Μια άγνωστη ιστορική λεπτομέρεια που κάνει τους Ζατουνίτες υπερήφανους

Μια άγνωστη ιστορική λεπτομέρεια που κάνει τους Ζατουνίτες υπερήφανους

Νοέμβριος 26, 2017 - 18:45
1 σχόλια

Σύντομη ιστορική αναφορά: Η πόλη της Ξάνθης έμεινε υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για περίπου 540 χρόνια! Στα τέλη του 15ου αιώνα είχε 200 Τούρκους και 3.000 Έλληνες κατοίκους.

Η πρώτη της απελευθέρωση έγινε στις 13/7/1913. Όμως η χαρά των κατοίκων κράτησε μόνο για 13 ημέρες. Στην πόλη εισήλθαν οι Βούλγαροι, που την κατέλαβαν, έχοντας φύγει οι Τούρκοι. Για 6 ολάκερα χρόνια φέρθηκαν σκληρά στους κατοίκους, οι οποίοι πολλά υπέστησαν.

Ο Διοικητής της 9ης Μεραρχίας Στρατηγός Γεώργιος Λεοναρδόπουλος, συγκέντρωσε τους στρατιώτες του και τους είπε: « Σε σας έλαχε η τύχη να μεταβήτε και να αποδώσετε ελευθερία εις εν μέρος της πολυαγαπημένης μας Θράξης»

Στις 4 Οκτωβρίου 1919, ο Στρατηγός Λεοναρδόπουλος, εισέρχετε το πρωί, ως  λευτερωτής της πόληςτης Ξάνθης. Με χρυσά γράμματα έγραψε το όνομά του στις σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ακόμη και για το κίνημα… και για την συμμετοχή του στην Μικρά Ασία. Η Ξάνθη τον τιμά. Υπήρξε ένθερμος οπαδός του Βενιζέλου. Ο Γεώργιος Λεοναρδόπουλος (1867-1936) ήταν Ζατουνίτης!!! Απόγονος της γνωστής ιστορικής οικογένειας, για την συμμετοχή της στην Επανάσταση του 1821. Το σπίτι της οικογένειας είναι αυτό, που σήμερα είναι το Ξενοδοχείο (Αρχοντικό Ανυφαντή).

Για τον άγνωστο αυτό συμπατριώτη μας, που αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο και μεσολάβησε και ο Πάπας της Ρώμης, Πίος ΙΑ΄και του δόθηκε αμνηστία η τοπική εφημερίδα ¨Ζάτουνα¨ ετοιμάζει μονογραφία.

 

Στη φωτο, ο Στρατηγός Γεώργιος Λεοναρδόπουλος και το ρολόι της πλατείας της Ξάνθης, από καρτ ποσταλ, που έστειλε ο στρατιώτης Υγειονομικού Πάϊκος Ν. Φίλης στον πατέρα του στην Ζάτουνα και φέρει ημερομηνία, 5/12/1939. 

leo2

Από το zatounanews.gr


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ειμαι απο την Ξανθης και φετος εορταζπυμε τα 100 χρονια απο την ενσωματωση της στην Ελλαδα . Οπως γνωριζεται η καταλυψη της Ξάνθης έγηνε στις 4/10/1919 απο το υποστρατηγο Γεωργιο Λεοναρδοπουλο που καταγοταν απο την Ζατουνα. Στα πλαισια αυτης της επετειου διογανωνεται εκθεση φωτογραφιων και ντοκουμεντων εκεινης της εποχης απο την Μητροπολη Ξανθης την οποί επιμελουμαι . Θα ηθελα αν γνωριζεται τυχον απογονους του στρατηγου να ερθω σε επαφή. Ευχαριστω εκ των προτερω.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.