Καθορισμός τέλους λαϊκών αγορών Τρίπολης

Καθορισμός τέλους λαϊκών αγορών Τρίπολης

Ιούλιος 27, 2021 - 19:13
1 σχόλια

Καθορισμός τέλους Λαϊκών Αγορών στην Δ.Κ. Τρίπολης συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τρίπολης.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Τσαγκαρέλης Αντώνιος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Τρίπολης, εισηγούμενος το 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών αυτής:

Την από 16-7-2021 εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρίπολης, η οποία έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 4497/2017 :
«1. Οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές της χώρας, κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών, υποχρεούνται να καταβάλουν ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος στους φορείς λειτουργίας αυτών, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τη διοικητική τους υποστήριξη, την εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών μέσων, τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση αυτών, καθώς και την προβολή τους σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των πωλητών σε αυτές. Το ύψος του ημερήσιου τέλους καθορίζεται ανά τρέχον μέτρο εκθετηρίου ανά ημέρα, είναι κοινό για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές και καταβάλλεται μηνιαίως είτε σε ειδικά ορισμένο τραπεζικό λογαριασμό είτε στο ταμείο του φορέα λειτουργίας.

2. Το ύψος του ημερήσιου τέλους καθορίζεται:
β. Για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα, ύστερα από απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης των φορέων λειτουργίας, των οικείων Επιτροπών Λαϊκών Αγορών και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας που έχουν αρμοδιότητα επί των λαϊκών αγορών. Η ανωτέρω απόφαση μπορεί να καθορίζει διαφορετικό ύψος ημερήσιου τέλους για κάθε φορέα λειτουργίας (δήμο), πρέπει όμως να εξασφαλίζεται μία σχετική ομοιομορφία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Για το λόγο αυτόν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας το ύψος του μέγιστου εγκεκριμένου ημερήσιου τέλους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά 50% το αντίστοιχο ελάχιστο εγκεκριμένο τέλος.

Οι προτάσεις των περιπτώσεων α' και β' πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένες σε κοστολογική βάση και συσχετισμένες με την ανταποδοτική λειτουργία που επιτελείται από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, όπως καθαριότητα, διαγράμμιση, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, διοικητικό κόστος.

Κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία καταβολής και είσπραξης ρυθμίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας της λαϊκής αγοράς».

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 3766/10-02-2020 έγγραφο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Δήμο Τρίπολης λειτουργούν τρεις (3) λαϊκές αγορές:

  •  στην Πλ. Βαλτετσίου χωρητικότητας 146 θέσεων,
  •  στην Πλ. Μαντινείας χωρητικότητας 121 θέσεων και
  •  στην Πλ. Θεοκρίτου χωρητικότητας 78 θέσεων.

Οι διαστάσεις των θέσεων σε όλες τις λαϊκές αγορές είναι 3μ. μήκος επί 2μ. πλάτος και το ημερήσιο τέλος που καταβάλλεται ως σήμερα προκειμένου να δραστηριοποιηθούν οι μόνιμοι πωλητές λαϊκών αγορών είναι πέντε ευρώ (€5,00) ανά θέση και οι προσωρινοί πωλητές δέκα ευρώ (€10,00) ανά θέση.

Η Δ/νση Οικονομικών εισηγείται τον καθορισμό του ημερήσιου τέλους των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην Δ.Κ. Τρίπολης ως εξής:
 για τους μόνιμου πωλητές λαϊκών αγορών: €4,00 ανά θέση,
 για τους προσωρινούς πωλητές λαϊκών αγορών: €9,00 ανά θέση.

Για την αιτιολόγηση του προτεινόμενου ύψους των τελών συντάσσουμε τους παρακάτω υπολογισμούς με σκοπό να αποδειχθεί τόσο η βιωσιμότητα όσο και η ανταποδοτικότητα του καθορισμού.

Η Οικονομική Επιτροπή Τρίπολης αποφάσισε ομόφωνα και καθορίζει το ημερήσιο τέλος των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην Δ.Κ. Τρίπολης ως εξής:

  •  για τους μόνιμου πωλητές λαϊκών αγορών: €4,00 ανά θέση,
  •  για τους προσωρινούς πωλητές λαϊκών αγορών: €9,00 ανά θέση.

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Βρε καλως τους κουβαρνταδες!!!!Παιδια μην ξανοιγεστε θα ριξετε το δημο εξωωωωω!!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.