Το μέλι Μαινάλου – Βανίλια (ΠΟΠ) «διχάζει» τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας

Το μέλι Μαινάλου – Βανίλια (ΠΟΠ) «διχάζει» τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας

Νοέμβριος 15, 2022 - 21:30
21 σχόλια

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Το μέλι Μαινάλου – Βανίλια (ΠΟΠ) είναι το αγαπημένο μέλι, το οποίο δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στο Μαίναλο και έχει ένα ιδιαίτερο γκριζόασπρο χρώμα με χρυσές ανταύγειες.

Μετά από 10 χρόνια που δεν έχει αποδώσει, φέτος η παραγωγή του ήταν πολύ καλή, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησής του να ξεκινά από 12 και να φτάνει 33 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε από μελισσοκόμους από τη Νότια Κυνουρία, το τελευταίο διάστημα γίνονταν προσπάθειες η προστατευμένη αυτή ονομασία να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και το μέλι ελάτης – βανίλια που παράγεται και στον Πάρνωνα.

Μάλιστα μια ομάδα μελισσοκόμων είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Θρασυβούλου Ανδρέα, καθηγητή στο τμήμα Γεωπονίας της σχολής γεωπονίας, δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Αυτό που θέλουν να επιτύχουν είναι όλοι οι Πελοποννήσιοι να διαθέτουν το μέλι τους στην αγορά κάτω από την ίδια ονομασία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σταύρο Δημάκο, πρόεδρο των Μελισσοκόμων Αρκαδίας μας τόνισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με αυτές τις ενέργειες, καθώς όλοι προσπαθούν να καπηλευτούν αυτό το μέλι.

Η προστατευμένη ονομασία, υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να την καρπωθούν αυτοί που αγωνίστηκαν γι’ αυτήν.

«Δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή όλα τα άσπρα μέλια» όπως μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ όποιος χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία χωρίς το μέλι του να παράγεται στο Μαίναλο κοροϊδεύει και παραπλανά τον καταναλωτή.

Ο ίδιος ως πρόεδρος έχει προχωρήσει σε παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε το παραπάνω αίτημα να μην προχωρήσει.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι μελισσοκόμοι από τη Νότια Κυνουρία δεν λαμβάνουν ενεργό μέρος στον συνεταιρισμό, εκτός από τις στιγμές που τον χρειάζονται.

Μόνο όταν έχουν να πάρουν, έρχονται στον συνεταιρισμό

Να σημειωθεί ότι το πενταμελές του συνεταιρισμού αποτελείται αποκλειστικά από μελισσοκόμους του δήμου Γορτυνίας και του δήμου Τρίπολης, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Κλείνοντας, ο κ. Δημάκος προτείνει οι μελισσοκόμοι της Νότιας Κυνουρίας να κάνουν προσπάθεια να δημιουργήσουν τη δική τους προστατευόμενη ονομασία προϊόντος με αναφορά στον Πάρνωνα.

Εμείς κάναμε αγώνες γι’ αυτή την ονομασία από το 1993 και δεν θα υποχωρήσουμε


21 Σχόλια

Έχω δοκιμάσει ορεινής κορινθίας, ορεινής αχαΐας καθώς και αυτή του πάρνωνα. Τη λένε βανίλια, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Αδερφια Αρκάδες ενωθείτε! Θα αγοράζουμε με πιστοποιητικο από το χημείο το μέλι τωρα; Ακου 33 € το μέλι! Αισχροκέρδεια και μετά θέλετε να σας στηρίξει ο κόσμος.

Είναι η προνύμφη που υπάρχει στο Μαιναλο και το κάνει ιδιαίτερο ,η γεύση είναι θέμα γούστου ,εγώ προσωπικά δεν αλλάζω το Θυμάρι με τίποτα .

Θα ήθελα και μια παρέμβαση - καταγγελία απο τον συλλου και για τα μελια με τιμη 2,99€.

Μπορείτε και πιο ακριβά. 33 ευρώ είναι λίγα. Εάν ξυπνούσε ο κόσμος και δεν θα αγόραζε κανείς θα έπεφτε η τιμή....

Το μέλι Βυτίνας βανίλια δεν έχει ομοιότητα με του Πάρνωνα. Πηρα και από τα δύο. Ψηφίζω βανίλια Βυτίνας.

Ρε λεβέντες παραγωγοί , μέλι πουλάτε ή χρυσό ;;; άκου 33 ευρώ το κιλό ..... Καλά κρατείστε το για τα μελομακάρουνα ....

Κάθε μέλι έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάθε τόπος επίσης. Έλατα έχει παντου Πάρνωνα. Καλάβρυτα, Κεφαλονιά. Δεν δίνουν όλα το ίδιο μελι

Όποιος αντέχει πληρώνει ποιότητα - άριστο μέλι - φάρμακο της φύσης. Όποιος δεν αντέχει, πάει στο γνωστό S.M. και ψωνίζει με 3.99 € το κιλό, νεράκι διάφανο.

Όλοι αυτοί που κράζετε εδώ μέσα για την τιμή της βανίλιας Μαινάλου ,να πάτε στην κάβα να αγοράσετε ΜETAXA 3* για 7* ,και να αγοράσετε ΚΙΑ για Mercedes .Οσο για τον πονηριδη με τα μελομακάρονα έχω και τέτοιο με 6€ το κιλό .Ότι πληρωνεις παίρνεις

10 56 όχι δεν είμαι ζεος αλλά ούτε και βλάκας όπως νομίζεις να πληρώσω 33ευρω το μέλι. Σιγά που θα σας κάνω μάγκες μερικούς πονηρούς. Έτσι και αλλιώς μερικοί παραγωγοί είναι παράλληλα και δημόσιοι υπάλληλοι έχετε χρήμα

16:30 βάλε και εσυ μελίσσια ,και μολις βγάλεις βανίλια να την δίνεις τζάμπα ,μην αγχώνεσαι τα έξοδα για τροφές ,παραφυάδες ,και λοιπό μελισσοκομικό εξοπλισμό θα στα κάνω δώρο εγώ .

Είναι μικρές οι ποσότητες που βγάνει η βανίλια.. Οι άσχετοι με την τιμή να μην μιλάνε..... μέλι Αττική για τους τσιγκούνηδες φθηνό να μην στεναχωριούνται,και μετά δίνουν 5 ευρώ στην καφετέρια για καφέ......

Αν ζεις στην Αρκαδία και περιμένεις να βρεις το καλό και φθηνό μέλι στο μεγάλο σούπερ μάρκετ, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου. Ο τόπος μας έχει πολλούς και καλούς μελισσοκόμους που φτιάχνουν μέλι πολύ καλής ποιότητας. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα και βιολογικό με πιστοποίηση. Οι τιμές που τα δίνουν είναι πολύ καλές. Ποτέ δεν έχω βρει τοπικό μέλι πάνω από 13-15€. Συνήθως η τιμή είναι στα 10-12€.

16 30 ότι και να λες 33 ευρώ για μέλι δεν δίνω. Κοροϊδία είναι. Και εσείς οι μελισσοκόμοι απορώ που νομίζετε ότι απευθύνεστε σε Ελβετούς; Έχεις καταλάβει ότι δεν υπάρχουν λεφτά; Πάλι καλά που δεν είναι είδος πρώτης αναγκης

4:23 δίνω όσο έκανε πριν δύο χρόνια. Θυμάσαι;; 12-14 ευρώ είχε. Αλλά ξέχασα έρχεται από Ουκρανία η μέλισσα στη Βυτίνα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.