Κωνσταντινόπουλος: Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την παραγωγή

Κωνσταντινόπουλος: Οι τράπεζες δεν στηρίζουν την παραγωγή

Οκτώβριος 22, 2021 - 12:33
0 σχόλια

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει με θέμα «Αδιέξοδο υλοποίησης εγκεκριμένων  επενδύσεων  αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες από την άρνηση δανειοδότησης των τραπεζών και την σημαντική αύξηση του κόστους των επενδύσεων από τις σοβαρές ανατιμήσεις του εξοπλισμού  και των πρώτων υλών»

Βασικά σημεία της ομιλίας μου:

 

-          Θέλω σήμερα να μιλήσω για ανθρώπους που ζουν στην περιφέρεια, την κρατούν ζωντανή και παρά τα προβλήματα που έχουν μένουν εκεί. Όμως με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι τράπεζες τους δημιουργούν επιπλέον θέματα. Αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Έχω μπροστά μου μια εγκεκριμένη επένδυση από την Αρκαδία και συγκεκριμένα, σχεδίου που αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων στο Βελημάχι Δήμου Γορτυνίας Αρκαδίας, ενισχυόμενου κόστους 201.195,50 ευρώ. Ο πολίτης αυτός πήγε στην τράπεζα και τους πληροφόρησε ότι έχει έλθει σε συμφωνία με κατασκευαστική εταιρεία να αναλάβει εξ ολοκλήρου να κατασκευάσει την επένδυσή του σε πολύ σύντομο διάστημα στο ύψος του κόστους της εγκεκριμένης επένδυσης. Ο λόγος προφανής, να μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει την μονάδα του να έχει εισόδημα και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις καθώς επίσης να είναι σύμφωνος με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώστε να εισπράξει και την ενίσχυση από το ΕΣΠΑ. Οι τράπεζες του ζητούν για να ξεκινήσει η διαδικασία δανειοδότησης πέρα από το 20% της ίδια συμμετοχής στην επένδυση να έχει στον λογαριασμό του και τον ΦΠΑ από το κόστος της επένδυσης που είναι 24%, δηλαδή του ζητάει πριν καν ξεκινήσει την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων να έχει δεσμευμένα σε λογαριασμό της Τράπεζας 88.000 ευρώ δηλαδή το 44% της επένδυσης, περίπου δηλαδή τα μισά. Αυτό όπως καταλαβαίνει ο καθένας δημιουργεί οικονομική ασφυξία και μηδενισμό της ταμειακής ρευστότητας του επενδυτή και τον οδηγεί εν μέσω κρίσης σε αδυναμία υλοποίησης της εγκεκριμένης επένδυσης. Επίσης για το ποσό έναντι επιδότησης 110.000 ευρώ του ζητούν τέτοιες εγγυήσεις που είναι αδύνατο να του τις παρέχουν εν μέσω κρίσης ιδιώτες ή άλλες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου ο επενδυτής χάνει πολύτιμο χρόνο σπαταλώντας εκ νέου πολύτιμο χρόνο στην γραφειοκρατία των τραπεζών πέρα εκείνων που σπατάλησε μέχρι να κατορθώσει να πάρει την έγκριση.

 

-          Το παράδειγμα αυτό σχετίζεται με την περιφερειακή ανάπτυξη και είναι σημαντικό γιατί έτσι θα κρατήσουμε τον κόσμο στην περιφέρεια και θα τους δείξουμε ότι στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι στον πρωτογενή τομέα. Περιμένω να σταλεί το αίτημα στις τράπεζες και να ανοίξει ο δρόμος για παρόμοιες περιπτώσεις ώστε να διευκολύνουμε αυτούς τους πολίτες. Θα επανέλθω σε ένα μήνα κύριε Υπουργέ ώστε να δω αν οι τράπεζες επιμένουν να αρνούνται την δανειοδότηση σε έναν άνθρωπο για τον οποίο η δανειοδότηση είναι εγγυημένη από το ελληνικό δημόσιο. Άρα η τράπεζα με αυτό τον τρόπο αποφασίζει ότι δεν θέλει τους μικρούς επενδυτές οι οποίοι αν δεν επιβιώσουν, δε θα επιβιώσει και η οικονομία. Θα ήθελα πραγματικά να δω κάποια τράπεζα να κινητοποιηθεί προς το εθνικό όφελος.   

 

-          Ο Υπουργός ανέφερε ότι «Πράγματι όταν κάποιος έχει έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο, για να υλοποιήσει ένα σχέδιο, είναι αδικαιολόγητη η μη παροχή του δανείου γιατί στην ουσία δεν πρόκειται περί δανείου, αλλά για εξόφληση μιας πραγματικής δαπάνης που θα την πάρει η τράπεζα από το κράτος» και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ειδική συνάντηση με τις τράπεζες για το θέμα αυτό. Συνέχισε λέγοντας «ενθαρρύνω απολύτως τα τραπεζικά ιδρύματα και θεωρώ ακατανόητη την αδιαφορία τους, να χρηματοδοτούν τα εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο προγράμματα επενδύσεων καθώς τα χρήματα αυτά είναι απολύτως εγγυημένα από το κράτος

--
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής
Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.