Μελιτζάzz 2023: Έρχεται με πολλές εκπλήξεις και με αέρα Ιταλίας (pics)

Μελιτζάzz 2023: Έρχεται με πολλές εκπλήξεις και με αέρα Ιταλίας (pics)

Μάιος 25, 2023 - 13:09
4 σχόλια

Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz επιστρέφει και φέτος στα σοκάκια και τις πλατείες του Λεωνιδίου, περιηγείται με χαρά, διάθεση και ζωντάνια σε μια μεγάλη συνάντηση πολιτισμών και γεύσεων.

Το θέμα του Μελιτζάzz 2023 αφορά την αδελφοποίηση του Λεωνιδίου με την πόλη Μαρτάνο της Ιταλίας και θα πραγματοποιηθεί 6 - 9 Ιουλίου 2023.

Το Μαρτάνο ανήκει στον δήμο της επαρχίας Λέτσε στην Απουλία της Ιταλίας. Είναι η πιο πολυπληθέστερη πόλη της Γκρέτσια Σαλεντίνα, μιας ιστορικά Ελληνόφωνης περιοχής η οποία κατοικείται κυρίως από τους Γκρίκο, τους αποκαλούμενος Έλληνες της κάτω Ιταλίας οι οποίοι ομιλούν με μια εξίσου ελληνική διάλεκτο, τα κατωιταλιώτικα ή γραικάνικα. Η Τσακώνικη διάλεκτος και τα «γραικάνικα» θα πρωταγωνιστήσουν στο Μελιτζάzz 2023.

Το 1990 ο (τότε) Δήμος Λεωνιδίου αδελφοποιήθηκε με την πόλη Μαρτάνο της Κάτω Ιταλίας, μία από τις εννέα πόλεις της περιοχής του Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας. Οι κάτοικοι εκεί είναι Griko και μιλούν «γκραικάνικα» ή «κατωιταλιάνικα», την τοπική τους διάλεκτο, η οποία είναι μια εξέλιξη της αρχαίας δωρικής διαλέκτου με πολλές ομηρικές λέξεις και νεότερες ιταλικές γλωσσικές προσμίξεις. Οι ρίζες της ανάγονται πιθανότατα στον αποικισμό της Μεγάλης Ελλάδας τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ τα ελληνικά ιδιώματα και ιδιαίτερα τα ιδιώματα της Καλαβρίας παρουσιάζουν συγγένεια με την -επίσης δωρικής προέλευσης- Τσακώνικη διάλεκτο.

Να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μελιτζάzz επισκέφθηκαν την Ιταλία και την πόλη Μαρτάνο για να γνωρίσουν από κοντά το πολιτισμό της ελληνόφωνης περιοχής και να εμπλουτισουν με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση.

Το διπλωματικό έργο που πραγματοποιήθηκε με προσοχή και αποφασιστικότητα αυτά τα χρόνια και με στόχο την επανεκκίνηση πολιτιστικών, πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της πόλης Μαρτάνο με την Ελλάδα, αποδίδει πλέον καρπούς.

Μελιτζάzz χωρίς μουσική δεν γίνεται, έτσι και φέτος στο τετραήμερο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επτά συναυλίες με εξαίρετους μουσικούς που θα συνοδεύσουν στην απόλαυση, τη χαρά και τον χορό, μέσα από διαφορετικά μουσικά στυλ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν νέους ήχους και παραδοσιακές μουσικές.

Ακόμα, θα γίνουν εκθέσεις ζωγραφικής και μαθήματα χορού ταραντέλα.

Στο Cine-Melitzazz θα προβληθούν ταινίες για μικρούς και μεγάλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργανώνεται εκδήλωση στην πλατεία Φάμπρικας στην οποία θα γίνει η αποκάλυψη ενός νέου μνημείου.

Επίσης στη Φάμπρικα Πολιτισμού θα διοργανωθούν ημερίδα και έκθεση φωτογραφίας, με υλικό από την αδελφοποίηση του Λεωνιδίου με Ιταλική πόλη Μαρτάνο, αλλά και παλαιότερες φωτογραφίες από την περιοχή.

Θα μάθουμε τι συνδέει την Τσακωνιά με την Κάτω Ιταλία και το Μαρτάνο και θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας και διάνοιξης δρόμων συνεργασίας ανάμεσα στην Τσακωνιά και στην Ιταλία.

Τέλος, αναμένεται στο Λεωνίδιο να παρευρεθεί αποστολή από το Μαρτάνο.

Πολλές ακόμα εκπλήξεις ετοιμάζονται από την οργανωτική επιτροπή του Μελιτζάzz και το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Αυτή ήταν μία μόνο πρώτη γεύση που μπορούμε να πάρουμε για το φεστιβάλ της καρδιάς μας.

Υποστηρικτές του Mελιτζαzz θα είναι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και φυσικά τοπικοί χορηγοί της περιοχής.


4 Σχόλια

Υπενθυμίζω στον δήμαρχο κύριο Λυσίκατο τις επιστολές που κατά καιρούς του είχα αποστείλει και κοινοποιήσει στον πρόεδρο της κοινότητας Λεωνιδίου κυρίου Δολιανίτη, ως επίσης και την επίσκεψή μου στο δημαρχείο και την συνάντησή μου μαζί του, με σκοπό την ενεργοποίηση της αδελφοποίησης των δύο δήμων: Volia Cazzata - Βόλια Πλακουτσά Κοινή πολιτιστική εκδήλωση της Ελιάς στο Μαρτάνο https://www.facebook.com/ellasitalia/posts/2377697255620077

O ΕλληνοΪταλικός Σύνδεσμος, στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεών του για τη συστηματική επανασύνδεση των αδελφοποιήσεων μεταξύ ΕλληνοΪταλικών Δήμων παλαιότερης μορφής, πριν την Καλλικρατική μεταρρύθμιση της Τ.Α. προτείνει μια εκδήλωση αναθέρμανσης των σχέσεων Λεωνιδίου και Μαρτάνο. https://www.facebook.com/haralampos.lysikatos/posts/2392924797635591

Προς την Τοπική Κοινότητα Λεωνιδίου Δήμος Νότιας Κυνουρίας ΘΕΜΑ: Πρόταση ονομασίας Οδού Μαρτάνο στο Λεωνίδιο O αδελφοποιημένος Δήμος του ελληνόφωνου Μαρτάνο υλοποίησε αμέσως τη συμφωνία με τον τότε Δήμο Λεωνιδίου για την ονομασία μιας κεντρικής οδού σε ανάμνηση και ενδυνάμωση της νέας ποιοτικής διαδημοτικής σχέσης. https://www.facebook.com/evangelos.alexandris.andruzzos/posts/pfbid0zkrFd3rpHG7eCY8npCr4udqKDV6DMnMz42XsCcny7eCdX63WN4xzYgSXhpjve98ql

Πολιτιστικές ανταλλαγές με το Μαρτάνο στο Λεωνίδιο. Scambi culturali di Martano con Leonidio. https://www.facebook.com/evangelos.alexandris.andruzzos/posts/pfbid0SMfuhk8oq4mBFNeXD7mPmqSNNudmYuZSFSQX6nQVPXspXb8Txxh52WTMAJu7ZZKml

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.