Μεγαλόπολη: Καταδικάστηκε ο κτηνοτρόφος με τις ανεπιτήρητες αγελάδες

Μεγαλόπολη: Καταδικάστηκε ο κτηνοτρόφος με τις ανεπιτήρητες αγελάδες

Ιούλιος 19, 2021 - 20:11
4 σχόλια

Η Δικαιοσύνη έκανε την δουλειά της , δεν πίστεψε τα ψέμματα και καταδίκασε τον κτηνοτρόφο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους των χωριών της δυτικής Μεγαλόπολης εδώ και πολλά χρόνια.

Το χρονικό της υπόθεσης

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 10 το βράδυ κινούμενος με το αυτοκίνητο μου στον επαρχιακό δρόμο Τριπόταμο -Χωρέμη, τελευταία στιγμή γλύτωσα το ατύχημα αφού τον δρόμο είχαν κλείσει τουλάχιστον 8 μεγάλες αγελάδες. Σταμάτησα, έκανα στη άκρη και είδα ότι πάνω στον δρόμο υπήρχαν τουλάχιστον 8 αγελάδες και δίπλα ακριβώς υπήρχαν τουλάχιστον 20 ανεπιτήρητες αγελάδες.

Αμέσως κάλεσα την Αστυνομία και την επιτροπή ανεπιτήρητων ζώων του Δήμου Μεγαλόπολης. Στο σημείο ήρθαν μετά από λίγο ένα περιπολικό με 2 αστυνομικούς και ο πρόεδρος της επιτροπής ανεπιτήρητων ζώων Δήμου Μεγαλόπολης κ. Σακελλαριάδης και ο αντιδήμαρχος κ. Καλογερόπουλος.

Όλοι τους διαπίστωσαν και καταμέτρησαν τουλάχιστον 20 ανεπιτήρητες αγελάδες , τόσες μπορέσαμε να δούμε μέσα στην νύχτα, υπήρχαν ακόμα περισσότερες. Η αστυνομία δεν μπορούσε να βεβαιώσει παράβαση γιατί στο μεταξύ οι αγελάδες είχαν φύγει από την μέση του δρόμου και είχαν πάει δίπλα στα χωράφια. Τους έδειξα βίντεο και φωτογραφίες που πρόλαβα να τραβήξω. Η επιτροπή του δήμου κατέγραψε τον αριθμό των ζώων και βεβαίωσε ότι ήταν ανεπιτήρητα.

Αμέσως μετά πήγα στο Α.Τ. Μεγαλόπολης , όπου κατέθεσα μήνυση κατά του Ζαριφόπουλου Θεόδωρου και τον κατονόμασα σαν τον ιδιοκτήτη των ανεπιτήρητων ζώων.

Οι αρμόδιοι του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης αναζήτησαν, βρήκαν και συνέλαβαν τον κτηνοτρόφο στα πλαίσια του αυτόφωρου, την Κυριακή το πρωί τον πήγαν στην Τρίπολη , όπου ορίστηκε δικάσιμος σήμερα Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Το δικαστήριο

Σήμερα το πρωί λοιπόν πήγαν σαν μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του κτηνοτρόφου, ο οποίος είχε δικηγόρο και ένα μάρτυρα υπεράσπισης. Η δίκη έγινε στο τριμελές στην Τρίπολη. Στην έδρα 3 γυναίκες δικαστίνες και ακόμα η εισαγγελέας.

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι ανεπιτήρητες αγελάδες δεν είναι δικές του, ότι υπάρχουν στην περιοχή δυο τοπικοί κτηνοτρόφοι (τους κατονόμασε) οι οποίοι αυτοί έχουν τα ζώα τους ελεύθερα, ότι αυτός έχει μόνο 30 μεγάλες αγελάδες και 20 μικρές, ελεγχόμενες σε χώρο κοντά στο χωριό Χρούσα. Ο μάρτυρας υπεράσπισης του (ο ανιψιός του) , δήλωσε ότι αυτά τα ζώα ήταν στον στάβλο τους την ώρα της καταγγελίας και ότι οι αγελάδες που φαίνονταν στις φωτογραφίες δεν ήταν δικές τους. Ο κτηνοτρόφος και ο δικηγόρος του προσπάθησαν να με βγάλουν αναξιόπιστο μάρτυρα και ότι δεν έχω αποδείξεις ότι οι αγελάδες είναι δικές του, επειδή δεν είχα προσκομίσει τους αριθμούς (ενώτια) των ζώων. Ο κτηνοτρόφος δικαιολογήθηκε με θράσος στο δικαστήριο ότι εγώ και οι υπόλοιποι κάτοικοι που διαμαρτυρόμαστε, καλύπτουμε τους τοπικούς κτηνοτρόφους και ρίχνουμε όλες τις ευθύνες σε αυτόν γιατί δεν είναι ντόπιος!!

Εγώ στην κατάθεση μου ανέφερα ότι είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα ζώα είναι του συγκεκριμένου κτηνοτρόφου, 1ον επειδή μόνο αυτός έχει τόσο μεγάλο κοπάδι στην περιοχή, 2ον επειδή τα χρώματα και η ομοιογένεια του κοπαδιού είναι γνωστά πλέον σε όλους τους κατοίκους των χωριών που τους προκαλούν τα προβλήματα και τέλος επειδή αρκετές φορές αυτά τα συγκεκριμένα ζώα ο ίδιος ο κτηνοτρόφος έχει αποδεχθεί ότι είναι δικά του και έχει υποσχεθεί ότι θα τα μαζέψει, χωρίς ποτέ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Τόνισα στο δικαστήριο ότι ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όλα τα χωριά της περιοχής, ότι μόνο αυτός δημιουργεί τα προβλήματα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Διαπίστωσα δυστυχώς ότι στην Εισαγγελέα και στα δικαστήρια της Τρίπολης δεν έχει πάει ποτέ καμία μήνυση ή έγγραφη καταγγελία και κανένα από τα έγγραφα με υπογραφές και παράπονα των κατοίκων των χωριών που έχουν φτιαχτεί. Λυπάμαι που το λέω αλλά οι πρόεδροι των χωριών και ο Δήμος Μεγαλόπολης , έπρεπε να έχουν ενημερώσει σχετικά την εισαγγελέα και να της έχουν ζητήσει βοήθεια.

Τελικά οι τρεις δικαστίνες αλλά και η εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τις δικαιολογίες του κτηνοτρόφου και τον καταδίκασαν. Η ποινή του είναι 15 μήνες φυλάκιση εξαγοράσιμη, ο κτηνοτρόφος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Τι πρέπει να γίνει τώρα

Η εξέλιξη αυτή μπόρεσε να γίνει γιατί τα ανεπιτήρητα ζώα ήταν πάνω στον επαρχιακό δρόμο και αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος. Οι καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες όμως δεν αντιμετωπίζονται με την αυτόφωρη διαδικασία. Αν λοιπόν ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος συνεχίζει την τακτική του, πρέπει η επιτροπή του δήμου και όλο το δημοτικό συμβούλιο να αλλάξουν τακτική. Μέχρι σήμερα η επιβολή προστίμων δεν οδήγησε πουθενά αφού ο κτηνοτρόφος κάνει προσφυγές και δεν τα πληρώνει. Πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και με την βοήθεια ειδικού εξωτερικού συνεργάτη να μαζέψουν ενδεικτικά κάποια ζώα, όσο και αν κοστίζει , αφού η ταλαιπωρία και τα προβλήματα που προκαλούνται στους πολίτες είναι πολύ μεγάλα.

Επίσης θα πρέπει οι πάρεδροι των χωριών με εκπροσώπους του δήμου και τις υπογραφές των πολιτών να πάνε στον εισαγγελέα και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και να τους θέσουν το πρόβλημα. Αν ο κτηνοτρόφος σταματήσει να προκαλεί προβλήματα και να ελέγχει τα ζώα του κανένας δεν θα τον ενοχλήσει, αν συνεχίσει τα ίδια θα πρέπει όλοι να δράσουμε.

Μόνο με τέτοιες δραστικές κινήσεις θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, ειδικά απέναντι σε ένα κτηνοτρόφο που μέχρι χθες μας έκανε πλάκα και μας κορόιδευε. Η πλάκα τελείωσε όμως σήμερα , όπως θα τελειώσουν και τα ψέματα του ότι τα ζώα δεν είναι δικά του.

Κλείνοντας την ενημέρωση μου, οφείλω να ευχαριστήσω τους άνδρες του Α.Τ. Μεγαλόπολης γιατί έκαναν την δουλειά τους όπως ακριβώς έπρεπε και τις εκπροσώπους της δικαιοσύνης που ήταν σήμερα στην έδρα του τριμελούς.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Μάλλον τις καταγγελίες των πολιτών τις πετούσαν στα σκουπίδια, ίσως να έλεγαν "πού να μπλέξουμε τώρα;"

Φίλε την επόμενη φορά να έχεις χαμηλό φορτηγό και δυο σανίδια να φορτώσεις ένα μοσχαράκι. Αν του λείψει δεν θα τα αφήσει ξανά. Και το κάτω κάτω αν βρεις πορτοφόλι κανείς δεν σε κατηγορεί πως το έκλεψες

Με ιδιωτική πρωτοβουλία και κόστος η σύλληψη και η καταδίκη. Οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες είναι για τον μισθό τους Αν υπήρχε ποσοστό προσαύξησης για τέτοιες ενέργειες θα τις έκαναν. Οχι και αμισθί, αυτοδιοικητικοί είναι, όχι κορόϊδα!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.