Μια βόλτα στην Πλατεία Δροσοπούλου ή Πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, 1900 - 1980 (pics)

Μια βόλτα στην Πλατεία Δροσοπούλου ή Πλατεία Πετρινού στην Τρίπολη, 1900 - 1980 (pics)

Αύγουστος 22, 2021 - 09:45
59 σχόλια

Η πλατεία Δροσοπούλου ήταν από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν κατά την ανοικοδόμηση της Τριπολιτσάς. Βρισκόταν στο ανατολικό μέρος της σημερινής  Πλ. Πετρινού. Το όνομα το πήρε από τον Ιωάννη Δροσόπουλο, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Ο Ιωάννης ∆ροσόπουλος γεννήθηκε στη Σουρπή του Νοµού Μαγνησίας το 1870. Ήταν τραπεζικός  στο επάγγελµα. Πήρε µετάθεση στην Τρίπολη και παντρεύτηκε το 1897 την Ερασµία Γεωργιάδη, κόρη του µεγαλοδικηγόρου Νικολάου Γεωργιάδη, γόνου  αριστοκρατικής οικογένειας της εποχής εκείνης. Αργότερα πήρε µετάθεση στην Αθήνα και µεγαλούργησε. Έγινε υπουργός Επισιτισµού µε την κυβέρνηση Ζαΐµη και υπουργός Οικονοµικών µε την κυβέρνηση Κονδύλη. Στην συνέχεια το 1929 έγινε ∆ιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Ιωάννης ∆ροσόπουλος θεωρείται ο τραπεζίτης που έφτιαξε την ελληνική Βιοµηχανία. Πέθανε αιφνίδια το 1939. Έτσι, στην Τρίπολη προς τιµήν του, έδωσαν το όνοµά του στην πλατεία.

Επί Τουρκοκρατίας, στον χώρο της πλατείας υπήρχε τμήμα από το Χάνι του Μπεκίρ Πασά και το Τζαμί της Ώρας, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Το γνωστό ρολόι βρισκόταν στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας,  απέναντι από το σημερινό ζαχαροπλαστείο «Αφροδίτη». Όταν απελευθερώθηκε η Τριπολιτσά, όλα αυτά ήταν ερείπια. Στο μέρος όπου βρισκόταν το Τζαμί της Ώρας, με χρήματα του Καποδίστρια  οικοδομήθηκε το λεγόμενο Καποδιστριακό Σχολείο. Έπειτα από τη μεγάλη φωτιά το 1855 στην κεντρική πλατεία μεταφέρθηκαν όλοι όσοι είχαν παράγκες στα ερείπια του Τζαμιού της Ώρας απέναντι από το σημερινό Μαλλιαροπούλειο και δημιούργησαν μια υπαίθρια αγορά. 

Πρώτη απόφαση, για να γίνει η αγορά, ελήφθη το 1866. Ο Δήμαρχος Αλ. Νικολόπουλος και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο έλαβαν την απόφαση να γίνει μια αγορά και να συγκεντρώσει όλους τους επαγγελματίες, ώστε να σταματήσουν να στεγάζονται  σε άθλιες παράγκες. Το 1881 ο Δήμαρχος της Τρίπολης Γεώργιος Πετρόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισαν να φτιαχτεί μια Νέα Αγορά της Τρίπολης, αφού είχαν συγκεντρωθεί τα χρήματα. Στο μέρος που θα φτιαχνόταν η αγορά, ήταν τα ερείπια του Τζαμιού της  Ώρας και υπήρχαν παραπήγματα και παράγκες. Ο κόσμος δεν έφευγε, για να γίνει το έργο. Νύχτα, και έχοντας επιστρατεύσει πολλούς εργάτες, κατεδάφισαν τα ερείπια του τζαμιού και τα παραπήγματα και την άλλη μέρα άρχισαν οι εργασίες κατασκευής.  

Η αγορά ουσιαστικά αποτελείτο από δύο πετρόχτιστα παραλληλόγραμμα κτίρια, με σκέπαστρο, με τέσσερις εξόδους σε σχήμα σταυρού, με καμάρες και μωσαϊκό κάτω στο κέντρο, ενώ δυο ωραίες πετρόχτιστες βρύσες εξυπηρετούσαν την αγορά. Είσοδοι υπήρχαν  από την πλευρά του Μαλλιαροπουλείου, από την οδό Μαντινείας (Κένεντυ), από τη πλευρά των οδών Μαλλιαροπούλου και Σπετσεροπούλου. Το κτίριο είχε εμβαδόν 1.649 τετραγωνικά μέτρα. Η Παλιά Αγορά στέγαζε 35 μαγαζιά, μανάβικα ψαράδικα, κρεοπωλεία και άλλα εμπορικά. Στο νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας ο χώρος ονομάστηκε πλατεία Δροσοπούλου (από τον πρώτο πρόεδρο της Εθνικής  Τράπεζας της Ελλάδος). 

Ο ιατρός Ιωάννης Μαλλιαρόπουλος αποφάσισε να κάνει δωρεά, για  να κατασκευαστεί θέατρο στην Τρίπολη,  με τον όρο να κατασκευαστεί στο μέρος,  όπου ήταν το Καποδιστριακό Σχολείο. Το 1905 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. 

Το κτίριο της Παλιάς Αγοράς λειτούργησε ως το 1963, όταν  το Δημοτικό  Συμβούλιο, επί Δημαρχίας  Τάσου  Σεχιώτη αποφάσισε να το κατεδαφίσει, να καθαρίσει τον χώρο και να μεταφέρει τα κρεοπωλεία και τα  ιχθυοπωλεία  στη Νέα Αγορά,  πίσω από το (παλιό) Δημαρχείο. Ο χώρος έμεινε χέρσος και το 1970 άρχισε να γίνεται η ανάπλασή του με ένα σιντριβάνι στο κέντρο της πλατείας. Η τροφοδοσία του νερού θα γινόταν με τις υδροφόρες του Δήμου. Ο αρχικηπουρός του Δήμου Βαγγέλης Φραδέλος ανέλαβε δράση και μεταμόρφωσε τον άγονο χώρο σε έναν παράδεισο με γκαζόν και πολλά λουλούδια, κρίνους, πανσέδες αλλά κυρίως τριανταφυλλιές. 

Η πλατεία έχει αλλάξει πολλά ονόματα,  όπως Πλατεία Τζαμιού της Ώρας (από το ομώνυμο Τζαμί), έπειτα Δροσοπούλου (το ανατολικό μέρος απέναντι από την παλιά Αγορά), Ερμού και τέλος το 1954 ονομάστηκε από τον Δήμαρχο Γεώργιο Μουντζουρόπουλο σε Πλατεία Πετρινού, προς τιμήν του Θεόδωρου Πετρινού, πρώην Δημάρχου της Τρίπολης την δεκαετία  του '30. 
Στην πλατεία γύρω δημιουργήθηκαν πολλά μαγαζιά. Πληροφορίες για τα μαγαζιά του 19ου αιώνα δεν έχουμε. Αλλά από τον 20ό αιώνα τα μαγαζιά που υπήρχαν ήταν ως εξής: Από την οδό Μαλλιαροπούλου,  που αρχίζει από τη γωνία με την οδό Νικηταρά , ήταν ιδιοκτησία Άγγελου Μπίσιλα. Κολλητά ήταν το ραφείο του Μάντη,  το οποίο μετά, όταν κτίστηκε πολυκατοικία, έγινε το καφενείο του Φώτη Τσιουμπρή. Έπειτα ήταν το εστιατόριο  « Παράδεισος»  του Δημήτρη Διαμαντάκου. Κολλητά, το καφενείο του Λυκούργου Χριστακόπουλου,  που αργότερα έγινε η ψησταριά το Όραμα του Μποσμή. Στο υπόγειο ήταν η ταβέρνα των Αφών Γ. και Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Δίπλα ήταν το κουρείο του Γ. Γαμπρούλη και Γ. Γαβρίλου (Φρούλα). Στη γωνία με την οδό Ανακτόρων ήταν το εμπορικό «Βιεννέζικο» των Αφών Νικολόπουλου,  όπου έπειτα από χρόνια έγινε το εμπορικό του Βερβαινιώτη και, τέλος, τα υποδήματα των Αφών Γκλίνου.

Η απέναντι γωνία ήταν ιδιοκτησία Περεντέ. Στον Α’ όροφο ήταν το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κωνσταντίνου Πετρόπουλου και στο ισόγειο ήταν το υαλοπωλείο του Χρυσανθακόπουλου. Κολλητά ήταν το μανάβικο του Πέτρου Δημόπουλου, το οποίο διαδέχθηκε το καθαριστήριο ρούχων των Κορδοπίτουλα - Παπαδημητρίου. Μετά υπάρχει το δρομάκι (πεζόδρομος) Αρχιμανδρίτη Αλεξάνδρου και επόμενη γωνία ήταν το Πετροπούλειο.  Στο ισόγειο ήταν το εμπορικό «Αθηναϊκή Αγορά» των Αφών Β. Λούτη, οι οποίοι συνεταιρίστηκαν έπειτα με τους αδελφούς Μαντζώρη. Κολλητά και γωνία με την οδό Μαντινείας (Κέννεντυ) ήταν οι το κατάστημα με κλωστές και νήματα του Γεωργίου Τούντα, το οποίο κράτησαν έπειτα οι Ευάγγελος Καρούντζος και Κωνσταντίνος Κατσαφάνας. Απέναντι ήταν η πλατεία Δροσοπούλου ή Σιταροπάζαρο, όσο υπήρχε η Παλιά Δημοτική Αγορά. Σιταροπάζαρο ή Γενημματοπάζαρο λεγόταν,  γιατί τα παλιά χρόνια εκεί γινόταν το εμπόριο των σιτηρών. 

Στη γωνία με την οδό Μαντινείας/Κέννεντυ  ήταν το μπακάλικο του Αλέκου Ζυγομαλά,  που όταν έκλεισε το πήρε ο Αθανάσιος Νικολαΐδης και τέλος  ο Παρασκευάς Δημόπουλος για μανάβικο. Δίπλα ήταν το κατάστημα γενικού εμπορίου Προύντζου και έπειτα του Πίτου, ενώ στη συνέχεια ήταν η είσοδος της άνω οικίας. Για κάποια χρόνια εκεί στεγαζόταν το φροντιστήριο του Παύλου Μονάντερου.
Μετά, κάνει «Γ» η πλατεία και συναντάµε την οικία του ∆ηµήτρη ∆ιαµαντάκου. Στο ισόγειο υπήρχε  ένα κατάστηµα. Στη συγκεκριµένη οικία είχε µείνει ο Ιωάννης Βουγιουκλάκης (πατέρας της Αλίκης) που στα χρόνια της Κατοχής και μετέπειτα είχε διατελέσει Νοµάρχης Αρκαδίας. Εδώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε ζήσει τα παιδικά της χρόνια.

Στο ισόγειο στεγαζόταν το καφενείο του Δημητρίου Διαμαντάκου,  που αργότερα το πήρε ο Κ. Αθανασούλιας και τέλος ο Γ. Τούντας. Κολλητά ήταν το ιδιόκτητο καφενείο των Β. Σπίγκου (Χαούνη) και Γιάννη Σταθόπουλου. Το καφενείο στο πίσω μέρος έκανε «Γ» και έβγαινε και στην οδό Νεομάρτυρος Δημητρίου. Μάλιστα, μέσα το καφενείο είχε και κουρείο του Γιώργη και Σάββα Πετρόχειλου (Τσίπουγλη,1950).  Όταν έκλεισε το καφενείο, άνοιξε  το ψητοπωλείο «Ο Βλάσης», το οποίο είχαν ο  Βλάσης Παπαδόπουλος µαζί µε τον αδερφό του Γεώργιο. Κλείνοντας το ψητοπωλείο έγινε το λαδάδικο του Τσόπελα και στη συνέχεια το λαδάδικο του Βεργάκη. Στο υπόγειο του καταστήµατος υπήρχε το οινοµαγειρείο του Χαϊδά.

Κολλητά µε τη γωνία Νεοµάρτυρος ∆ηµητρίου ήταν το κρεοπωλείο των Στέφανου Βάγια και Ιωάννη Αρσενόπουλου (Καρακαντήλα). Κλείνοντας το κρεοπωλείο, έγινε το ζαχαροπλαστείο «Ο Χελµός» του Γ. Τσιουµπρή. Απέναντι γωνία ήταν το µπακάλικο του Βασίλειου Ντέµου. Για λίγα χρόνια στο ίδιο μέρος είχε ανοίξει το κατάστημα παιχνιδιών «Παιδικός Κόσμος» των Αφών Πανούση (προτού μεταφερθούν στο γνωστό μέρος που προείπαμε). Κολλητά ήταν το καφενείο του Μιχάλη Ζαραβίνου «Άνεσις», το οποίο διέθετε για τους πελάτες του ναργιλέδες. 

Στο επόµενο κτίριο, στον πάνω όροφο, ήταν η οικία του Ζάχου και στο ισόγειο του καταστήματος στεγαζόταν η εφηµερίδα του Φάνη Τζαβέλα «Η Αλήθεια». Το κτίριο ήρθε στην κατοχή των Αφών Μαντζώρη (με καταστήματα ρούχων πολυτελείας στην Τρίπολη και στην Αθήνα). Έχτισαν οικοδομή με δύο ορόφους και μαγαζιά στο ισόγειο τα οποία ήταν το εστιατόριο του Βασίλη Σταυρόπουλου, το οποίο διαδέχτηκε κατάστημα κατεψυγµένων  «Η Ευαγγελίστρια» του Χρήστου Καραµήτου, το οποίο συνέχισαν να λειτουργούν τα ανίψια του, Αφοί Φώτης και Κώστας Μαρινόπουλοι. Αμέσως μετά ήταν το τυροπωλείο των Αφών Ασσιούρα ,το οποίο στη συνέχεια το πήραν οι Αφοί Γ. και Η. Θεοφανόγιαννη. 

Κολλητά άνοιξε το ψητοπωλείο του Γιάννη Βασιλακόπουλου ή Φουντίτσα, το οποίο συνέχισαν ως ψητοπωλείο κατά σειρά ο Νικόλαος Παφύλιας και έπειτα άνοιξαν πάλι ψητοπωλείο τα ξαδέρφια Παναγιώτης και Νικόλαος Κρεμπενιός,  µε την ονοµασία «Αρκαδία». Συνέχεια είναι η είσοδος του σπιτιού του Ανδρέα Μαντζώρη.  Στο σηµείο αυτό κάνει πάλι «Γ» η πλατεία, συνεχίζει  και συναντά  την οδό Κέννεντυ. Στο µέρος αυτό συναντάµε το µέγαρο του Μαλλούχου, µεγάλου εµπόρου στα τέλη του 19ου και αρχές 20ού αιώνα. Τον καιρό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο άνω όροφο ήταν τα γραφεία της Γερμανικού Στρατού και της μυστικής αστυνομίας. Το κτίριο ήρθε στην κατοχή των Ρέβελα και Λάζαρη, οι οποίοι στον άνω όροφο λειτούργησαν Ιδιωτικό Σχολείο.

Στο ισόγειο ήταν δύο καταστήµατα, το πρώτο ήταν το καφενείο του Μάνθου Λαζαρόπουλου. Μετά από χρόνια το πήραν οι Γ. Φωτόπουλος και Τάκης Σταθόπουλος. Μετά ήταν η είσοδος της οικίας και μετέπειτα του ιδιωτικού σχολείου. Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο κατάστημα μέχρι τη γωνία, όπου  ήταν το λαδάδικο του Τάσου Καρύδη, το οποίο έγινε μετά το φαρμακείο της Αικατερίνης (Καίτης) Δημητρακοπούλου. 
Απέναντι γωνία με την οδό Μαντινείας (Κέννεντυ) και Σπετσεροπούλου ήταν το φαρμακείο του Λαμπράκη,  το οποίο πήρε ο Θεόδωρος Σεχιώτης. Μετά εκεί στεγάστηκε το καπελάδικο Σμυρνή – Μωρογιάννη και τέλος το ραφείο Ορφανού.

Εδώ τελειώνει  η νοσταλγική περιήγηση στην πλατεία Ιωάννου ∆ροσοπούλου και προχωρούμε στη συνέχεια της οδού Μαντινείας ή Κέννεντυ ή Σεχιώτη  Αξίζει να  αναφέρουµε ότι  το 1963, όταν γκρέµισαν τα κτίρια της Παλιάς Αγοράς, δημιουργήθηκε µια τετράγωνη πλατεία µε ωραία λουλούδια µε γκαζόν, δέντρα και ένα σιντριβάνι στο κέντρο. Στην ανατολική πλευρά επί της παλιάς πλατείας Ιωάννου ∆ροσοπούλου είχαν δηµιουργηθεί στάσεις αστικών λεωφορείων για τα χωριά Νεστάνη, Μηλιά, Λουκά, Πικέρνι, Αρτεµίσιο (Κακούρι).

Ξεκινώντας την περιήγηση από την γωνία με την οδό Κέννεντυ στην γωνία ήταν το φαρμακείο της Λαμπράκη, το οποίο μετά συνέχισε ως φαρμακείο ο Θεόδωρος Σεχιώτης. Όταν μεταφέρθηκε το φαρμακείο,  άνοιξαν κατά σειρά το καπελάδικο Σμυρλή και Μωρογιάννη και το ραφείο του Ορφανού. Κολλητά, το ραφείο των Βαγγέλη Βυτόγιαννη και Βασίλη Τζαφαρίδη. Έπειτα ήταν η ψησταριά του Γιάννη Βασιλακόπουλου (Φουντίτσας),  που αργότερα έγινε το καφενείο του Χ. Καραθανάση και τέλος μανάβικο του Δήμου Περδίου. Στη συνέχεια ήταν το καφενείο Παπατσιώνη. Ύστερα από χρόνια το πήραν οι Δήμος Παπαδόπουλος και Σάββας Βαρβέρης. Στο υπόγειο λειτουργούσε εστιατόριο του Χ. Βλασσόπουλου (Τούρκου – Πλακιά) και Στέφανου Αργυρόπουλου.

Κολλητά ήταν το φανοποιείο του Χρ. Αγγελόπουλου, ύστερα από χρόνια το πήρε ο Σωτήρος Τσαντίλης και το έκανε μαγαζί με κατεψυγμένα είδη, που ύστερα  έγινε συνεταίρος του ο Ταξιάρχης Φράγκος. Στο υπόγειο ήταν η ταβέρνα του Σωτήρου Κλίκα (Βρόντου). Κολλητά μέχρι τη γωνία με την οδό Ανακτόρων (Κωνσταντίνου ΙΒ’) ήταν το τυπογραφείο - βιβλιοπωλείο «Η Αθηνά» του Διονύση Αντωνόπουλου (το κτίριο είναι ιδιοκτησίας Ασσιούρα). Μετά το βιβλιοπωλείο, άνοιξαν οι Αφοί Ασσιούρα το ζαχαροπλαστείο «Αστόρια», το οποίο διαδέχτηκε το κατάστημα πώλησης τσαντών του Πέτρου Βενετσανόπουλου.Απέναντι γωνία ήταν το μεγαλομπακάλικο «Η Κυψέλη»,  του Τσουτσάνη. Κολλητά ήταν το κουρείο του Μαρίνου (Πούλου) Δελή και του γιου του Αναστάσιου, όπου αργότερα έγινε το κουρείο πάλι του Χρήστου Κωνσταντόπουλου. Όταν κτίστηκε από τους Αφούς Γιαννιά και έγινε πολυκατοικία, στο ίδιο μέρος στεγάστηκε το χρυσοχοείο του Σταυρίδη. Κολλητά ήταν ένα τυπογραφείο. Στη συνέχεια ήταν το καφενείο του Νίκου Σβάρνα.  Στη συνέχεια ήταν το κατάστημα αντιπροσωπείες του Γεωργίου Τσουτσάνη. 

Αυτή ηταν η νοσταλγική ιστορική αναδρομή της πλατείας Δροσοπούλου η πλατείας Πετρινού.

Το παραπάνω άρθρο είναι προδημοσίευση από το βιβλίο μου για τη ζωή στην παλιά Τρίπολη. Άθελά μου οπωσδήποτε θα έχουν γίνει κάποια λάθη στα ονόματα, χωρίς κακό σκοπό και δόλο. Γι’ αυτό  ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για τον όγκο των ονομάτων που παραθέτω. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς,  γιατί δεν θα ήθελα να ξεχάσω κανέναν, γι’ αυτό περιέλαβα στο βιβλίο όλα τα ονόματα που μου έχουν αναφέρει ή έχω βρει από διάφορους εμπορικούς καταλόγους της εποχής εκείνης. Ενδεχομένως για κάποιους να είναι βαρετή η ανάγνωσή τους, αλλά για πολλούς άλλους θα είναι συγκινητικό να δουν το όνομα του παππού, του θείου, του πατέρα τους. Εξάλλου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τα δικά τους χέρια έχτισαν την πόλη μας. 

Φωτογραφικά αρχεία είναι του Τάσου Μπιρμπίλη, Αντωνίου Πετρόπουλου και προσωπικά μου αρχεία.

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΜΗΤΣΙΑΣ
Για να επικοινωνήσετε με τον κ. Μήτσια στείλτε του email στο xristoshmitsias@hotmail.com


59 Σχόλια

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Εγώ όταν διαβάζω αυτά τα άρθρα συγκινούμε. Αυτό θα πει ότι μεγάλωσα αρκετά.

Μια πλατεία γεμάτη πράσινο, τώρα είναι μια πλατεία γεμάτη τσιμέντο, τελικά η ανάπτυξη τι έφερε;;;

Βάλτε δίπλα και μια φωτογραφία της αναπλασμένης τσιμενταλάνας για να γίνουν νοματαίοι οι παρακμιακοί τύποι και να τεντώνονται οι αργόσχολοι πελάτες τους.

Αίσχος ήταν και τότε και τώρα. Καμία αισθητική και ομορφιά, απλώς τώρα είναι ακόμα χειρότερα με το τότε καθώς ούτε πράσινο έχει παρά μόνο τσιμέντο, μια στέγη και αρκετές καφετέριες. Δεν υπάρχει ελπίδα

Πολύ όμορφη η πλατεία τότε. Αυτό το έκτρωμα που έχουμε σήμερα δε συγκρίνεται με το τότε.

14:41 Σωστά. Και αν θυμηθούμε πως το νέο "επίτευγμα" όταν ήταν ακόμη στη μελέτη, έλεγαν οι αρμόδιοι πως στην πλατεία θα αυξηθεί το πράσινο!!! Έτσι γίνεται τώρα και στην ανάπλαση για το οπεν μωλ.. Κατάστρεψαν το μικρό τμήμα πρασινου και εκεί. Παντού κυβόλιθους. Αυτό το θεωρούν ανάπλαση και εκσυγχρονισμό. Που τους βρήκαμε τα τελευταία πολλά χρόνια τους Άρχοντες της πόλης; Δεν καθόντουσαν στα χωριά τους; Τι καταφέραμε; Απλά μια βλαχούπολη!

Οταν δεν υπάρχει διαδρομή στα πάρκα χωρίς κυβόλιθους μην συζητάτε άλλο. Τα γνωστότερα πάρκα των μητροπόλεων του κόσμου έχουν πατημένο χώμα ή χαλίκι. Αλλά εκεί δεν αποφασίζουν με το μυαλό στους κυβολιθάδες!

Η πολή καταστρέφεται χρόνο με το χρόνο. Αντί να ανοίγουν παρτέρια με χώμα και πράσινο, επεκτείνουν το τσιμέντο. Λογικό, αφού αυτή ήταν η ανάγκη των δημοτικών μας αρχόντων στα χωριά τους. Το χώμα στο χωριό περισσεύει και δημιουργεί προβλήματα. Λάσπη και βούρκοι. Οπότε το τσιμέντωμα είναι «ανάπτυξη» και «πρόοδος». Οι Τριπολιτσιώτες δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται όσο εκλέγουν χωριάτες για άρχοντες της πόλης. Open mall λέει ο άλλος και καμαρώνει που τσιμεντάρει. Προχτές κόψανε δέντρο στην κεντρική. Προ μηνών έκοψαν έλατο δίπλα στο Μαλλιαροπούλειο. Κόψανε και τη λεύκα στην Άρεως και συνεχίζουν

και θα βγουν να μας πουν ότι φυτεύουν πανσεδάκια και έβαλαν εμντιεφ παρτέρια στη ΙΒ. Εφήμερες πρασινάδες. Τα δέντρα σε Πετρινού, Βαλτετσίου, 28ης, Ουάσιγκτον, Κεντρική, «ξεραίνονται» και εξαφανίζονται το ένα πίσω από το άλλο. Τα πάρκα της Άρεως έγιναν πάρκιν. Κάποτε οι δημαρχοι φύτευαν δέντρα, αλλά τα δέντρα για να μεγαλώσουν και να αποδώσουν, περνούν γενιές και γενιές. Ενώ το κόψιμο για ίδιον συμφέρον του κάθε πελατάκου, φέρνει ψήφους άμεσα...

Την θυμάμαι πολύ καλά πως ήταν η πλατεία πριν την «τσιμεντοποίηση». Ήταν απολύτως άχρηστη για τους πολίτες, δλδ τους χρήστες της. Γύρω γύρω ταξί παρκαρισμένα με τις γραφικές κουτσομπολοφιγουρες Των ιδιοκτητών τους, είσοδος για εμετικά δημοσια ουρητήρια, στραπατσαρισμένη στάση του αστικού λεωφορείου για τα χωριά και διερχόμενα οχήματα παντού. Στην μέση απρόσιτο πράσινο περικλεισμενο με σκουριασμένα κάγκελα. Για να διασχίσεις την πλατεία έπρεπε να πας γύρω γύρω. Η απόλυτη παρακμή! Τουλάχιστον σήμερα με το τσιμέντο, παιδάκια παίζουν στην πλατεία την ώρα που οι γονεις απολαμβάνουν τον καφε τους…

Πλατεία είναι μεγάλη επίπεδη και ειδικά διαμορφωμένη έκταση. Πάρκο είναι μεγάλος δενδροφυτος κήπος για περιπατους. Η Πετρινου είναι πλατεία και όχι Πάρκο.

08:37 ...και ότι πράσινο έχει μια πλατεία, το καταστρέφουμε για να εφαρμόσουμε τον ορισμό σου. Κάτι τέτοια μυαλά έφτασαν την Τρίπολη στην κατάντια τη σημερινή.

01:43 ώστε το πρασινο σε εμποδίζει και αναγκαζόσουν να πηγαινεις γυρω γυρω!!!! Εργολάβος κυβολιθων.. εργοδότης κυβολιθων ή καφετζής; Πως δεν σκέφτηκες να γκρεμίσεις και το θέατρο για να γλιτώνεις το γυρω γυρω... Αυτός είσαι. Ο χαρακτηριστικός αρχών της καταρρέουσας Τρίπολης.

9:30 Δεν είναι ορισμός μου αλλά ορισμός του λεξικού. Τώρα εσύ αν είσαι ο Μπαμπινιώτης του fb σηκώνω τα χέρια ψηλά. Η βλακεια είναι ανίκητη. Υ.Γ. Σε μια πλατεία φυσικά και θα βάλεις δέντρα λουλούδια συντριβάνια κλπ. αλλά όχι σαν κύρια χρήση. Εσείς οι πρωτευουσιανοι έχετε πάει σε κανα χωριό να δείτε πώς είναι οι πλατείες;

09:30 Και για πες μας, σε τι σε εξυπηρετούσε εσένα το πράσινο στο κέντρο της πλατείας Πετρινού, με το θεόξερο γρασίδι και στη μέση το εκτός λειτουργίας σιντριβάνι που είχε μετατραπεί σε χωματερή και βρώμαγε κι έζεχνε, που αντί να είχαν φτιαχτεί διάδρομοι ενδιάμεσα για να διευκολύνεται η πρόσβαση, ήταν αποκλεισμένο με σκουριασμένα και σάπια κάγκελα; Είχε ασχοληθεί ποτέ καμία δημοτική αρχή με τον καλλωπισμό του; Όταν αναπλάστηκε η πλατεία Πετρινού το θυμηθήκατε όλοι το "πράσινο"; Και στην τελική, τα παράπονά σας στον Γιάγκο τον μπανάνα που εξαφάνισε πράσινο και φοίνικες από την πλατεία Πετρινού

Γιάννηηηη! Ακούουους; Γιατί τσιμεντοποίησες όλο το κέντρο και κατέστρεψες το πράσινο που υπήρχε; Φέρε πίσω και το συντριβάνι και το γρασίδι και τους φοίνικες και τα ουρητήρια και την ετοιμόρροπη στάση και τους κλαρινογαμπρούς που βόλταραν άσκοπα γύρω-γύρω με τις ώρες με τέρμα τη μουσική

00:59 την αντικατέστησες με καινούργια, αφού ήταν έτοιμη να πέσει; ΟΧΙ. απλά την κόψατε γιατί ενοχλούσε τον παρακείμενο φιλαράκο σου.........

01:43 Το γεγονός ότι και πριν η πλατεία δεν ήταν προσβάσιμη με τη σημερινή έννοια του όρου, δεν σημαίνει ότι όταν ανοίξουμε τον χώρο, θα τον στρώσουμε με τσιμέντο και θα τον δώσουμε στους καφετζήδες ολόκληρο. Να πάτε στα χωριά σας να ρίξετε τσιμέντα. Περιμετρικά του θεάτρου δεν περνάει πεζός. Τα δε πάρκα που λέει ο άλλος πως είναι «μεγάλος δενδρόφυτος χώρος για περιπάτους» στην Τρίπολη του 21ου αιώνα είναι μεγάλος κυβολιθοστρωμένος χώρος για πάρκιν ιχ των καφετζήδων - σουβλατζήδων. Τα κάνατε όλα ίσιωμα Παρά. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Άλλα περίμενα, τσπ...

11:57 επειδή κάνουν καταλήψεις των πλατειων και των πάρκων οι καφετέριες οι καγκουρες κλπ δε σημαίνει ότι δεν είναι φτιαγμένη σωστά η πλατεία ή στα πάρκα δεν πρέπει να υπάρχουν πλακόστρωτα μονοπάτια για περιπατους για να μην τσαλαπατας μέσα στη λάσπη. Εσύ σπίτι μην πλακοστρωνεις την είσοδο σου αφού σου αρέσουν τα λασπρολουτρα.

11.41 Κι εσείς γιατί συνεχίζετε την τσιμεντοποίηση στο open-mall; Μπροστά στου Τσιότρα στο κέντρο της Ερμού υπήρχε παρτέρι με χώμα δύο μόλις τετραγωνικών. Ξερό και έρημο, σύμφωνοι. Γιατί το καταργήσατε; Το ξερό το ποτίζουμε και το φυτεύουμε. Δεν το καταργούμε, για να έχουν χώρο οι καφετζήδες, όπως έγινε παλιά με τα παρτέρια της Δεληγιάννη. Όχι πονηρά τζιουμάκια - παυλάκια - σμυρνιωτάκια. Δεν είναι θέμα παρατάξεων αλλά ανθρώπων, κι είσαστε σε όλους τους συνδυασμούς ΑΧΡΗΣΤΟΙ χωριάτες που δεν έχουν ίχνος παιδείας και πολιτισμού. Να περιποιηθείτε τα παρτέρια και να φτιάξετε καινούργια.

12:43 ελάχιστη καθαρή όδευση πεζοδρομων 3μ. , πεζοδρομίων 1.5μ. Όταν λέμε καθαρό χωρίς παρτέρια παγκάκια πινακίδες τραπεζοκαθισματα κλπ. Αυτό λέει η νομοθεσία

11:41 δηλαδή ότι βρωμάει δεν το καθαρίζουμε, αλλά το τσιμεντώνουμε!! Πολύ ...ενδιαφέρον το σκεπτικό σου και τι επιδιώκεις..... Το δε ερώτημά σου, τι το θέλουμε 'το πράσινο στο κέντρο της πόλης' δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω. Γύρνα πάλι στο χωριό σου. Αρκετά!!!

#12:43 Έχεις απόλυτο δίκιο για του Τσιότρα. Βέβαια είναι δείγμα της δημοτικής αρχής το σκεπτικό της περί πράσινου! Σε όλες τις πόλεις φτιάχνουν τα λεγόμενα πάρκα τσέπης με στόχο όπου μπορούν να συμπληρώσουν πράσινο Δηλαδή ανάσες στην πόλη. Η πόλη αυτή μέρα με τη μέρα γίνεται μια χωριατούπολη.

Αχ κε Μητσια το έργο σου (ασφαλέστερα αξιέπαινο) ανάβει φωτιές και φέρνει σε δυσκολη θέση τους δημοτικούς άρχοντες. Δυσκολα κανεις μπορεί να μην δει την ανθρώπινη πολη του χθες. Και χθες υπήρχαν καφετζήδες. Όμως εν καταργούσαν τη διοίκηση του δήμου. Δυστυχώς η ανεπάρκεια της δημοτική αρχής δίνει εξουσία σε.... άλλους. Για να είμαι δίκαιος αυτι δεν αφορά μόνο την παρούσα Δημοτική αρχή. Έχουμε πικρη πείρα αρκετά χρόνια τώρα απ την κατάρρευση της Τρίπολης. Δεν σώζεται η πολη με τέτοιες παρεμβάσεις τύπου πανσέδων

13:10 Αυτό κατάλαβες εσύ ρε εμπαθή κομπλεξικέ από αυτά που έγραψα; Δηλαδή τι το θέλουμε το πράσινο στο κέντρο της πόλης; Ή μήπως ότι όταν το είχαμε, δεν είχε ασχοληθεί καμία δημοτική αρχή με τον καλλωπισμό του και είχε αφεθεί στο έλεός του και όλοι ευαισθητοποιήθηκαν όταν πια ήταν αργά και είχε γίνει τσιμέντο; Στο ξαναγράφω λοιπόν μήπως και το χαμπαριάσεις αυτή τη φορά: τα παράπονά σου στον κύριο υπεύθυνο, το Σμυρνιώτη. Αυτός δεν το ξήλωσε το πράσινο από την Πετρινού; Ή κάνω λάθος;

11:41, 14:01 Δεν το σώζεις αυτό που έγραψες. Ήδη Το έκανες χειρότερο.Το πρόβλημα Σμυρνιώτης ή Τζιούμης είναι δικό σου πρόβλημα. Το πρόβλημα των πολιτών είναι το κατάντημα της Τρίπολης. Σίγουρα δεν σε ενδιαφέρει. Μην εκτίθεσαι περισσότερο. Εκθέτεις και αυτόν που προσπαθείς να υπερασπιστείς

Μπράβο στον κύριο Μητσιά. Η εργασία του για την καταγραφή στοιχείων της Τρίπολης του παρελθόντος είναι πολύ μεγάλη προσφορά. Όμως το γεγονός ότι με αυτό αφορμή γράφονται πολλά για την σημερινή Τρίπολη,είναι μια ακόμη προσφορά του κυρίου Μητσια. Πρέπει να διδασκόμαστε από το χθές και να κάνουμε λιγότερα λάθη σήμερα. Και απ' ότι διαπιστώνει κανείς ζώντας στην Τρίπολη γίνονται πολλά λάθη Η αντιπαράθεση μεταξύ παρατάξεων είναι αδιάφορη για μας που ζούμε εδώ .την πόλη θέλουμε ανθρώπινη και δεν είναι .Όντως καταρρέει. Η θα το δει η δημοτική αρχή η να παραιτηθεί. Δεν πάει άλλο!

@13:07 Έτσι, συνεχίστε να εκτίθεστε. Αφού η νομοθεσία λέει «καθαρή όδευση πεζοδρομίων 1,5 μέτρα», στο σουβλατζίδικο της Ουάσιγκτον, όπου είναι σκάρτο μισό μέτρο πεζοδρόμιο ανάμεσα στα τραπεζάκια έξω, ποιος έδωσε άδεια και τι είδους; Πώς βγάζει τραπέζι στην Υψούντος που το πεζοδρόμιο είναι μισό μέτρο όλο κι όλο; Δίπλα στο Μαλλιαροπούλειο, πόσα μέτρα έχεις; Καταστρέφετε καθημερινά την πόλη, εις βάρος των δημοτών και υπερ μερικών επιχειρηματιών. Όλοι σας, από όλες τις παρατάξεις. Τα ψέμματα τελειώνουν όμως. Η κάλπες ζυγώνουν.

14.01 ποιος έκοψε και γιατί το έλατο δίπλα στο Μαλλιαροπούλειο; Θέλω απάντηση τώρα. Πότε θα φυτέψεις καινούργιο δέντρο στην κεντρική πλατεία απέναντι από του Αλεξόπουλου, που το κόψατε τις προάλλες; Αφού είσαι λαλίστατος να βρίσεις και να κατηγορείς τους δημότες, και είσαι και συνήγορος του Τζούμη, δώσε μας και απαντήσεις σε αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Απάντηση επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το δέντρο στην Κεντρική Πλατεία γιατί κόπηκε ? θα ξαναφυτευτεί ή προετοιμαζόσαστε για κόψιμο και άλλων δέντρων ενόψει «ανάπλασης» ? Εσένα που τα ξέρεις όλα και απαντάς για λογαριασμό του Δήμου ρωτάω....

16:06 Σου είπε κανένας ρε ορνιο ότι υποστηρίζω κάποιον. Εγώ σας είπα τι λέει οι νομοθεσία για να καταλάβετε ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα παρτέρι ένα δέντρο κλπ. Αλλά ότι όλοι παρανομούν. Ο εκάστοτε Δήμαρχος δεν εφαρμόζει την νομοθεσία και ο καθένας έχει άποψη για όλα λες και είναι ειδημονας. Εσύ κοιτάς την παρανομία του άλλου Αλλά δεν κοιτάς την δική σου. Όλο εξυπνάδες είστε ψεκασμενοι

Κόψαμε το έλατο για να φυτέψουμε φοίνικες ,θα κάνουμε την τριπολλλλλλλη Μονακό της Ελλάδας ,Μαγιορκα της Πελοποννήσου !!!

17.32 κρύψου τώρα που στριμώχτηκες... τα παρτέρια ξηλώθηκαν για να περνάνε τα ασθενοφόρα και η πυροσβεστική (!) και να τηρείς το νόμο (!!!) ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ. Θέλεις απ το νόμο διέλευση, οπότε καταργείς το παρτέρι, αντί να περιορίσεις τον καφετζή που είναι ιδιωτική επιχείρηση. Ο δήμος στο πλευρό του καφετζή και όχι του δημότη. Κι άσε τις αποπροσανατολιστικές γενικεύσεις. Δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν δίπλα στο Θέατρο έβγαζε τραπεζάκια παλιά πχ ο Παντελής, ήταν σχέτα τραπέζια και με μια κίνηση ο διάδρομος ελευθερωνόταν. Δεν ήταν πακτωμένα τσαντήρια με ρεύμα

17.08 Εσύ δηλαδή ρε ψέκι για λογαριασμό ποιού παριστάνεις τον υπεύθυνο τύπου και θέτεις ερωτήματα να σου απαντήσουν αυτοί που το πειραγμένο σου μυαλό θεωρεί ότι μιλούν εκ μέρους του δήμου; Άντε πυροβολημένοι όλοι σας που τα ξέρετε όλα

20:54 σου πάτησε κανείς τον καλό και φωνάζεις. Σου είπα ότι είμαι καφετζης ή καγκουρας και θέλω τραπέζια παντού; Απλά είπα ότι υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να εφαρμόσει ο Δήμος και με βάση αυτή πρέπει να κινείται και να παίρνει αποφάσεις. Εσύ δεν έχεις καμία δουλειά. Αν δεν σου αρέσει στις εκλογές ψήφισε όποιον γουστάρεις ή βάλε υποψηφιότητα. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Πολυξεροι

Προς αυτούς που θυμούνται και ...νοσταλγούν την πλατεία Πετρινού όπως ήταν, εκείνο το ΑΘΛΙΟ πράγμα. Ας μας πουν την γνώμη τους για την πλατείας της Σιένα. Ας μας δείξουν που έχει πράσινο. Ας μας πουν για τα δέντρα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία. Ας μας πουν για τα δέντρα στην πλατεία Bra της Βερόνα. Και εκεί τους φταίει ο κυβολιθάς; Να γράψω για την πλατεία Vendome στο Παρίσι; Να γράψω για την Ρώμη και για εκατοντάδες άλλες πλατείες σε Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ισπανία; Οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει την Πετρινού που δεν καθόταν άνθρωπος παλιά. Και πολύ καλά κάνουν.

Προς εσένα δειλέ υποστηρικτή του κυρίου δήμαρχου (εσένα που όλοι ξέρουμε ποιος είσαι, εκτός από εσένα που δεν ξέρεις ποιος είσαι): βγες και γράψε ότι οι δήμαρχοι τα τελευταία χρόνια, Σμυρνιώτης, Παυλής και ο νυν κύριος Τζιούμης, πάνω από το συμφέρον των δημοτών έβαζαν και βάζουν το συμφέρον των πελατών τους και των καφετζήδων. Παραδέξου ότι ο νυν δήμαρχος κύριος Τζιούμης κρύβεται πίσω από την αδράνεια της αστυνομίας και αδιαφορεί για τον δημοτικό χώρο. Παραδέξου πως ο δικός σου είναι μία από τα ίδια. Φυσικά και δεν μιλάς εκ μέρους του Δήμου. Εκ μέρους του νυν Δήμαρχου μιλάς.

Έχουν τελικά δίκιο Παύλο όσοι σε λοιδωρούν. Επιφυλασσόμουν συχνά, αλλά τελικά καις αμμοχάλικο. Οι συγκρίσεις που κάνεις είναι παντελώς άτοπες. Καταρχάς η κάθε πλατεία ανά τον κόσμο έχει τη δική της ταυτότητα και προσωπικότητα. Έτσι και η Πετρινού είχε την δική της, με κατάφυτο το δυτικό τμήμα πέριξ του θεάτρου. Να σου απαριθμήσω άπειρες φυτεμένες πλατείες σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι η αδιαφορία των δημοτικών αρχόντων για τις ανάγκες των δημοτών και η προκλητική εξυπηρέτηση ιδιωτών. Η πλατεία απογυμνώθηκε για συμφέροντα και όχι λόγω αρχιτεκτονικής άποψης...

συνέχεια... για τον ίδιο λόγο, δλδ τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είμαστε μια πόλη που στην κεντρική οδό καταπατείται διαχρονικά ο πολεοδομικός κανονισμός που προβλέπει στοές. Γιατί δεν έγινε στοά, ας πούμε, στην «αποκατάσταση» του γωνιακού κτιρίου με την ΙΒ; Γιατί δεν έγινε στοά στην Εθνική Τράπεζα που σχεδόν χτίστηκε από την αρχή; Περπατάμε και μπαινοβγαίνουμε σε στοές, όταν βέβαια δεν είναι γεμάτες τραπεζοκαθίσματα. Στην Ευρώπη σου, πού υπάρχει ανάλογο παράδειγμα τέτοιας αναρχίας και αυθαιρεσίας και αδιαφορίας των δήμων. Πού στην Ευρώπη, Παύλο, «ξεραίνονται» δέντρα και γίνονται τσαντήρια;

Παύλο, τα Ψηλαλώνια στην Πάτρα, που είναι και πιο κοντά στην αγαπημένη σου Ιταλία, γιατί είναι κατάφυτα; Τι σχέση έχει η αρχιτεκτονική μεσαιωνικών και αναγεννησιακών πόλεων με την νεοελληνική Τρίπολη; Οι πόλεις που αναφέρεις, όπως ξέρεις, έχουν όλες ποτάμια, νερά και άπειρο πράσινο σε πάρκα και δενδροστοιχείες. Η Τρίπολη, Παύλο, έχει καφτά μεσημέρια που απαιτούν ίσκιο, ξηρό κλίμα που θέλει υγρασία, τσιμεντάρισμα και άσφαλτο παντού, και αφόρητη ασφυκτική δόμηση καθ' ύψος στο κέντρο, για τα συμφέροντα λίγων εργολάβων. Η σύγκριση που κάνεις είναι για γέλια. Αν δεν είσαι γελοίος, ξανασκέψου το

Πού και πώς θα μας ενοχλούσαν, Παύλο, λίγα δενδράκια πέριξ του Θεάτρου, όπως ήταν παλιά και στις φωτογραφίες του άρθρου, εκεί που τώρα είναι γκαζόν; Να σου πω. Εμάς πουθενά. Ενοχλούν όμως τους σουβλακοκαφετζήδες και τους στερούν χώρο επέκτασης. Ο Δήμος έκοψε ένα ελατάκι δεξιά του θεάτρου και ο «εκπρόσωπος» του δημάρχου κοροϊδεύει τους σχολιαστές που το επισημαίνουν, χωρίς να απαντάει γιατί το έκοψαν. Οι καφετζήδες, Παύλο, ξέραναν τα μισά δέντρα. Είδες τόσοι δήμαρχοι (Σμυρνιώτης, Παυλής, Τζιούμης) να συγκινηθούν; Ο άλλος έκοψε δέντρο για την τέντα του πέρσι, και του τραβήξαμε απλά το αφτάκι

17:06 Το θέμα δεν είναι ο Παυλος. Το θέμα είναι ο δήμαρχος που δεν δείχνει καμία υπευθυνότητα. Είναι η πλατεία Πετρινού που είναι κρανίου τόπος. Αν ενδιαφερόταν θα έκανε παρεμβάσεις για λίγο πράσινο. Όμως εδώ δεν δίνει δεκάρα για το κατάντημα του πάρκου (Σαλέ) της Άρεως. Προφανώς πέραν της καταστροφής του πάρκου -δημοτικού χώρου, είναι και θέμα αισθητικής. Την οποία βέβαια δεν διαθέτει ο δήμαρχο μας. Δυστυχώς για την πόλη.

Τα παραδείγματα που ανέφερα και που θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες ακόμα, ήταν για να δείξω ότι δεν ισχύει αυτό που προσπαθείτε να επιβάλετε ως άποψη 1-2 στα σχόλια. Ότι οι πλατείες ΠΡΕΠΕΙ να έχουν πράσινο οπωσδήποτε. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα με πανέμορφες πλατείες χωρίς ίχνος πράσινου. Αν φτιάχτηκαν την περίοδο της αναγέννησης, τον 19ο αιώνα, τον 20ο ή τον 21ο είναι αδιάφορο. Κάποιος έγραψε για ίσκιο το μεσημέρι!!! Όταν υπήρχε εκείνη η άθλια πλατεία Πετρινού δεν υπήρχε άνθρωπος το μεσημέρι πάνω της, τις ζεστές ημέρες. Τα μεσημέρια δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος πουθενά, όπως και τώρα.

Ο Τζιούμης έχει φυτέψει τόσο πράσινο όσο δεν είχε φυτευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Νεα δέντρα στη Ναυπλίου, συμπλήρωση δέντρων στην Μουτζουροπούλου και στην ΟΗΕ που είχαν καταστραφεί τα προηγούμενα χρόνια, έφτιαξε 5-6 παρτέρια με λουλούδια,(Μανιάτη,σταθμός τραίνου κλπ),νέα φυτά στον δρόμο για τον Αστέρα, αναμόρφωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, συμπλήρωση δέντρων που έλειπαν χρόνια και προσθήκη νέων στην πλ. Πετρινού, νέα δεντροστοιχία στη Νεομάρτυρος Δημητρίου και στην Κύπρου που δεν προβλέπονταν στην μελέτη του open mall. Οπότε είναι μακράν ο δήμαρχος που πρσθέτει συνεχως πράσινο

Ώστε ο Τζιούμης έχει φυτέψει πράσινο... Στην καλλίτερη πλατεία κόσμημα της πόλης πάντως φυτεύει αυτοκίνητα!!!! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα της πόλης στο κεντρικότερο σημείο. Πως την ονομάζει κάποιος αυτή την εικόνα;

12.37 Εσύ δηλαδή ρε μεγάλε, ποιούς ψήφιζες τα προηγούμενα χρόνια για δήμαρχους, αφού σου βρωμάνε όλοι; Το Νικολάκη το σιγουράκι... του πάγκου;

Είναι απίστευτο ότι μιλάμε για δέντρα σε μια πόλη που το 80% της δεν έχει πεζοδρόμια και έχει άφθονα πράσινο τόσο μέσα στην πόλη όσο και γύρω από αυτήν. Πάρκο Άρεως, Άλσος Άϊ Γιώργη, Άλσος στο νοσοκομείο, Άγιοι Θεόδωροι, Μαη Θανασάκος, Γκάρτσοβα, Ψηλονόμος κτλ. κτλ. Από την άλλη η πόλη είχε τεράστια έλλειψη με καθαρά αστικούς κοινόχρηστους χώρους. Για αυτό έγιναν οι πεζόδρομοι, ενοποιήθηκαν και αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες όλης της πόλης. Και κάποιοι κλαίνε για 2-3 δέντρα!!! Ο ορισμός της μιζέριας. Δεν μας λείπει το πράσινο στην πόλη. Άλλα λείπουν. Πεζοδρόμια, φωτισμός, περιποίηση κτλ.

@23:11.Απίστευτο θεωρώ το να λες πως η πόλη έχει πράσινο και να αναφέρεσαι σε αυτό που είναι 4 χιλιόμετρα έξω απ αυτή!!! Όσο για το πράσινο της Άρεως ήδη καταστρέφεται και μόνο πάρκινγκ αυτοκινήτων βλέπουμε με τις ΕΥΛΟΓΙΕΣ του ΔΗΜΟΥ. Με τρομάζεις όπως το γράφεις για το πράσινο στα 4 χιλιόμετρα έξω απ την πόλη.. Θα το αντικαταστήσει και αυτό ο δήμαρχος με κυβόλιθους;

Στην νέα πεζο-τσιμεντοδρόμηση της Ερμού, δεν κατάργησαν μόνο το παρτέρι με λίγο χώμα μπροστά στου Τσιότρα. Έστρωσε με κυβόλιθο ακόμη και το παρκάκι «τσέπης» απέναντι από την είσοδο της βιβλιοθήκης που είχε χώμα. Θα μας πει κάποιος γιατί; Όσο για το παρτέρι στην Ερμού, που κάποιος το δικαιολόγησε με τα ελεύθερα μέτρα που προβλέπει ο νόμος, η δικαιολογία είναι για γέλια. Υπήρχαν επαρκείς ελεύθερες αποστάσεις διέλευσης περιμετρικά, εκτός αν σκοπεύουν να απλώσουν κι εκεί τσαντήρια. Το open-mall έχει όπως φαίνεται μόνο ένα στόχο, την ανανέωση του τσιμέντου, ενώ θα έπρεπε να αναβαθμίζει το πράσινο

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.