ήμουν 10 - 11 ετών όταν μου χάρισαν ένα άλμπουμ φωτογραφιών με την εικόνα της Χαρούλας Αλεξίου στο εξώφυλλο. Για την ακρίβεια, πρόσφεραν ένα σε μένα, ένα στην αδελφή μου. Σκεφτόμουν τότε, πόσο διάσημη μπορεί να είναι μια γυναίκα, μια ελληνίδα τραγουδίστρια, για να γίνει εξώφυλλο σε άλμπουμ φωτογραφιών, την εποχή των Wham, της Μαντόνα, των Police, του Μάικλ Τζάκσον. Ναι, ήταν και είναι ένα από τα είδωλα του ελληνικού τραγουδιού, πολυαγαπημένη και λατρεμένη. Εξώφυλλα, συνεντεύξεις, συναυλίες, μοναδικές συνεργασίες, διθύραμβοι για τη φωνή της σε όλο τον κόσμο. Τραγούδια που ακόμα και όταν τα ακούς από άλλους, άξιους ερμηνευτές, στο βάθος του μυαλού σου τη φωνή της Αλεξίου έχεις.

Αυτή η Χαρούλα Αλεξίου, λοιπόν, ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από το τραγούδι. Και έδωσε σε όλους μας ένα καλό μάθημα. Μας θύμισε ότι όλοι πρέπει να μετρούν τις δυνάμεις τους και να αποχωρούν όταν νιώσουν ότι δεν μπορούν πια για να μην προδώσουν την πορεία τους.

Πώς μπορεί, όμως, ένας άνθρωπος τόσο διάσημος, τόσο εμβληματικός, με τόσες υπέροχες δουλειές και αποδέκτης τέτοιου μεγέθους λατρείας να πει «αποσύρομαι», «φεύγω»; Πώς είναι δυνατόν να απαρνηθεί όχι τη δόξα του παρελθόντος μα εκείνη του μέλλοντος που θα ερχόταν ό,τι κι αν έκανε, με όσο σπασμένη φωνή κι αν τραγουδούσε; Πώς είναι δυνατόν να μην θέλει κάτι παραπάνω ακόμα; Πόσω μάλλον ένας καλλιτέχνης, που τρέφεται από τον θαυμασμό;

Θυμάμαι κάπου είχα διαβάσει ότι σε συνέντευξή της η Γεωργία Βασιλειάδου, η οποία είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από το θέατρο και τον κινηματογράφο σχετικά νωρίς, είχε πει: «Θέλω να φύγω με το ''ζήτω!'', όχι με το γιούχα».

Πόσοι, άραγε, μπορούν να απαγκιστρωθούν από τον εγωισμό τους, να κοιτάξουν με ειλικρίνεια τον εαυτό τους και να πουν «τέρμα» όσο ακούν το «ζήτω!»;

Η Χαρούλα Αλεξίου σε συνέντευξή της στον Φώτη Απέργη, στην εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος «Η κατάλληλη ώρα» χθες, όπου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το τραγούδι, ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής:

«Δεν πάει η φωνή μου πια, δεν με ακούει η φωνή μου… Είπα ότι είναι καλύτερο να σταματήσω. Δεν είναι σωστό. Στο ''Χειρόγραφο'' υπήρχε ήδη το πρόβλημα. Αυτό ήταν το τελευταίο μουσικό που έκανα… Όταν με κάλεσα ο Θάνος Μικρούτσικος στους Βράχους του είπα ''Θάνο μου, δεν τραγουδώ, αλλά θα είμαι εκεί για σένα'. Το έκανα, μετά πήρα λίγο θάρρος και μετά όταν συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο πήρα την οριστική απόφαση, είπα: ''Δεν σου αξίζει να συνεχίσεις…''. Δεν ήταν κάτι απλό βεβαίως και το πένθησα. Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα ότι δεν αποδίδω όπως παλιά, μπορεί να την ''έσκαψα'' λίγο. Αρνήθηκα να κάνω μαθήματα, δεν είπα ότι θα το παλέψω, είπα ότι υπάρχει μία φυσική φθορά σε όλα τα πράγματα… είπα ''να μην είσαι τώρα ένα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φθάσει τη νότα, αφού δεν μπορεί και η φωνή σου να το βγάλει αυτό''… Σεβάσου το, σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα».

Η Χαρούλα Αλεξίου μάς θύμισε κάτι ξεχασμένο από πολλούς. Κάποτε για όλους έρχεται η ώρα να αποσυρθούν διακριτικά, και όταν έρθει, καλό είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει, από αγάπη και σεβασμό στον εαυτό μας, πρώτα από όλα.

Δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι που επιμένουν από τα πόστα στα οποία έχουν ανελιχθεί να μένουν δραστήριοι, και συνάμα αναπαυμένοι στις δάφνες τους, δίχως να έχουν κάτι να προσφέρουν. Στην πολιτική σκηνή οι περισσότεροι, στην ντόπια και στην κεντρική. Απολιθωμένοι δεινόσαυροι, εξαρτημένοι από την ψήφο και το «ζήτω!». Να θυμίζουν «έργα» προ εικοσαετίας όταν ήταν στο τάδε ή στο δείνα πόστο, να υπογράφουν ως πρώην δήμαρχοι είκοσι χρόνια μετά τη θητεία τους, να ανακατεύονται παντού, χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, χωρίς να έχουν τη διάκριση τού τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Χωρίς να σέβονται το παρελθόν τους. Υποψήφιοι, συνεργάτες, χωμένοι και πίσω, πολύ πίσω πια από τον κόσμο που τρέχει και από μια κοινωνία που εξελίσσεται.

Κι όταν παίρνουν φόρα, φόρα κατηφόρα, κι ο Θεός ο ίδιος δεν τους σταματά.

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

2 Σχόλια

Σε ευχαριστούμε Χαρούλα μας, που μας συντρόφεψες όλα αυτά τα χρόνια με την αγαπημένη σου φωνή!

Πάνω απ' όλα αξιοπρέπεια. Αυτό διδάσκει η Χαρούλα. Κάτι το οποίο δεν διαθέτει π.χ. ο Πάριος, που είχε παρεξηγηθεί γιατί ο Βαλάντης είχε δηλώσει ότι η φωνή του (του Πάριου) δεν είναι πλέον όπως ήταν λόγω ηλικίας και θα έπρεπε να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια, αφού δεν μπορεί να αποδώσει τα τραγούδια όπως όταν ήταν νεότερος. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Πλακώνονται όλα τα ΚΑΠΗ (πλέον) στις ηχογραφήσεις στα στούντιο, πέφτει η επεξεργασία της μαϊμούς και βγαίνει το τραγούδι κρύσταλο. Και στις live συναυλίες, από τις 4 ώρες τις 3,5 τραγουδάει το κοινό. Πρέπει να ξέρει ο άλλος πότε να αποσύρεται. Πολύ απλό..

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.