Μπήκαμε στο «στρατηγείο» όπου ταμπουρώθηκε ο Νικηταράς στη μάχη των Δολιανών (pics,vid)

Μπήκαμε στο «στρατηγείο» όπου ταμπουρώθηκε ο Νικηταράς στη μάχη των Δολιανών (pics,vid)

Μάιος 24, 2021 - 11:16
0 σχόλια

Στο σπίτι του Χριστοφίλη στα Άνω Δολιανά Βόρειας Κυνουρίας γνωστό και ως «ταμπούρι του Νικηταρά» ξεναγηθήκαμε με αφορμή τον εορτασμό της 200ής επετείου από τη μάχη των Δολιανών που δόθηκε στις 18 Μαΐου του 1821.

Τιμώντας αυτή την ιστορική μάχη, οι κάτοικοι της περιοχής το 2015 αποφάσισαν να λειτουργήσουν το σπίτι του Χριστοφίλη ως μουσείο με στόχο να αναδειχθεί η ιστορικότητα των Δολιανών, εντάσσοντας μέσα σε αυτό ιστορικά κειμήλια πολέμου αλλά και λαογραφικά στοιχεία της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής.

Στη μάχη των Δολιανών ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτή τη μάχη ο Νικηταράς πήρε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος» διότι σύμφωνα με την παράδοση έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του.

Ο κυρία Λυδία Κοτσαρίδη, απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου του Τμήματος Πολιτιστικής Διαχείρισης, μας ξενάγησε στο μουσείο.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στη μάχη των Δολιανών και στον Άγιο Γεώργιο και ο επάνω όροφος περιέχει λαογραφικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν τα επαγγέλματα του χθες και του σήμερα.

Επίσης, στον πρώτο όροφο γίνεται και προβολή από την αναπαράσταση της μάχης, η οποία γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου.

Αξίζει να βρεθείτε στον χώρο του μουσείου, να περπατήσετε στα μικρά ανηφορικά πέτρινα σοκάκια του χωριού και να μυηθείτε στην ιστορία της ιστορικής μάχης των Δολιανών.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Ξενάγηση στο ταμπούρι του Νικηταρά στα Άνω Δολιανά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.