Η Τρίπολη πενθεί: Το τελευταίο αντίο στον Υποσμηναγό Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα (pics,vid)

Η Τρίπολη πενθεί: Το τελευταίο αντίο στον Υποσμηναγό Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα (pics,vid)

Φεβρουάριος 02, 2023 - 12:21
0 σχόλια

Μέσα σε βαθιά οδύνη, η Τρίπολη και η Ελλάδα αποχαιρέτησε το πρωί της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου τον Υποσμηναγό Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα, 29 ετών, ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στο μοιραίο Φάντομ που κατέπεσε τη Δευτέρα. Στο αεροσκάφος κυβερνήτης ήταν ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, 31 ετών, ο οποίος επίσης έπεσε στο καθήκον.

Στην εξόδιο ακολουθία, από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τρίπολης, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Συντετριμμένοι οι γονείς του Υποσμηναγού, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συνάδελφοί του ήταν από νωρίς στον ναό. Η σορός, στην οποία στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, κατέφθασε στις 10:15.

Παρόντες ήταν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Το «παρών» έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κώστας Βλάσης, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠαΣοΚ - Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Παπαηλιού, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Εμμ. Σκαντζός, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών-Διοικητικών-Παιδείας-Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Επικηδείους εκφώνησαν ο πατέρας του και η μητέρα του, η οποία είπε, ανάμεσα στα άλλα: «Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη – δια περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτέραρχου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα την σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει και τυπικά την τιμητική προαγωγή.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες  ΕΔΩ
 

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Το τελευταίο αντίο στον Υποσμηναγό Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.