Η Τρίπολη δειλά - δειλά διεκδικεί «πινέζα» στον σύγχρονο τουριστικό χάρτη

Η Τρίπολη δειλά - δειλά διεκδικεί «πινέζα» στον σύγχρονο τουριστικό χάρτη

Μάιος 12, 2022 - 21:33
28 σχόλια

Βαδίζουμε, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία και μας αναφέρουν οι ειδικοί, στο τέλος της πανδημίας. Μιας πανδημίας που άφησε καμένη γη πίσω της σε πολλούς τομείς, και ένας από αυτός ήταν και ο τουρισμός όλων των μορφών. 

Στην Τρίπολη, βέβαια, εκτός από τη διετία της πανδημίας υπήρχε και η χαμένη πενταετία της προηγούμενης δημοτικής αρχής -μην αναφερθούμε ξανά σε αυτό, είναι πλέον γνωστό και αποτυπώθηκε το 2019 στην κάλπη. 

Η δημοτική αρχή Τζιούμη δείχνει θέληση και σιγά - σιγά φέρνει την Τρίπολη σε θέση να δικεδικήσει «πινέζα» στον σύγχρονο ταξιδιωτικό χάρτη.

Διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν ζούμε στη δεκαετία του '80, που οι επισκέπτες έρχονταν για το παραδοσιακό Πάσχα ή στις διακοπές του καλοκαιριού για το Πανηγύρι της Τεγέας. 

Η Τρίπολη δεν πρέπει απλώς να διεκδικήσει παλαιότερα κεκτημένα που χάθηκαν συν τω χρόνω, αλλά μια θέση σε μια νέα πραγματικότητα.

Τώρα που «λύθηκαν» τα χέρια της δημοτικής αρχής από τα μέτρα τη πανδημίας, ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται όμορφες και ενδιαφέρουσες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, εναλλακτικες δράσεις και αθλητικά δρώμενα που προσελκύουν κόσμο δίνοντας ανάσα στην τοπική οικονομία, όπως το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μιούζικαλ, η διασσυλογική ορειβατική συνάντηση στο Μαίναλο κ.ά.

Εδώ όμως η Δημοτική Αρχή πρέπει δώσει ιδιαίτερη προσοχή, διότι πρέπει να φτάσει στην καθιέρωση... 

Το ότι πραγματοποιήθηκε ένα event δεν σημαίνει ότι πήρε άριστα 10. Πήρε πάνω από τη βάση, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης ώστε να γίνει άριστο και να καθιερωθεί. 

Αν μια εκδήλωση έχει επιτυχία, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη. Πολλές φορές υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και προβολής κάποιων γεγονότων. Χρειάζεται έγκαιρος σχεδιασμός και άμεση κοινοποίηση. Η επικοινωνία είναι το παν,  οι πολίτες προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους σε τόπους που έχουν ένα ενδιαφέρον και κάτι να προσφέρουν, γι' αυτό και επιβάλλεται η επικοινωνία εκδηλώσεων, αφιερωμάτων και φεστιβάλ εβδομάδες νωρίτερα.

Η γνώμη μου είναι πως η δημοτική αρχή πρέπει να ανοίξει τους ορίζοντες της πέρα από τα τετριμμένα (Χριστούγεννα, Πάσχα, θρησκευτικές εκδηλώσεις με ιστορική σημασία, που γίνονταν και θα γίνονται ούτως ή άλλως ανέκαθεν) και να καθιερώσει ένα ή δύο γεγονότα μοναδικά στην πόλη και σε ολόκληρο τον Δήμο Τρίπολης.

Οι φορείς έχουν όρεξη και διάθεση για συνεργασία με τον Δήμο και το δείχνουν άλλωστε με κάθε ευκαιρία. Όρεξη και διάθεση έχει και ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης, ο οποίος δείχνει πως θέλει το κάτι παραπάνω για τον Δήμο του...

Η «πινέζα» στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας πρέπει να καθιερωθεί, να κυριαρχήσει. Για κάτι που θα γίνεται μόνο στο Δήμο μας...

 

Θ.Μ.


28 Σχόλια

Ο δήμαρχος με τα έργα αλλάζει το δήμο μας αλλά και με τις πρωτοβουλίες του αλλάζει προς το καλύτερο την πόλη μας.

Αγαπητέ Θάνο, δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Τρίπολη έχει διαγραφεί από τον τουριστικό χάρτη, εύχομαι όχι οριστικά. Οι αιτίες είναι πολλές, ετερόκλητες αλλά σωρευτικές, και δεν υπάρχει χωρός να αναπτυχθούν εδώ, ούτε τρόπος να υπάρξει γόνιμος διάλογος. Εάν μας απομένει ελάχιστη αγάπη για την πόλη, οφείλουμε τουλάχιστον να μην εθελοτυφλούμε. Το άρθρο είναι ένα περίτεχνο "ξέπλυμα" της δημοτικής αρχής και τίποτε περισσότερο. Οι παιδαριώδεις ερασιτεχνισμοί της οποίας, καθιστούν την υπόθεση τουρισμός άπιαστο όνειρο θερινής νυκτός. Ανεπανόρθωτη ανευθυνότητα λέγεται αυτό. Καλημέρα

Δεν ξέρω τι σημαίνει ΘΜ, αλλά αυτά περί πρωτεύουσας της.... Αρκαδίας και περί θρησκευτικού τουρισμού θυμίζουν Νίκα. Δηλαδή ταφόπλακα της Τρίπολης και της Αρκαδίας...... Τώρα πήραν σειρά τα τσιράκια του Νίκα.

Δήμαρχε βγές μία βόλτα στην Τρίπολη αλλά και στα χωριά να δείς ότι όλοι οι δρόμοι έχουν κλείσει από τα χορτάρια? Έτσι θέλεις να φέρεις και τουρίστες?

Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις πινέζα σίγουρα θα τοποθετηθεί, όχι όμως τόπος προορισμού, αλλά ως τόπος ΑΠΟΦΥΓΗΣ

Τα κλειστά ξενοδοχεία στην πόλη μας δείχνουν κάτι πολύ σοβαρό. Το "δειλά-δειλά" αγαπητέ Θάνο είναι τίποτα για την πόλη. Με αυτούς τους ρυθμούς πρέπει να περιμένουμε 20-30 χρόνια. Για να μπει η Τρίπολη στον χάρτη πάλι θέλει κάτι ΠΟΛΥ δυνατό, όπως αυτό που κάνουν τα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα και κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που έφτιαξαν για το Πάσχα. Θέλει μεγάλη δουλειά στις αθλητικές διοργανώσεις και στον πολιτισμό. Θέλει ανθρώπους με μεράκι. Δεν γίνεται δουλειά μόνο με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους. Δεν έχουν επάρκεια.

Με σημερινούς όρους, δλδ με τα σημερινά συγκεκριμένα γνωστά πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης που επηρεάζουν την τουριστική προοπτική ενός τόπου, η Τρίπολη δεν θα μπει στον τουριστικό χάρτη ποτέ. Απαριθμώ τους εμπλεκόμενους χωρίς ονόματα... Περιφερειάρχης Πελ/σου και Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Δήμαρχος Τρίπολης και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Υπεύθυνος Τμήματος Τουρισμού, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου. ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης και ΔΣ Καφεστιατόρων. Θέλετε κι άλλους;

Μάλλον αστειεύεστε ή δεν έχετε ταξιδέψει ποτέ πέρα από την σήραγγα του Αρτεμισίου. Η Τρίπολη είναι μια περιοχή που οι κάτοικοι ηδονίζονται με εσπερινούς, λιτανείες και πανηγύρια. Τέλος. Μέχρι εκεί είσαστε. Κλαρίνο και γουρνοπούλα. Όταν με το καλό ξυπνήσετε θα δείτε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας επισκεφτεί κάποιος...

Τι να κάνει ο τουρίστας στην ποιο άσχημη, αδιάφορη και αξεστη πρωτευουσα της Πελοποννήσου? Πως να συγκριθεί απέναντι σε Ναυπλιο, Καλαμάτα και Κόρινθο? Ακόμα και τα χωριά της Κορίνθου και της Καλαμάτας έχουν πολυ ποιο ενδιαφέρον από την κακασχημη Τρίπολη.

@01:10 Τα χωριά είναι...ενδιαφέρον. Και μάλιστα "ποιο" ενδιαφέρον. Ελα μου ντε. Αυτό ρωτάω κι εγώ. Ποιό ενδιαφέρον οέο; Μήπως να ασχοληθείς με το φύτεμα της πατάτας; Μπορεί να έχεις περισσότερη τύχη. Το γράψιμο δεν τό'χεις. Εξακριβωμένο

Άσχημη δεν την λες. Αδιάφορη και άξεστη όντως είναι. Αλλά αυτές είναι ποιότητες εφήμερες. Αλλάζουν και διορθώνονται. Το πρόβλημα δεν το έχει η πόλη αλλά οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές, με αποκορύφωμα τις τελευταίες. Η Τρίπολη μπήκε στον 21ο αιώνα ως πρώτη πόλη στην Πελοπόννησο με διαφορά σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικότητα, πολιτισμό, παιδεία, υγεία, αστικό και φυσικό τοπίο. Τα τελευταία χρόνια οι χωρικοί που τη διοικούν, σε συνδυασμό με την ανικανότητα των άλλων τοπικών παραγόντων (περιφερειακοί, βουλευτές, διοικητές κλπ) τη μετέτρεψαν από περιφερειακό κέντρο σε μίζερη κωμόπολη

Όσο για την αγαπημένη του DS Κόρινθο και τα χωριά της, ο ορισμός της πόλης φάντασμα. Νέκρα, ακινησία, ερημιά. Το Ναύπλιο είναι ωραίο για το σαββατοκύριακο Ελλήνων και ξένων. Πολλά τα λεφτά αλλά σε τσέπες λίγων, Αθηναίων και επενδυτών και όχι ντόπιων. Αβάσταχτο να μένεις εκεί ως κάτοικος τις καθημερινές. Βούρκος, βρόμα, κουνούπια, κάγκουρες παντού, όλα κλειστά μέχρι να έρθει το ΣΚ. Η Καλαμάτα είναι ειδική περίπτωση. Δημιούργημα επιτήδειων, με την ανοχή των υπολοίπων αφελών πόλεων, λειτουργεί παρασιτικά για την Πελοπόννησο. Κοιτίδα του καγκουρισμού, πουλά πολιτισμό χωρίς να έχει. Εμείς φταίμε.

09:46 Δεν το γράφει ο δήμαρχος το άρθρο ρε στιλιάρι που του απευθύνεσαι κιόλας. Ο ιδιοκτήτης του πόρταλ το γράφει. Δεν τα είδες τα αρχικά στο τέλος του άρθρου;

Στην τελική ρε παιδιά, αυτή είναι η πόλη μας και σ' αυτήν μεγαλώσαμε. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια να γίνει καλύτερη, αλλά επειδή έχει καταντήσει μονότονη, γραφική και εκνευριστική αυτή η συνεχής και αδιαλειπτη γκρίνια των γνωστών αγνώστων ανώνυμων του πληκτρολογίου, αν δεν σας αρέσει παλικάρια μου...ουστ και σε άλλη πόλη. Δεν σας κρατάει κανείς με το ζόρι πιστεύω

Κατά τη γνώμη μου οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι πολύ υψηλές πάντως. Επιχειρήσαμε να έρθουμε τέλος Ιουλίου και Αύγουστο και το δίκλινο είχε 80€. Μείναμε τελικά τρία βράδια στο φοιτητικό σπίτι του παιδιού μας και ήταν σαν να βγάλαμε με τρία βράδια το νοίκι του μήνα!

Ποιος τουρισμός, σε ποια Τρίπολη; Μια πόλη που ανασχεδιάζει την κεντρική της πλατεία και την φτιάχνει καινούργια για να φιλοξενούνται στις δύο πιο κεντρικές γωνίες δύο ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ, εν έτει 2022, δεν έχει καμία ελπίδα. Ύστατη έκκληση, σε δήμαρχο Τζιούμη και Σμυρνιώτη, Τσιαμούλο, ορφανά, Βόσνο και λοιπούς αιρετούς: αν θέλετε να μας κοιτάτε αύριο στις εκλογές στα μάτια, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΤΩΡΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Αλλιώς, στις εκλογές μην τολμήσετε να πείτε πως νοιάζεστε για το καλό της πόλης. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΡΑ.

Αλλά όταν ακόμη και ο υπογράφων το άρθρο δημοσιεύει και κόβει σχόλια όχι αξιοκρατικά και με βάση την ουσία τους, αλλά με κριτήριο κομματικές ισορροπίες, πολιτικές συμπάθειες, χρηματοδότες και πελατείες, πώς να υπάρξει ελπίδα από τους αιρετούς; Ούτε οι δημοσιογράφοι δεν ενδιαφέρονται για την πόλη. Πώς να νοιαστούν οι ανίκανοι και αγράμματοι τυχαίοι περαστικοί σύμβουλοι...

Τι κάνει η Τρίπολη; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ευχηθείτε να ανεβεί το αστρος μπας και μας κουβαλήσει.

τους μόνους ξένους που βλέπω είναι κάτι εράσμους φοιτητές... και τους επενδυτές που φέρνουν οι ΜΚΟ και κάθονται κάτω από το άγαλμα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη!

Υπάρχει και ο αθλητικός τουρισμός. Έχουμε κάποιες υποδομές που διπλανές πόλεις ΔΕΝ έχουν. Το ΔΑΚ θα μπορούσε να είναι μεγάλη δύναμη. Έχουμε (;) μια 50άρα πισίνα σε κλειστό κολυμβητήριο που δεν έχει ΚΑΜΙΑ άλλη πόλη στην Πελοπόννησο πλην Πάτρας, αν δεν κάνω λάθος. Αυτή η αθλητική εγκατάσταση θα παραμείνει κλειστή στην καλύτερη περίπτωση 4 χρόνια. Δεν υπήρχε λόγος να τραβήξει τόσο πολύ, είναι τεράστια αστοχία. Φυσικά ελάχιστοι ασχολούνται γιατί η πόλη είναι μικρή. Ελάχιστα τα ΜΜΕ που έχουν απήχηση. Δύο για την ακρίβεια. Αν δεν σηκώσει κάποιο το θέμα, τότε θάβεται και το σοβαρότερο πρόβλημα.

@19:07 Δεν έχει δίκιο, κάθησα το Σάββατο γωνία ΙΒ και πλατεία αργοσχόλων και θαύμαζα το θέαμα του παραγκοπεριπτέρου. Κρίμα που το άλλο ήταν κλειστό, θα πήγαινα και στο πάνω καφενείο για χάρη του.

@DS - Τώρα είδα το σχόλιο σου. Μου θύμισες ένα σκετσάκι των ΑΜΑΝ. "Με το ΠΑΣΟΚ στην Γερμανία περνάμε φανταστικά". Πήγαινε ΖΗΣΕ στο Ναύπλιο και έλα να μας πεις μετά. Περνάς πολύ ωραία στο Ναύπλιο όταν πηγαίνεις αυθημερόν βόλτα ή για μια διανυκτέρευση σαν τουρίστας, σωστά. Δεν πας να μείνεις κιόλας εκεί; Το Ναύπλιο για τους κατοίκους του δεν είναι η παλιά πόλη. Αυτό για την Κόρινθο ασχολίαστο. Ας είναι, έβγαλες την κακία σου και το κόμπλεξ σου. Θα περάσει ο καιρός, θα πάρεις μετάθεση αλλού και θα βγάλεις το κόμπλεξ σου στην επόμενη πόλη. Ο καθένας με τα προβλήματά του.

για τα περίπτερα της κεντρικής έχουμε καμία εξέλιξη; έθεσε κάποιος από τους αιρετούς το θέμα ή θα περάσει και αυτό μέσα στην σιωπή / συνενοχή όλων μας;

@23:21 - Ο Δήμαρχος-δύναμη πάει για ρεκόρ στις επόμενες εκλογές. Πάνω από 65-70%. Σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να λείψει κανείς. Τα περίπτερα της πλατείας Αγίου Βασιλείου, οι κάτοικοι στην κάτω αγορά, οι 20-30 που σταθμεύουν στην μια πλευρά της Καλαβρύτων, κτλ. κτλ. Δεν χαλάμε χατίρι σε κανέναν. Το ρεκόρ πάνω από όλα και ας πάει και το παλιάμπελο (η πόλη). Για σοβαρά θέματα όπως το κολυμβητήριο ευτυχώς η πόλη κοιμάται όρθια. Στα δύσκολα θα έρθει ένας Αργυρός ή Οικονομόπουλος και η θητεία θα κλείσει θριαμβευτικά. Μίζεροι, ε μίζεροι. Ξέρατε βλάχοι κολύμπι και από παλιά, που θέλετε κολυμβητήριο.

Η πόλη χρειάζεται νοικοκύρεμα. Χρειάζεται έναν δήμαρχο μερακλή- κοσμοπολίτη-τεχνοκράτη-αδιάφθορο, που δεν θα βλέπει τους δημότες ως «ποιος τον ψήφισε και ποιος όχι» για να τους τιμωρήσει με διάφορους τρόπους που εφευρίσκουν οι εμπαθείς συμβουλάτορες που τον περιτριγυρίζουν. Η πόλη έχει τα μαύρα της χάλια παντού, ποιος να την επισκεφτεί (;), άντε κανένας φοιτητής και η οικογένειά του. Λογικό είναι τα ξενοδοχεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Τα δικά μας παιδιά, φεύγουν για σπουδές και δεν ξαναγυρίσουν, γιατί για τις όποιες δουλειές υπάρχουν προτιμούνται επαγγελματίες άλλων πόλεων. Τα όποια έργα γίνονται είναι κακότεχνα, γιατί δεν έχουν την πρέπουσα επίβλεψη. Όσο για τις υπηρεσίες, μην σε φέρει η ανάγκη και πατήσεις το πόδι σου στο χώρο τους και δεν έχεις κάποιον γνωστό. ΥΠΕΡΟΨΙΑ-ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ-ΕΝΟΧΛΗΣΗ-ΠΡΟΣΒΟΛΗ!!!!!!!!! Κρίμα Δήμαρχε, είχες υποσχεθεί και περιμέναμε περισσότερα από σένα. Σύσταση: Άλλαξε ρότα και ίσως μπορέσεις να περισώσεις τουλάχιστον μέρος της αξιοπρέπειάς σου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.