Κορωνοϊός: «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητούν οι Τριπολίτες – Τα παράξενα αιτήματά τους

Κορωνοϊός: «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητούν οι Τριπολίτες – Τα παράξενα αιτήματά τους

Απρίλιος 02, 2020 - 13:11
0 σχόλια

Σημαντικός είναι ο ρόλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην κρίση του κορωνοϊού, καθώς στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του ιού COVID-19, οι υφιστάμενες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής έχουν αναλάβει την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης σε όλους τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Εκτός από τους ήδη ωφελούμενος του προγράμματος πλέον όλοι οι δημότες Τρίπολης που δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν, αλλά και οι άποροι και οι οικονομικά αδύναμοι, μπορούν να καλέσουν από τις 08:00 έως τις 21:00 στα τηλέφωνα 2710-235925 , 2713-600418 , 2710-224423 και να λάβουν υποστήριξη από τους εργαζομένους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον δήμο Τρίπολης ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Τρίπολης (ΚΕΔΗΤ) στην οποία ωφελούμενοι είναι 350 συμπολίτες μας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ κ. Παναγιώτης Χλέπας μάς μίλησε για τις αυξημένες ανάγκες που καλούνται να καλύψουν, ύστερα και από την Κοινή Υπουργική απόφαση, με την οποία ενισχύθηκε ο ρόλος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»  με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Έως αυτή την στιγμή το πρόγραμμα κινείται ομαλά και οι περίπου 25 εργαζόμενοι δηλώνουν «μάχιμοι» και  καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του προγράμματος οι οποίες έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση  των κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν.

Προμηθεύουν όταν είναι αναγκαίο με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους του δήμου και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και κάθε άλλη εργασία συναφή με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19.

Σε περίπου 150 αιτήματα δημοτών έχει ήδη κληθεί να απαντήσει η υπηρεσία, κυρίως από άτομα της τρίτης ηλικίας, άτομα με σοβαρά νοσήματα και με άτομα με αναπηρία.

Τα τηλεφωνήματα στην ΚΕΔΗΤ αρχικά καταγράφονται και αξιολογούνται, έπειτα οι εργασίες αναθέτονται στις ομάδες δράσεις των δημοτικών ενοτήτων και, τέλος, εκτελούνται.

Φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης είναι αυτά που τίθενται σε προτεραιότητα, καθώς υπάρχουν και άλλα αιτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με άλλα είδη όπως κινητά τηλέφωνα και... γλυκά.

Υπάρχουν βέβαια και τα ζητήματα υγείας τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν. Όπως μας ανέφεραν, ένας ηλικιωμένος ζήτησε βοήθεια διότι ασθένησε. Η δομή έδρασε άμεσα, επικοινωνώντας με τον οικογενειακό ιατρό του και έπειτα διευθέτησε το θέμα και ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Οι ανάγκες της υπηρεσίας είναι αυξημένες αυτόν τον καιρό, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με μέσα ατομικής  προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, αλλά και καύσιμα για τα οχήματα που προσεγγίζουν απομακρυσμένα χωριά του δήμου και τους κατοίκους τους. Έτσι κάθε δωρεά είναι σημαντική και θα γίνεται δεκτή από την ΚΕΔΗΤ.

Τα πιο παράξενα είδη που έχουν ζητηθεί είναι κρουασάν με φρούτα, τα οποία ζητήθηκαν από ηλικιωμένη σε ορεινό χωριό καθώς επίσης και κάποιες εργασίες.

Μία ηλικιωμένη ζήτησε από τους κοινωνικούς λειτουργούς να πάνε να πάρουν ένα πρόσφορο και να το πάνε στην εκκλησία για να το διαβάσει ο ιερέας.

Επίσης μία άλλη γυναίκα ζήτησε να της κατεβάσουν τα σκουπίδια που είχε μαζέψει από τον καθαρισμό στο σπίτι του γιου της. Τέλος, ένας κάτοικος από περιοχή όπου γίνεται λαϊκή αγορά αιτήθηκε να πετάξουν κάποια καφάσια που παραγωγός είχε ξεχάσει στο σημείο.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι καθημερινά καλούνται να στηρίξουν όλους όσοι νιώθουν μόνοι. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος, αυτή την βοήθεια συνήθως ζητούν τα μοναχικά άτομα και οι ηλικιωμένοι, που νιώθουν μόνοι και τους λείπουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος ευχαρίστησε στους προσκόπους που βρίσκονται στην διάθεση του προγράμματος και όταν τους ζητηθεί να συνεισφέρουν και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες τους, τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» που δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Ευχαριστώ όλους τους εργαζομένους των δομών για την στήριξη τους, στην δύσκολη αυτή περίοδο που όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν εν μέσω πανδημίας

«Είμαστε εδώ, δίπλα σας , «Μένουμε Σπίτι»

Μαζί να νικήσουμε το κορωνοϊό και θα μείνουμε υγιείς.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.