Μεγαλόπολη: Τα άλυτα προβλήματα του ΣΔΑΜ και... μια τρύπα στο νερό από την επίσκεψη Παπαθανάση

Μεγαλόπολη: Τα άλυτα προβλήματα του ΣΔΑΜ και... μια τρύπα στο νερό από την επίσκεψη Παπαθανάση

Ιούλιος 20, 2022 - 11:45
1 σχόλια

Πάμε Μεγαλόπολη μέσω Τάκας.

Διαβάζω σήμερα το πρωί δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα υδατοδρόμια. Εξελίξεις, λέει, και για το υδατοδρόμιο της Τάκας.

(Υδατοδρόμιο στο Ναύπλιο, υδατοδρόμιο και στη Νέα Κίο, που είναι μια δρασκελιά δρόμος από το Ναύπλιο και θα κουτουλάνε τα υδροπλάνα με τους δέκα επιβάτες ανά πτήση μεταξύ τους.)

Τάξτε υδατοδρόμια στον λαό, ελέω τουρισμού.

Εκείνο το έρμο το τρένο ας το πληρώνει ο κοσμάκης κι ας σκουριάζει, δεν βαριέσαι.

Πάμε για άλλους «επενδυτές» που θα πάρουν ζεστό δημόσιο χρήμα για να το επενδύσουν.

Ο περιφερειάρχης, λέει, ζήτησε τη συνδρομή του Γραφείου του Πρωθυπουργού (ο Κ. Μητσοτάκης εκτός από την... ΕΥΠ, θα έχει και την υψηλή εποπτεία των υδατοδρομίων, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου) για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, επειδή είναι εξαιρετικά πολύπλοκες.
Συσκέψεις, συζητήσεις, τηλεδιασκέψεις και έκφραση της ικανοποίησης για την καλή συνεργασία μεταξύ περιφέρειας, υπουργείου και Γραφείου του Πρωθυπουργού για ένα θέμα που ξέρουμε ότι θα χρονίσει, που δεν θα προχωρήσει, που θα κοσμήσει απλώς τα προεκλογικά φυλλάδια.

Χαμένος χρόνος.

Υπάρχουν περιοχές στη χώρα όπου τα υδατοδρόμια είναι απαραίτητα και άλλες στις οποίες αντικειμενικά δεν είναι.

Αλλά γιατί να κακοκαρδίσουμε αυτοδιοικητικούς;

Το υδατοδρόμιο της Τάκας είναι ήσσονος σημασίας. Η Μεγαλόπολη, όμως, και το αν θα καταλήξει πόλη - φάντασμα, είναι μείζονος σημασίας για την Αρκαδία και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση από τους κυβερνώντες και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι «να χαμε να λέγαμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νικος Παπαθανάσης επισκέφθηκε χθες τη Μεγαλόπολη. Μάλλον είχε την εντύπωση ότι θα περνούσε αβρόχοις ποσί τη συνάντηση με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους πρώην δημάρχους. Ο κ. Παπαθανάσης, κατά τη συνήθεια υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών στις περιοδείες τους, ήρθε για να ανακοινώσει την έναρξη του πρώτου προγράμματος που εγκρίθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στη μεταποίηση. Ήρθε για να πει ότι η κυβέρνηση έδρασε πολύ γρήγορα και ότι πρώτα τα ελληνικά προγράμματα εγκρίθηκαν από την ΕΕ, και μπράβο στην κυβέρνηση για αυτό, αλλά...

...αλλά στη Μεγαλόπολη δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα κομβικής σημασίας όπως: Η διακριτή διαφορά 10% υπέρ της Μεγαλόπολης στο ΣΔΑΜ, το πόσα χρήματα θα επενδυθούν στην πόλη, το πώς θα κατορθώσουν οι επαγγελματίες της Μεγαλόπολης να απορροφήσουν χρήματα από τα προγράμματα αυτά, όταν δεν κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν το ΕΣΠΑ γιατί δεν έχουν τις δυνατότητες ως μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, το πότε θα γίνει το βιομηχανικό πάρκο, η γη που ανήκει στο Δασαρχείο.. Φτάσαμε, δηλαδή, από το 2019 που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αποιγνιτοποίηση ως το 2022 να μην έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα.

Και ο αναπληρωτής υπουργός, αντί να έχει απαντήσεις για όλα αυτά, ήρθε να πει τα δικά του.

Φτάσαμε, επίσης, στο 2022 με έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες να γίνεται η αιτία να πάρει ξανά μπρος ο βίαια σβησμένος λιγνίτης. Μην το ξεχνάμε, η Γερμανία δεσμεύτηκε να σβήσει τους λιγνίτες το 2050, αλλά η Ελλάδα το 2023.

Επειδή είμαστε πιο έξυπνοι;

Πώς τα φέρνει η ζωή... Ορκίζονταν για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας κυβέρνηση και περιφέρειες και τώρα βάζουν μπρος τον λιγνίτη, αλλά...

...αλλά παίρνει έτσι εύκολα μπρος ο λιγνίτης; Οι μονάδες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χρειάζονται πολλά χρήματα για τη συντήρησή τους. Ας πούμε, 5 δισ. ευρώ, όσα έδωσε η κυβέρνηση ως «αποζημίωση» στους πολίτες που επιβαρύνθηκαν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αυτά τα χρήματα, «θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τρεις νέες υπερσύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, σαν την υπό ολοκλήρωση Πτολεμαΐδα 5 και να τους βάλουμε και σύστημα CCS, για τη συλλογή και αξιοποίηση του CO2. Θα είχαμε εκσυγχρονίσει πλήρως τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή χωρίς εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», δεν θα καταστρέφαμε τη μεγαλύτερη Ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία, θα δίναμε δουλειές σε Έλληνες και δεν θα είχαμε εξαγωγή συναλλάγματος, για να εισάγουμε λιγνιτικό ρεύμα από Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία. Και, βεβαίως, δεν θα είχαμε πλήρη εξάρτηση απ’ το φυσικό αέριο» (Χρήστος Ι. Κολοβός. «Επιστροφή στο λιγνίτη»: ποια είναι η αλήθεια, δείτε ΕΔΩ).

Ο Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας κ. Κολοβός σημειώνει επίσης: «Οι τιμές δεν θα μειωθούν. Για τον πολύ απλό λόγο πως για όσο διάστημα η διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρισμού περνά απ’ το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για όσο διάστημα συμμετέχει έστω και μισή μονάδα φυσικού αερίου στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών, η Μέση Τιμή Ημέρας θα προκύπτει απ’ το πανάκριβο φυσικό αέριο».

Στο διά ταύτα: Ο κ. Παπαθανάσης θα έπρεπε να μείνει και να συζητήσει για όση ώρα χρειαζόταν με τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο, ο οποίος πάντως τρία χρόνια δεν είχε αρθρώσει λέξη για τη Μεγαλόπολη και το μέλλον της. Τι πιο σημαντικό είχε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός; Να μεταβεί στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη για ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον περιφερειάρχη ή να δει για πέντε λεπτά τα μέλη της ΟΝΝΕΔ; Και ο κ. Νίκας θα έπρεπε να είχε πάει στη Μεγαλόπολη.

Η ανακοίνωση προγραμμάτων είναι ένα καλό θέμα για ένα δελτίο Τύπου, όπως αυτό για την Τάκα, που λέγαμε. Κάποτε, όμως, έρχεται και το διά ταύτα, όπως χθες. Και όταν έρχεται το ρημάδι το διά ταύτα, δεν φτάνει να καταφθάσεις στη Μεγαλόπολη για να ανακοινώσεις την έναρξη του προγράμματος της μεταποίησης, όταν δεν έχουν γίνει τέσσερα βασικά πράγματα για να προχωρήσει το ΣΔΑΜ.

ΥΓ.: Δεν ακούσαμε κουβέντα για το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη. Αυτό το θέμα δεν ενδιαφέρει κανέναν; Και επίσης: Οι μήνες που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι και δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί η ολιγωρία και η προχειρότητα με επικοινωνιακά κόλπα. Πρέπει οι υπουργοί να κατεβαίνουν πιο διαβασμένοι στις επισκέψεις τους και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια και τα αναπάντητα, μέχρι σήμερα, ερωτήματα.

Γαλανιάδη Εύα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΡΕ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ. ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΖΟΥΝ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΎΧΡΩΜΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.